Tonkina Kužina: Stollen kuglof, božićni kolač koji ove godine pripremamo i prije Božića
Tonkina Kužina: Stollen kuglof, božićni kolač koji ove godine pripremamo i prije Božića

Tonkina Kužina: Stollen kuglof, božićni kolač koji ove godine pripremamo i prije Božića

Ako ste nestrpljivi i ne možete čekati Božić da otvorite svoj božićni kolač, imamo odlične vijesti! Ovaj Stollen kuglof možete jesti odmah čim ga ispečete. Idealna je zamjena za panettone i slične blagdanske slastice za koje je potrebna duga priprema, a jednako je ukusan!

Recept za Stollen kuglof

Stollen kuglof

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 25 grama svježeg kvasca
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 jaje
  • 40 grama šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica vanilije
  • Korica limuna
  • Korica naranče
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g grožđica
  • 50 g nasjeckanih badema
  • 80ml ruma

Premaz:

  • 40 g otopljenog maslaca
  • 50 grama vanili šećera
Stollen kuglof

Postupak

  • Večer prije potopite grožđice u rum i ostavite u hladnjaku.
  • U mlako mlijeko dodajte kvasac, žličicu šećera i brašna. Pričekajte da se kvasac aktivira.
  • Miksajte šećer i maslac,t e kada dobijete bijelu prozračnu teksturu dodajte jaje. Nastavite miksati.
  • Dodajte brašno, koricu limuna i naranče, prstohvat soli. Promjesajte, napravite udubinu u tijestu i dodajte aktivirani kvasac.
  • Nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
  • Dodajte grožđice i lješnjake, promiješajte.
  • Ostavite tijesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen.
  • Tijesto oblikujte u valjak i stavite u  kalup za kuglof koje ste prethodno namazali maslacem. Pokrijte i ostavite da se diže 20 minuta.
  • Zagrijte pećnicu na 200°C. Pecite stollen oko 40 minuta (ako vam tijesto brzo potamni, prekrijte vrh aluminijskom folijom.
  • Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, izvadite iz kalupa i još toplog premažite otopljenim maslacem i pospite vanilin šećerom. Ostaviti da se potpuno ohladi.
  • Poslužite odmah ili zamotajte u aluminijsku foliju. Čuvajte na hladnom i suhom mjestu 3-4 tjedna.

 

Stollen kuglof
Stollen kuglof

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori