Tea Mamut pripremila kolač od višanja u kojem možete uživati bez grižnje savjesti
Tea Mamut pripremila kolač od višanja u kojem možete uživati bez grižnje savjesti

Tea Mamut pripremila kolač od višanja u kojem možete uživati bez grižnje savjesti

Svježe višnje i maraskino liker – neraskidiva su kombinacija i inspiracija za brojne koktele, torte i kolače, pogotovo u ljetnoj sezoni. Zadarski Maraschino liker je s bogatom i dugom poviješću. Sanduci ovog pića pronađeni su na Titanicu, pio se na dvorskim zabavama kraljice Viktorije od Winsdora, obožavali su ga pisci Honore de Balzac i Ernest Hemingway, a u njemu je uživao i redatelj Orson Welles. Fascinacija likerom od višnje maraške, koji se u Zadru proizvodi više od 500 godina, traje i danas, a među posljednjima je osvojio i pastry cheficu Teu Mamut.

kolač od višanja
Tea Mamut

Upravo su Maraschino i višnje glavni sastojci njezina nova deserta Maraskine, veganskih mini torta koje su i prava vizualna poslastica. Liker od autohtone hrvatske sorte, višnje maraske, još su u 16. stoljeću počeli proizvoditi dominikanski redovnici te se tada koristio uglavnom kao lijek. Jedinstven okus, duga tradicija proizvodnje u Zadru te ponešto izmijenjena receptura, i Maraschino je postao nezamjenjiv u svakom kućanstvu, pogotovo u onima u kojima se često peku kolači.

kolač od višanja

I pri tom, nije riječ samo o bakinim kolačima u kojima smo uživali nakon svakog nedjeljnog ručka, već i o modernim slasticama koje autohtone hrvatske sastojke posebno ističu. Uz zadarski Maraschino i svježe višnje kao dekoracija, kako biste napravili mini torte Maraskine bit će vam potrebno malo vještine i truda, koji će se zaista isplatiti.

kolač od višanja

Ljeto nije ljeto bez višanja, a predlažemo da ove sezone uživate u njihovoj modernoj verziji  u obliku torte Maraskine, laganom i osvježavajućem desertu čiji recept i upute pastry chefice Tee Mamut možete pronaći u nastavku. I to u potpunosti bez grižnje savjesti jer se izrađuju bez dodatka šećera i brašna pa su idealan ljetni desert.

kolač od višanja

Za 4 komada Maraskine torte bit će vam potrebni ringovi promjera 8 centimetara ili nešto viši silikonski kalupi. Ako želite napraviti tortu, količinu sastojaka udvostručite.

Recept

Najprije radimo pire od višnje s Maraschinom. Potrebni su vam:

– 250 grama višanja

– 50 grama vode

– 40 grama Maraschina

Višnje kuhajte s vodom dok se ne reduciraju do 190 grama – to može potrajati oko 15 do 20 minuta. Nakon što ste dobili 190 grama, dodajte Maraschino i izblendajte u sjajan pire.

kolač od višanja

Slijedi izrada podloge od pistacija i badema. Potrebni su vam:

– 40 grama badema

– 65 grama pistacija

– 1,5 grama soli

– 25 grama agavinog sirupa

U multipraktik ubacite bademe, pistacije i sol i sameljite. Dodajte agavin sirup i samo kratko sameljite dok se sastojci ne povežu. Utisnite podlogu u dno kalupa da bude što ravnija.

Zatim radimo kremu od pistacija, za koju su vam potrebni:

– 125 grama indijskih oraščića

– 60 grama paste od pistacija

– 40 grama kokosovog ulja

– 20 grama agavinog sirupa

– 1 gram soli

– 60 grama vode

– 40 grama Maraschina

Indijske oraščiće namočite preko noći.  Idući dan izmiksajte sve u blenderu. Raspodijelite po 20g na podlogu. Smrznite.

Kreće završni i najslađi dio u kojem izrađujemo kreme od višanja. Za kremu od višanja 1, potrebni su vam:

– 55 grama indijskih oraščića

– 80 grama pirea od višnje

– 13 grama limunovog soka

– 27 grama agavinog sirupa

– 1 gram soli

– 23 grama kokosovog ulja

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu.  Raspodijelite po 50 grama na kremu od pistacija. Smrznite.

 

Za kremu od višanja 2, potrebni su vam:

– 50 grama indijskih oraščića

– 22 grama pirea od višnje

– 13 grama limunovog soka

– 25 grama agavinog sirupa

– 63 grama kokosovog mlijeka

– 1 grama soli

– 22 grama kokosovog ulja

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu.Raspodijelite po 50 grama na kremu od višnje 1. Smrznite preko noći. Idući dan izvadite iz kalupa sat vremena prije posluživanja, ukrasite ostatkom pirea od višnje, sjeckanim pistacijama, svježim višnjama i – uživajte!

kolač od višanja

Foto: PR

Učitati još
Zatvori