Restoran Tajer je novo mjesto u Zagrebu gdje ćete uživati u domaćim međimurskim jelima

Restoran Tajer je novo mjesto u Zagrebu gdje ćete uživati u domaćim međimurskim jelima

U obnovljenim prostorima davno zatvorene gostionice Pešćenica u Zvonimirovoj, krajem prošle godine otvorio se restoran Tajer. Uređen u poluindustrijskom stilu, Tajer je novo mjesto u Zagrebu u kojem gosti mogu uživati u ukusnim domaćim međimurskim jelima. Restoran je u vlasništvu proslavljenog nogometnog golmana Dražena Ladića, koji je rodom iz Međimurja, pa je odluka o otvaranju restorana posvećenog međimurskoj kuhinji bila sasvim logična.

S obzirom da Zagreb zaista ima široku gastronomsku ponudu, a da gotovo i nema zastupljenog Međimurja, a kraj je koji nudi bogatu gastro ponudu, željeli smo ponuditi nešto drugačije od ovoga što je dostupno u većini zagrebačkih restorana. Sve su to jela spremana na tradicionalan domaći način. Potrudit ćemo se da ljudima prezentiramo i ponudima jela koja su autohtona, koja se nemaju prilike jesti svaki dan i jela koja će većinu vratiti u djetinjstvo ili ih podsjetiti na kuhinju njihovih baka, ispričao nam je Ladić.

Domaća hrana u ugodnom ambijentu

Ime restorana je, objašnjava nam Ladić, došlo spontano, kao uostalom i odluka o pokretanju posla s restoranom. Prvenstveno smo željeli da se kroz ime da štih podneblja otkud jela dolaze. Tajer, iako će vjerojatno većina Zagrepčana izgovarati s krivim naglaskom, kada se izgovori međimurskim dijalektom jasno je da je to tanjur. Dakle, to je međimurski naziv za tanjur.

Jelovnik vrvi međimurskim jelima

Jelovnik u Tajeru sastoji se od 11 hladnih i toplih predjela kao što su kuhani štrukli, trganci s vrhnjem, meso s tiblice te domaći široki rezanci sa svježim sirom i kosanom masti. Među glavnim jelima možete pronaći tradicionalna domaća jela pripremljena na međimurski način među kojima se ističu patka s ražnja, buncek s kiselim kupusom i restanim krumpirom, krvavice, lungić omotan špekom u umaku od vrganja, teleća koljenica te dva bifteka. Tu su i juhe te slastice za koje Ladić kaže da su zaista posebne i rijetke za naći u većini zagrebačkih restorana.

Ovdje se ne radi toliko o spektakularnim glavnim jelima. Kad smo spomenuli posebnost jela koja vraćaju goste u djetinjstvo, referirali smo se na juhe – pretepena juha s dimljenim mesom i kiselim vrhnjem, zagorska juha te juha kuće iza koje se krije bistra domaća juha šefa kuhinje. Također, tu su i naše slastice poput međimurske gibanice, domaćih zapečenih štrukli, štrudle od buče i maka, zlevanke, trganci s orasima. Ukratko, juhe i slastice koje nudimo su zaista posebne i rijetke za naći u nekome restoranu u Zagrebu, pojasnio je.

Cijene predjela kreću se od 35 kuna, koliko ćete platiti kuhane štrukle, do 45 kuna, koliko ćete morati izdvojiti za rižoto s gljivama ili s piletinom. Trgance i valjuške platit ćete 40 kuna, a meso s tiblice 50 kuna. Cijene glavnih jela kreću se između 45 i 115 kuna, a najskuplje jelo na jelovniku je biftek u umaku od zelenog papra s valjušcima od bučinog brašna za koji ćete morati izdvojiti 140 kuna. Deserti koštaju između 20 i 38 kuna, a juhe su po 24 i 27 kuna. U ponudi Tajer, naravno, ima i priloge, salate te obročne salate. Jelovnik će se mijenjati sezonski pa će u proljeće i na ljeto gostima biti ponuđena nešto laganija jela, dok je jesenski i zimski menu malo ‘teži’. S obzirom da nudimo dnevnu ponudu od 5-6 jela i imamo 12-15 a la carte jela, nemamo širok jelovnik, ali to što imamo, uvjereni smo da će gosti, kada se zažele takve hrane, doći jesti upravo u Tajer, zaključio je Ladić.

Restoran ponedjeljkom i nedjeljom radi do 10 do 17 sati, a ostatak tjedna otvoren je do 23 sata. Zvonimirova 117 je, dakle, nova adresa u gradu na koju se morate uputiti kada poželite uživati u finoj, domaćoj hrani u ugodnom ambijentu.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori