Naša gastro blogerica u Stuttgartu je otvorila kafić Cupcakes & Bagels koji Nijemci obožavaju

Prošle godine, u jeku pandemije, Stuttgart je dobio novi kafić pod nazivom Cupcakes & Bagels iza kojeg se krije Hrvatica Tihana Canjuga. Tihanu možda znate kao gastro blogericu s bloga Just Cake the Cupcake – jednog od prvih food blogova u Hrvatskoj, na kojemu možete naći pregršt njenih slatkih recepata.

Prije 5 godina, Tihana je sa suprugom Bojanom preselila u Njemačku, a onda se negdje po putu rodila ideja da upravo u Stuttgartu otvori nešto svoje. Kaže, od samih početaka bio joj je san imati mali kafić s cupcakesima.

Od gastro bloga do kafića u Stuttgartu

“Suprug i ja smo oduvijek htjeli živjeti negdje van Hrvatske, čisto da vidimo kako svijet funkcionira negdje drugdje. Pošto sam poslovno puno putovala Njemačkom i imala prijatelje koji su živjeli u Stuttgartu, nekako je odluka pala na ovaj grad koji je zapravo manji od Zagreba i vrlo ugodan za život. Oboje smo se dobro integrirali, vjerojatno zato jer pričamo njemački i jezik nam nikad nije bila barijera. Ideja za cupcake shop se kuhala već dugo. Kolege blogeri koji su počeli kad i ja, svatko od nas imao je neki san – od vlastite kuharice, slastičarnice pa do restorana, a kod mene je to uvijek bio neki mali kafić s cupcakesima”, priča nam Tihana.

Tihana i Bojan

Ipak, otvaranje kafića nije baš išlo ‘kao po špagi’, kako bismo možda očekivali za Njemačku. “Plan je bio otvoriti godinu dana prije pošto se na ovaj projekt pripremam od sredine 2018., ali zbog komplicirane papirologije i čekanja na raznorazne dozvole, sve se odužilo za skoro godinu i pol. Kad smo napokon skupili sve papire i dozvole, došla je i pandemija, ali jednostavno više nismo imali izbora i otvorili smo. U prvom lockdownu počeli smo samo s ‘to go’ cupcakesima, bagelsima i kavom i mislim da nam je to bila najbolja moguća ideja jer smo u tom trenutku bili jako aktivni na društvenim mrežama i nekako se sve posložilo”, kaže Tihana.

Cupcakesi za kojima Nijemci luduju

Osim cupcakesa, tu su i bagelsi, a nas je zanimalo zašto baš takav koncept. “Nismo ciljano otvarali cupcake shop, nego kafić s doručkom pa smo htjeli kombinirati s nečim što se lagano i brzo pripremi, a slana je alternativa cupcakeu. Pošto cupcakesi dolaze iz Amerike, a Stuttgart je zbog američkih vojnih baza pun Amerikanaca, shvatili smo da je to savršen koncept, a da u regiji nema ništa slično.”

I bili su u pravu. Tihanini cupcakesi ubrzo su postali totalni hit među njenim sugrađanima. “Nijemci su dosta rezervirani prema novim proizvodima pa me na početku bilo strah. Ali, to je brzo splasnulo jer im je bitna i kvaliteta pa su nas jako brzo prihvatili. Najviše se prodaju cupcakesi, a u zadnje vrijeme sve više i bagelsi. Imamo i veliku vegansku ponudu i to je dosta prihvaćeno. Najpopularniji nam je veganski snickers cupcake – bez obzira jeste li vegan ili ne. Od bagelsa visoko iznad ostalih je avokado bagel koji radimo s limunom, rajčicom i sjemenkama. Nakon toga dolazi američki klasik pastrami s ljutim domaćim hren umakom“, priča nam Tihana.

Osim cupcakesa i bagelsa, trenutni hit su brunch boxevi

U ponudi uvijek imaju 6 vrsta cupcakesa koje mijenjaju sezonski, s time da su 3 vrste uvijek veganske. Uz to nude i personalizirane cupcake boxeve za raznorazne prilike – od rođendana do svadbi. Vikendom gosti mogu uživati i u raznim tortama, keksima i cake popsima. Trenutni hit proizvod su i brunch boxevi.

“Brunch box ideja se nametnula sama od sebe s drugim lockdownom. Od 01.11. su u Njemačkoj zatvoreni svi gastronomski objekti, ali je bila dozvoljena opcija ‘to go’ pa smo svoj klasični doručak s par dodataka ubacili u kutije i počeli prodavati. Od siječnja imamo i opciju dostave, a potražnja za boxevima je jednostavno eksplodirala! Na ruku nam ide to da je sve zatvoreno pa si ljudi vikendom žele nešto posebno priuštiti, ali i to da nije baš izgledno da ćemo moći nakon Uskrsa otvoriti”, kaže Tihana.

Iako je u početku sve sama radila, Nijemci su toliko ‘poludjeli’ za njenim proizvodima da je vrlo brzo shvatila da joj je potrebna pomoć. “Već nakon nekoliko tjedana nakon otvaranja shvatila sam da je potražnja puno veća nego sam planirala pa sam počela zapošljavati. U kuhinji nas je trenutno troje, a sa svim studentima koji nam pomažu vikendom s prodajom i brunch boxevima trenutno imamo 10 ljudi u timu.”

Blog joj danas služi kao inspiracija za nove recepte

Blog koji je pokrenula prije 11 godina i koji ju je na neki način i doveo ovdje gdje je, danas joj služi kao inspiracija za nove recepte. “Moj tim i ja se inspiriramo raznoraznim stvarima. Obično ja dođem s idejom koju sam pokupila na internetu ili nekom putovanju te onda zajedno razrađujemo dok nije to proizvod s kojim smo 100% zadovoljni. Mislim da je bitno imati dobar tim koji te podržava pa tako i nastaju super recepti. Ja još uvijek znam provoditi vrijeme na svom starom blogu te i od tamo vučem inspiraciju.”

Za kraj ju pitamo kakvi su joj planovi za budućnost

“Planovi su veliki – što će nam pandemija dopustiti je upitno. Ovu godinu želimo povećati produkciju pošto trenutno zbog manjka mjesta odbijamo narudžbe. Želimo pokrenuti webshop i cupcake workshopove za koje imamo puno upita! Ostajemo pozitivni da će se to sve ostvariti”, zaključila je Tihana, a mi joj želimo isto!

Foto: Cupcakes & Bagels

0