Istarska mesnica, i to ne bilo kakva – uredio ju je Boris Ružić, a mi vam otkrivamo priču o njoj

Istarska mesnica, i to ne bilo kakva – uredio ju je Boris Ružić, a mi vam otkrivamo priču o njoj

Laaaaa mula deee Parenzo ga messo su botega, de tuto la vendeva, de tuto la vendeva… Još davne 1976. godine, otpjevala je pjevačica Lidije Percan, a tako se i nedavno pjevalo na otvaranju mesnice CIKILI u Poreču.

Mesnica CIKILI

Otkrivamo vam prostor koji emotivno dodiruje ljude svojom posebnošću koja nije izražena samo golom funkcijom prostora, već je priča o arhitektonskom izdanju i dizajnu interijera poznate mesnice CIKILI u Poreču koju potpisuje dizajner Boris Ružić.

Dizajnerski prepoznatljiv potpis Borisa Ružića odiše laganim eklekticizmom, tj. u estetskom smislu ulazimo u moderan interijer s rustikalnim ugođajem.

Vanjski pogled na pročelje, tj. novu arhitektonsku vizuru zauzimaju velike staklene stijene izloga i samog ulaza s dodatno naglašenim korten okvirima. Kompozicijska metamorfoza stakla i korten čelika, jednostavno vas privlači da zavirite i uđete u novi prostor mesnice.

Najdomljivija je floralna keramika u bojama na podu, inspirirana sličnim kakve su nekada postavljali u kužinama ili u portunima starih Istraskih i mediteranskih kuća.

Boris Ružić

Poštujući tradicionalne materijale, teksture i boje, centralni dio prostora čine prodajni punktovi s rustikalnim drvenim oplatama u varijanti četkanog hrasta. Zidovi prostora naglašeni su retro modelom keramičkih pločica u toploj boji bijele kave, a sinergijski u kontrastu s bojom zidova stvaraju vizualnu dubinu istog.

Posebni dekorativni detalji u prostoru su pomno izabrani antikni komadi namještaja poput velike stare kredence za autohtone istarske proizvode, velikog drvenog stola u izlogu, stare trgovačke vage i raznih drugih starih predmeta iz svakodnevnog života i kućanstva Istre, kao jedan omaž istarskoj povijesnoj gastronomiji.

Cijeli prostor odiše toplinom koja je postignuta odabirom materijala, boja i tekstura istih, a od ostalih obilježja u dizajnu interijera valja istaknuti centralni frižider za wetage i dryage zrenje mesa, velike crne lampe iznad prodajnih pultova, drvene grede na stropu, kao i rustikalna vrata koja skrivaju ostatak prostora u kojem su smještene prostorije  za pripremu i obradu mesa i mesnih prerađevina.

Mesnica CIKILI svakako je prostor u kojem je potpuno i uspješno spojena dizajnerska vizija i sama praksa prostora, a iznad svega to je prostor koji dodiruje svojom posebnošću i usudili bi se reći “jestivošću” s obzirom da se radi o mesnici koja nudi vrhunsko meso i mesne delicije, kao i autohtone proizvode poput probranih ulja i vina, te raznih domaćih istarskih okusa poznatih proizvođača iz Istre.

Duga tradicija u mesarastvu koja se sad već generacijski gradi, čuva i prenosi u obitelji braće Butković, tradicija je vrhunske kvalitete domaćih proizvoda koji su ovu obitelj svrstali u jedne od najpoznatijih mesara u Istri. U suradnji s dizajnerom Borisom Ružićem, odlučili su odgovoriti na suvremeno vrijeme i za svoj radni jubilej otvoriti novu dizajnersku mesnicu.

Stil je moderan s rustikalnim detaljima, stil je racionalan i uredan s obzirom na funkciju prostora, a iznad svega… Priča svoju priču o nekoj prošlosti za neku novu budućnostm što je prepoznatljivi potpis Borisa Ružića i u ovom projektu za mesnicu CIKILI
Braća Butković i Boris Ružić
Tim mesnice CIKILI u Poreču

Foto: Manuel Paljuh

Učitati još
Zatvori