

Pita od maka s glazurom od limuna savršen je desert za sve ljubitelje klasičnih okusa s osvježavajućim notama. Sočno tijesto, bogat nadjev i lagano kiselkasta limunska glazura čine kombinaciju koja oduševljava svaki put kada se poslužuje.
Iako je kombinacija maka i limuna dobro poznata i provjerena u slasticama, moramo priznati kako još nikada nismo pripremali kolač od ovih sastojaka u obliku tarta. Ovaj kolač nije samo ukusan, već i vizualno privlačan, pa je odličan izbor za obiteljske okupljanja – ili kao poseban desert nakon večere. U nastavku donosimo recept koji je zapravo puno jednostavniji nego što se čini!
Tart od maka s glazurom od limuna
Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
- 70 g šećera u prahu
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Za nadjev:
- 150 g mljevenog maka
- 150 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 2 žlice meda
- 1 jaje
- 50 g maslaca, otopljenog
- 1 žličica vanilin šećera
- Prstohvat soli
Za glazuru od limuna:
- 100 g šećera u prahu
- 2-3 žlice svježeg limunovog soka
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Umiješajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- U malom loncu zagrijte mlijeko i med, dodajte mljeveni mak i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
- Mak ohladite na sobnu temperaturu. Zatim dodajte jaje, otopljeni maslac, vanilin šećer i prstohvat soli. Dobro promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pitu (promjer oko 24 cm), lagano pritisnite rubove. Nadjev rasporedite po tijestu i pecite 30-35 minuta dok nadjev ne postane zlatno-smeđi i čvrst.
- Pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
- Ohladenu pitu premažite glazurom i ostavite da se stisne 10-15 minuta prije posluživanja.
Foto: Instagram (@patrick_rosenthal, @apinchofderya)





