

Volite dobru hranu, ali vas ne veseli strogi fine dining dress code? TaBar je u tom slučaju mjesto za vas. Ovdje ćete pronaći sve što volite kod visoke kuhinje – kreativnost, predanost detaljima, vrhunske okuse i izvrsna vina, ali bez ukočene atmosfere i formalnosti. Sve to smješteno je u autentičnom industrijskom prostoru bivše tvornice bicikala u Centru Rog u Ljubljani, koji svojom sirovošću i pažljivo biranim detaljima savršeno prati filozofiju restorana. Nije ni čudo da je TaBar nedavno prepoznao i Michelinov vodič – i mi smo oduševljeni.
Restoran je otvorio vrata na dan svetog Nikole 2013. godine, a od 2017. godine u kuhinji se ističe talentirani chef Jakob Pintar, čija je strast i kreativnost značajno oblikovala identitet TaBara. Kada se 2024. godine restoran preselio u Centar Rog, njegova lojalna publika nastavila ga je pratiti i otkrivati nove gastronomske dimenzije koje nudi.


TaBar nudi dva lica – jedno ležerno, drugo ozbiljno, ali oba jednako posvećena izvrsnosti.

Dva koncepta pod jednim krovom – dining i sharing
TaBar se sastoji od dva dijela. U prizemlju je živahni bar s ponudom od oko 15 manjih jela, toplih i hladnih, mesnih i ribljih, koje gosti dijele za stolom u ležernoj atmosferi. Ovdje ne postoji stroga podjela na predjela i glavna jela. Hrana dolazi kako je spremna, u skladu s ritmom druženja.
Na katu se, pak, nalazi intimniji prostor gdje chef Jakob Pintar vodi goste kroz blind degustacijski meni, jedinstvenu kulinarsku avanturu koja traje oko dva sata. Koncept menija prati putovanje kroz prirodu – od šume i livada do rijeke i mora. Glavni sastojci uključuju Jakobovo povrće iz vrta, ali i divljač, vepra, jegulju, pa čak i tunu, kada je dostupna.
Chefova filozofija upotrebe namirnica podrazumijeva maksimalno iskorištavanje svakog dijela, ništa se ne baca. Tako se u jelima često mogu naći i manje uobičajeni dijelovi poput iznutrica ili pinjenca, mliječne delicije poslužene u kravljem rogu.



Svako jelo ima svoju priču, teksturu i posvećenost detalju, a iza svakog zalogaja stoji osobni kontakt s prirodom. Chef Jakob Pintar i sommelier Jurij Osole kreiraju iskustvo koje je izrazito slovensko, ali osvježavajuće nekonvencionalno.



Chef koji lovi ono što kuha
Jakob Pintar nije samo vrhunski kuhar. On je i lovac, ribar, vrtlar te strastveni istraživač fermentacijskih i dry-ageing tehnika. Njegova predanost održivosti i poštovanju prema svakom sastojku ogleda se u korištenju svakog dijela životinje, povrća i začina. Kada nije u kuhinji, često je u prirodi – divljač lovi u Alpama, ribu u Istri, a povrće i začine uzgaja sam.
Ja nisam city guy, meni treba šuma, kaže Jakob. Na njegovim tanjurima spajaju se iskreni, kompleksni okusi, bez pretencioznosti, ali s puno smisla i strasti. Kombinira klasične kuharske tehnike naučene u Michelin restoranima diljem Europe s hrabrom, autorskom kreativnošću.
S druge strane, njegov partner u gastronomiji, Jurij Osole, kao suvlasnik i glavni sommelier, unosi duboku ljubav prema prirodnim, ekološkim vinima proizvedenim u krugu od 150 kilometara oko Ljubljane. Zajedno stvaraju jedinstven doživljaj – slovenski, ali svjež i nekonvencionalan.

TaBar nije običan trendovski restoran, već mjesto koje je usklađeno s prirodom i lokalnim načinom života. Ako planirate izlet u Ljubljanu, TaBar stavite visoko na svoju gastro mapu. Nema potrebe za formalnom odjećom, ovdje se jede vrhunski, ali opušteno, uz smijeh i dobru čašu vina. Možda sretnete Jakoba koji dolazi s barke iz Medulina, ili Jurija kako kuša novo vino. A možda, jednostavno, uživate u jednom od onih tanjura koji vas zbog okusa i kreativnost natjeraju da zastanete i kažete wow.
Dodatne informacije:
Adresa: Trubarjeva cesta 72, Nabrežje, Centar Rog, Ljubljana
Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote, 11 h do ponoći, nedjeljom zatvoreno
Telefon: +386 31 764 063
Instagram: @tabarlj
Foto: Borna Meter