Svake se jeseni vraćamo na najslasniju štrudlu od jabuka po receptu koji nam je dao Hungry Mile
Svake se jeseni vraćamo na najslasniju štrudlu od jabuka po receptu koji nam je dao Hungry Mile

Svake se jeseni vraćamo na najslasniju štrudlu od jabuka po receptu koji nam je dao Hungry Mile

Štrudla od jabuke desert je koji djeluje kao instantan booster sreće. Svježina jabuka, hrskavo tijesto, okusi cimeta i šećera, a još kada uz sve to dodamo umak od vanilije, dobili smo savršen zalogaj.

Štrudle od jabuka generacijama su pekle bake i mame, a uz ovaj jednostavan recept svi se mogu usavršiti u izradi ove slastice, koju će sigurni smo puno puta ispeći.

Recept za štrudlu od jabuka

Sastojci za štrudlu

  • 2 lisnata tijesta
  • 1,2 kg očišćenih, narezanih jabuka (kiselkastih)
  • 1 limun (korica i sok)
  • 5 – 6 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g grožđica (opcionalno)
  • 2 – 3 žlice ruma
  • 2 žlice krušnih mrvica

Priprema

  • Grožđice potopite u rumu i ostavite sa strane. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške pa nakapajte s malo limunovog soka.
  • U većoj tavici zagrijte maslac pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, limun koricu i jabuke. Pirjajte sve 10 minuta na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju. Maknite jabuke s vatre, dodajte krušne mrvice i sve dobro promiješajte. Pripremljeni nadjev ostavite sa strane da se malo ohladi.
  • Lisnato tijesto razvaljajte, po njemu rasporedite nekoliko listića maslaca  i ½  pripremljenog nadjeva. Nadjev rasporedite preko  2/3 površine tijesta, po njemu rasporedite natopljene grožđice i po želji dodajte još cimeta i koji listić maslaca, zatim prebacite okomite krajeve i zarolajte. Isto ponovite i s drugim tijestom.
  • Štrudle posložite jednu do druge na lagano namašćen pleh i pecite oko 45 minuta na 180°C.
  • Pečene štrudle ostavite da se malo ohlade, a za to vrijeme pripremite umak od vanilije.

Sastojci za umak

  • 10 g gustina
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Postupak:

  • Gustin pomiješajte s 3 žlice mlijeka i žumanjcima. Preostalo mlijeko zagrijte, a kad zakipi dodajte šećer i vanilin šećer da se otope.
  • Maknite s vatre i umiješajte pripremljeni gustin te uz stalno miješanje ukuhajte.
  • Umak uz miješanje ohladite. Toplu štrudlu poslužite s toplim umakom od vanilije.

štrudla od jabuka

Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Mile Butorac

Učitati još
Zatvori