Znate li što je ube i kako ga se sve jede? U svijetu je jako popularan, a kod nas se još nije pojavio
Znate li što je ube i kako ga se sve jede? U svijetu je jako popularan, a kod nas se još nije pojavio

Znate li što je ube i kako ga se sve jede? U svijetu je jako popularan, a kod nas se još nije pojavio

Ako ste na putovanju ili društvenim mrežama vidjeli kolače, sladolede ili palačinke u neodoljivoj, intenzivnoj nijansi ljubičaste, vrlo ste vjerojatno vidjeliube. Ova vibrantna, egzotična namirnica postala je pravi hit u svijetu slastica i zdravih jela, a iako je već dugo sastavni dio azijskih kuhinja, kod nas još uvijek nije zaživjela. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Ube, poznat i kao filipinski ljubičasti jam, zapravo je korjenasto povrće sličnog izgleda kao batat, ali intenzivne ljubičaste boje iznutra. Raste uglavnom na Filipinima, a uzgaja se i u drugim tropskim područjima jugoistočne Azije. Najčešće se koristi u desertima, ali sve više i u modernim slanim jelima. Osim što izgleda spektakularno, ube ima blago orašasti, vanilijasto-slatki okus koji ga čini savršenim dodatkom brojnim receptima.

Zemlje poput Filipina, Japana, Južne Koreje i SAD-a već su ga odavno prigrlile u restoranima, kafićima i domovima, a sve češće ga nalazimo i u plant-based prehrani zbog njegovih nutritivnih vrijednosti. Ube je bogat vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, a prirodna ljubičasta boja dolazi od antocijanina – spoja koji ima protuupalna i anti-age svojstva.

Što je ube?

Ube pripada vrsti jamova, iako ga mnogi brkaju s ljubičastim batatom. Jamovi su korjenasto povrće koje pripada rodu Dioscorea. To su veliki, škrobni gomolji koji rastu u tropskim i suptropskim krajevima, posebno u Africi, Aziji i Karibima. Postoji preko 600 vrsta jamova, a razlikuju se po boji (bijela, žuta, ljubičasta), veličini, teksturi, okusu i načinu pripreme.

Za razliku od batata, ube je nešto škrobniji, zemljaniji, ima deblju i grublju koru, često zahtjeva dužu termičku obradu te ima izražene arome koja podsjećaju na vaniliju i bademe. Najviše se uzgaja na Filipinima gdje ima dugu tradiciju u kuhinji, od slastica poput ube halaye (kuhani pire od ubea s kokosovim mlijekom i šećerom) do modernih twistova poput ube cheesecakea, tiramisua ili ube lattea.

Boja ubea je ono što prvo plijeni pažnju. Prirodna, duboka ljubičasta nijansa ostaje postojana čak i nakon termičke obrade. Upravo zato ga vole slastičari i kulinarski kreativci diljem svijeta. Ube je bogat vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, a prirodna ljubičasta boja dolazi od antocijanina, spoja koji ima protuupalna i anti-age svojstva.

Ube
ube
ube

Kako i gdje ga koristimo?

Ube je izuzetno svestran i prilagodljiv, koristi se u slatkim i slanim jelima, kuhan, pečen, pržen, kao pire ili čak u obliku brašna. Osim što njegov okus daje jelu zanimljivu aromu, njegova prirodna ljubičasta boja čini svako serviranje malim vizualnim spektaklom.

Slatka jela

Najpoznatiji tradicionalni desert od ubea je ube halaya, gusta, slatka krema koja se priprema kuhanjem ubea s kokosovim mlijekom i šećerom. Na Filipinima se poslužuje kao samostalan desert ili kao sastojak u drugim slasticama. Sladoled od ubea pravi je hit diljem Azije i Amerike, često obogaćen kokosom ili svježim mangom. Zbog svoje boje i teksture, ube se savršeno uklapa u moderne verzije palačinki, vafla, muffina, cheesecakeova i brojnih drugih poslastica. U posljednje je vrijeme postao i omiljen dodatak u bubble tea napicima, a neki kafići pripremaju i ube latte.

 

Slana jela

Iako je najpoznatiji kao sastojak u desertima, ube se koristi i u slanim jelima. Sve je popularniji u formi ljubičastih njoka, koji se savršeno slažu s jednostavnim umacima. Rade se i kruh i peciva, a može se koristiti i kao dodatak klasičnim jelima poput pirea ili čak humusa. Za one koji vole eksperimentirati s doručkom ili međuobrokom, ube se može koristiti kao prirodno bojilo i dodatak u smoothie bowlovima, chia pudinzima i jogurtima, unoseći i boju, ali i nježnu slatkoću, kremoznost i brojne nutrijente.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori