U 2018. umjesto klasične kave pijemo superkavu

U 2018. umjesto klasične kave
pijemo superkavu

A post shared by A Curated Cup (@acuratedcup) on

Bez obzira na razne alternative, kava je i dalje najdraži jutarnji napitak za razbuđivanje. I baš zato što za njom većina poseže svakog dana, nije trebalo proći puno vremena prije nego što trend zdrave prehrane i superhrane ne zahvati i ovo područje našeg života. Pinterest je u svom predviđanju najvećih 100 trendova za 2018. godinu izdvojio superkavu kao jedno od gastro polja kojem ćemo posvećivati puno pažnje.

Što je zapravo superkava?

Uvidjevši porast od preko 200% u pretraživanju pojma “zdrava kava”, zaključak je da korisnici ove platforme traže alternativu klasičnom napitku. Nekad je to u želji da se izbjegne mlijeko, nekad šećer, a nekad oboje. Napitci ovog tipa ponekad se nazivaju kavom čak i ako nema onog vitalnog sastojka – zrna kave, a sve zato jer im je svrha razbuđivanje i pružanje energije. Mogu u mnogočemu biti i optimalniji jer ne izazivaju onaj poznati kofeinski ‘crash’, a daju dugotrajniji osjećaj energije i istovremeno su puni antioksidansa.

Među njima su ružičasti beetroot latte, crni charcoal latte ili plavi blue algae latte čiji im sastojci daju specifičnu boju i ne sadrže samu kavu. No tu je i takozvana bulletproof kava u koju se dodaje kokosovo ulje, a miješanjem “zdravih masnoća” s prvom jutarnjom kavom, ona dobiva bogatu nutritivnu vrijednost, a u našem organizmu oslobađa energiju i smanjuje osjećaj gladi i umora. Za one skeptične, dodavanjem začina kao što su cimet, kardamom, đumbir, zvjezdasti anis, također se pokreće metabolizam i potiče antioksidativno djelovanje. Biljno mlijeko umjesto kravljeg, kokosov šećer umjesto klasičnog, sitnice su uz koje se može kreirati superkava i isprobati nešto novo. Tko zna, možda će vam se svidjeti više nego što očekujete.

Još bolji jutarnji napitak

S obzirom na sve javnije pomno praćenje prehrambenih navika svatko od nas pita se kako barem malo unaprijediti svoju rutinu. Superkava daje mali pomak u pravom smjeru jer može postati esencijalni dio svakog dana. Za šalicom napitka za razbuđivanje posegnut ćemo svakog jutra, pa zašto je onda ne bismo malo i nadogradili za bolji osjećaj.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori