Što je Pet Nat i zašto ga svi piju?
Što je Pet Nat i zašto ga svi piju?

Što je Pet Nat i zašto ga svi piju?

Pet Nat ili petillant naturel, vinski je trend koji osvaja svijet zadnjih nekoliko godina, pogotovo u ljetnim mjesecima. Ova mlada, neobična i prirodna pjenušava vina uopće nisu neka novost u proizvodnji vina, već se rade još od srednjeg vijeka. Međutim, zašto su toliko popularni zadnjih godina?

Pet Nat prirodno je pjenušavo vino koje se se dobiva s méthode ancestrale, punjenjem vina u boce prije nego se završi proces fermentacije. Ovom metodom stvara se rustikalnije, živahnije i mutnije vino jer obično preskače proces filtracije, što ga čini nevjerojatno jedinstvenim. Time je i svaka boca drugačija i priča za sebe.

Zašto su Pet Nat vina tako zanimljiva?

Pet Nat su lagana, svježa i zabavna pjenušava vina. Pet Nat-ovi se rade od gotovo svih sorti grožđa, a brojni hrvatski vinari prate trend rasta te puštaju nove prirodne pjenušave linije. Privlačnost Pet Nat-a nije samo u svježini, prirodnosti i okusu. Ono što posebno privlači su i priče koje leže iza tog vina. Vinari, kako hrvatski tako i strani, uglavnom koriste vesele boje i različit dizajn od standardne linije, kako bi istaknuli prirodnost i svježinu vina. Odmak je to od tradicije kojim se i mlađa publika upoznaje sa vinima, na nešto moderniji i zabavniji način. A kada vidite tako zabavne boje na polici, pivski čep na vinskoj boci, kako ga ne biste i probali?

Idealni za ljetne večeri

Pet Nat pruža priliku za istraživanje, upoznavanje s vinima, a prirodnost i mala intervencija je znatna prednost koju tržište voli. Jedinstvenost, nepredvidljivost i slatkoća savršeni su za lagane ljetne večeri, za laganu hranu, snack i uživanje u odmoru. Osim toga, cijena ovih vina je znatno niža od sestrinskih šampanjaca i pjenušaca, što ga čini još popularnijim.

Prirodnost i nepredvidljivost dio su identiteta kojim novije generacije i osvajaju svijet, a ovakva vina dašak su novog vala koji im se prilagođava. Možda to i je samo hipsterski trend koji će trajati nekoliko godina pa će se svi vratiti tradiciji, ali svakako je ugodno osvježenje na sceni i ponuda za svakog, pa i one koji će tek zavoljeti pjenušce.

Šember Pet Nat
Tomac Pet Nat
Tomac Pet Nat Rose
Veralda Pet Nat
Pomalo Pet Nat Rose

Foto: Instagram (@coloniaverde, @cestclau), Šember, Tomac, Veralda, Pomalo

Učitati još
Zatvori