

U povijesnom lokalitetu hamama blizu Zadra otvoren je koktel bar sa svijećama kakav još nije viđen u Hrvatskoj
Unutar zidina najzapadnijeg primjera osmanske arhitekture u Europi, Maškovića hana u Vrani, otvoren je bar kakav još nije viđen u Hrvatskoj. Smješten u prostoru nekadašnjeg turskog hamama, danas arheološkog lokaliteta, ovaj bar ne nudi samo piće već doživljaj.
Bez struje, bez neonskih natpisa, samo kamen, mir, svijeće, cvijeće i pažljivo odabrani detalji. To je nova oaza mira i elegancije u srcu Ravnih kotara – Timar bar, aneks restorana Timar, koji se već profilirao kao novo gastronomsko središte ovog dijela Zadarske županije.




Za čaroliju prostora zaslužna je Helena Vrsaljko, žena koja stoji iza brenda Chloris Florist Design, s istančanim estetskim senzibilitetom koja je, uz duboko poštovanje prema povijesnom kontekstu, prostor uredila minimalno, ali efektno: orijentalni fenjeri, brojne svijeće raspoređene među kamenjem i oko stolova, te raskošna, a opet nježna dekoracija u kojoj se spajaju egzotične biljke i lokalno divlje bilje.

Tišina prostora kao inspiracija
Kad mi je suprug Andrej, koji je inače zajedno sa rođakom Šimom Vrsaljkom preuzeo cijeli kompleks Hana, prenio svoje želje za uređenje prostora, točno sam znala kako ih realizirati. Htjela sam stvoriti prostor u kojem svjetlo ne dolazi s prekidača, nego iznutra. Prostor u kojem se sve smiri kad se sunce spusti. Fenjeri koje sam dodala, cvijeće koje miriše na Mediteran i istok istovremeno, svijeće koje plešu po kamenu… sve to nije dekoracija, nego atmosfera. Inspiraciju sam pronašla u tišini samog prostora, pojasnila je Helena.




Otvorenje je proteklo u sjajnoj atmosferi: predstavljen je niz signature koktela koje je osmilsila Helena, posebno za ovaj prostor, gosti su uživali u sjajnom DJ setu, buffetu s autorskim jelima i neizostavnoj baklavi, slastici koja povezuje prošlost prostora i sadašnji trenutak.



Za one koji u ambijentu traže nešto više…
Kako to s ovim poduzetnicima inače ide, promišljeno, s vizijom i jasnim ciljem, tako je bilo i ovaj put. Već su u nekoliko zadarskih restorana, oslonjeni na svoje bogato inozemno iskustvo, uveli niz noviteta i standarda koji do tada nisu bili prisutni na lokalnoj gastro sceni. Zahvaljujući upravo tom svježem pristupu i razumijevanju suvremenih trendova, bez gubitka autentičnosti, vjerujemo da će Maškovića han, zajedno s restoranom i barom Timar, vrlo brzo postati nezaobilazna točka na karti svih onih koji u gastronomiji i ambijentu traže nešto više.



Foto: Matea Magaš i Toni Opačić