Dragana iz Pule radi najljepši sourdough kruh, a s nama je podijelila svoj recept

Sourdough kruh, odnosno kruh od kiselog tijesta, posljednjih je nekoliko godina vrlo popularan kod nas. Radi se o zdravijem i lakše probavljivom kruhu koji ima vrlo hrskavu koricu i prozračnu sredinu s brojnim rupicama. Priprema se od brašna, vode i soli uz dodatak divljeg kvasca koji se naziva starter. Iako sadrži malo sastojaka, njegova je priprema dugotrajna i zahtjeva puno strpljenja, a mnogi će reći – i puno ljubavi. Pa ako se odlučite upustiti u avanturu njegove izrade i ne uspije vam isprve, nemojte očajavati.

Sve više ljudi samostalno kod kuće peče kruh, a jedan od najljepših koji smo zapazili na Instagramu je ovaj Dragane Dujić iz Pule koja stoji iza profila @321_mijesi. Jako nas je zanimalo kako ga ona izrađuje pa smo je odlučili kontaktirati i upitati u čemu je tajna.

Prvo to morate voljeti. Ja sam zaljubljenik u tijesto bila i prije, a onda sam postala prava ovisnica o kiselom tijestu. Jednostavno, to je moja ljubav koja me naučila strpljenju i moja terapija u današnjem brzom životu. Otkad znam za sebe uvijek sam nešto crtala, uređivala, kreirala… Stalno mi dolaze nove ideje. Kod mene ništa nije crno i bijelo, svi koji me poznaju znaju da sam okružena bojama. Tako je i s kruhom. Svaki je drugačiji – jedna nova kreacija i malo umjetničko djelo protkano ljubavlju i svakodnevnicom. Kad mi se tijesto nađe pod rukama, to više nisam ja, nego ljudi koji će ga blagovati i koji će nam se pridružiti za stolom, ispričala nam je Dragana.

Čim malo proskrolate njenim Instagramom, poželjet ćete komad njenog kruha probati i odnijeti ga kući. No, na vašu i našu žalost, Draganin kruh nije moguće kupiti.

Kruh ne prodajem nego poklanjam dragim ljudima. Svako naše okupljanje začinjeno je mirisnim kruhom ukrašenim crnim kimom koji je zaštitni znak našeg doma. Svi već znaju da se kod nas dobro papa, kroz smijeh poručuje Dragana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana?️? Sourdough ? (@321_mijesi) on

Iako nismo te sreće da isprobamo njen kruh, Dragana je odlučila s nama podijeliti svoj recept. Možda vas ove divne fotografije inspiriraju da se i sami, u svojoj kuhinji, okušate u izradi i uživate u okusima sourdough kruha!

Sourdough kruh

Sastojci:

  • 500 gr brašna (tip 550)
  • 325 gr vode iz slavine
  • 12 gr soli 
  • 100 gr divljeg kvasca (ja sam koristila svoj kvasac star 9 mjeseci)

Priprema:

Prvo pomiješamo brašno i vodu da odradi autolizu 2 do 3 sata. Nakon toga dodamo kvasac i radimo preklapanje svakih 15-20 minuta 4 runde. Poslije toga dodamo sol, dobro izmijesimo i pustimo da se tijesto odmara 30 minuta.

Nakon 30 minuta tijesto prebacimo na radnu plohu, razvučemo ga i složimo kao pismo te vratimo u zdjelu. Zatim dva do tri puta vršimo rastezanje tijesta svakih pola sata u zdjeli. Nakon rastezanja pustimo tijesto da se odmara sat do sat i pol u zdjeli.

Iz zdjele zatim istresemo tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, preoblikujemo ga i pustimo ponovno pola sata da odmara na radnoj površini. Zatim oblikujemo tijesto za košaru koju ste prethodno lagano pobrašnili. Tako oblikovano tijesto stavite u košaru, a potom košaru s tijestom stavite u najlonsku vrećicu i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi.

Nakon sat vremena stavimo tijesto u hladnjak na 12 sati hladne fermentacije.

Prije pečenja stavite u hladnu pećnicu pekač s poklopcem i uključite na najjače. Kad se pekač zagrije, kiselo tijesto lagano istresite na papir za pečenje. Iscrtajte što god želite, zarežite žiletom i stavite ga u zagrijani pekač. Poklopljeno pecite 25 min na najjačoj temperaturi (275 stupnjeva), a potom 20 min bez poklopca na 240 stupnjeva.

Kad kruh bude pečen, izvucite ga na mrežicu i slušajte njegovo predivno pucketanje!

Foto: Instagram

7