Kada poželimo nešto ledeno i voćno, sorbet i granita nezaobilazni su dio ljeta. Bez mlijeka, sa samo nekoliko sastojaka – voda, šećer i voće – ove ledene slastice donose osvježenje u najjednostavnijem i najukusnijem obliku.
Bilo da više volite kremastiju teksturu (sorbet) ili onu s više komadića leda (granita), sada je savršen trenutak da u njima uživate. Lagani, osvježavajući i idealni za ljetne mjesece, tijekom pauze, nakon ručka ili uz koktel. A u Italiji, za doručak, uz kavu i brioš.
Sorbet: Francuska
Sorbet je poznat po svojoj glatkoj, kremastoj teksturi i čistim, voćnim okusima. Priprema se od voćnog pirea, vode i šećera, a ponekad se dodaju i vino, liker ili začini poput lavande, đumbira ili mente.
Njegova popularnost započinje na francuskom dvoru, osobito za vrijeme Luja XIV., gdje se često posluživao kao čistač nepca između sljedova u raskošnim ručkovima i večerama. Zahvaljujući blagoj kiselosti i svježini, osobito kada je napravljen od limuna ili zelene jabuke, sorbet pomaže očistiti nepce od prethodnih okusa i pripremiti ga za sljedeće jelo.
Danas se jede kao desert, osvježenje između obroka ili lagani dodatak uz čašu bijelog vina. Najpopularniji okusi su malina, mango, limun, crni ribiz, breskva, crvena naranča, hibiskus i jagoda.
Granita: Sicilija
Granita je autentično sicilijansko osvježenje grublje teksture, gotovo poput snježnih kristala. Priprema je jednostavna – voćni sok ili pire pomiješa se s vodom i šećerom, ulije u plitku posudu i stavi u zamrzivač. Ključni korak je ručno struganje vilicom svakih pola sata, dok se ne postigne nježna, kristalna struktura.
Ova tradicija potječe još iz razdoblja arapske vladavine Sicilijom, kada se snijeg s planine Etne miješao s medom i voćnim sirupima. U istočnoj Siciliji granita se ljeti jede za doručak: granita (najčešće od kave, limuna ili badema), svježi brioš s “kapom” (mekano pecivo s kupolastim vrhom) i šalica espressa.
Svaki grad ima svoju verziju – u Cataniji je najpopularnija granita od badema, u Messini od kave sa slatkim vrhnjem, dok su u Palermu omiljene varijante s mentom, jagodom ili čak vinom.
Najpopularniji okusi su limun, badem, kava, jagoda, dinja, lubenica i vino.
Sorbet ili granita? Ovisi o danu…
Sorbet je idealan kada poželimo nešto glatko, kremasto i intenzivnog okusa. Granita je za one trenutke kada želimo osjetiti teksturu kristalića leda koji se polako tope u ustima. Obje slastice zaslužuju svoje mjesto u ljetnom rasporedu.
Za kućnu verziju dovoljni su blender, zamrzivač i malo strpljenja. Rezultat je slastica koju možemo prilagoditi vlastitom ukusu.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@olivesnthyme / @oslo_madeinheaven / @leisurefanclub / @crowded_kitchen), Unsplash (@cristiursea)