S’mores – slatkiši koje Amerikanci obožavaju

Zabavni slatkiši koji se tope na vatrici

Iako je hrvatska kuhinja toliko neodoljiva i malo koja u svijetu joj može parirati, postoje neke delicije dalekih zemalja koje bismo sa zadovoljstvom uvrstili u naše jelovnike. Jedna od tih malih slatkih čuda koja se otapaju u ustima su s’mores. I njih bismo tako rado posudili od Amerikanaca. Riječ je o poslastici koja je rezervirana za večernje sate kada vam se obično uvijek jede nešto fino.

Ova poslastica je vezana za kampiranje, a kažu da je poseban doživljaj uživanje u ovim slatkišima uz vatricu i zanimljive priče. Kombinacija bjelanjaka i šećera i ne zvuči pretjerano delikatesno, zar ne? No, cijela priča, rituali i zabava oko vatrice na otvorenom s društvom s kojim dijelite stare uspomene i kreirate nove je tako predivno iskustvo koje je svakome potrebno.

Tako su s’mores postali zaštitni znak izviđača Kanade i SAD-a. Prvi zapisi koji svjedoče koliko je ovaj desert postao omiljen u prvoj polovici 20. stoljeća datiraju iz 1938. kada se s’more spominje u izviđačkoj publikaciji o ljetnim kampovima, a recept za s’more u svoju knjigu recepata uvrstila je Betty Crocker 1957.

A post shared by Kiel James Patrick (@kjp) on

Samo ime ove poslastice dolazi od engleske fraze some more što znači još malo. “Još malo ću nešto slatko prigristi prije spavanja”. A to malo su graham krekeri, čokolada i sljezov kolačić. Ne zvuči loše, zar ne?

Postoje različite varijacije ove poslastice pa tako dolaze u obliku torte, malih zalogajčića sendviča, u čaši, na štapiću, dimljeni, uz dodatak alkohola ili voća.

Klasični domaći marshmallows

  • 1 bjelanjak
  • 20 dag šećera u prahu
  • 1,5 dl vode
  • 20 dag kristal šećera
  • 2 dag želatine u prahu
  • 1 dl vode

Bjelanjku dodajte šećer u prahu i miješajte na najvećoj brzini dok smjesa ne postane čvrsta i kremasta. Kristal šećer i 1,5 dl vode prokuhajte dok se šećer ne rastopi i tu smjesu dodajte tučenom bjelanjku. Sve zajedno miksajte desetak minuta. Želatinu prokuhajte u 1dl vode pa je dodajte smjesi od šećera i bjelanjka. Sve zajedno miksajte do 15 minuta. Ukoliko želite da vaši marshmallowsi dobiju boju, dodajte im malo ekstrakta od jagode, maline ili jestivu boju. No, bit će jednako slasni ukoliko ih ostavite i neutralne bijele. Ljubitelje kokosa možete dodatno razveseliti dodavanjem kokosa u ovu mekanu, slatku smjesu koja se topi u ustima.

Whiskey marshmallows s narančom

  • 30 ml whiskeya
  • 1 žlica narančinog soka
  • malo naribane korice od naranče
  • domaći marshmallows

Umiješajte whiskey, narančin sok i narančinu koricu u smjesu za domaći marshmallow. Zagrijte vatricu, pripremite čokoladu i kekse i uživajte u topljenju ovog slasnog slatkiša.

Marshmallows s jagodama

  • 1 šalica jagoda
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 šalica jagoda za dekoraciju
  • smjesa za domaći marshmallow
  • mala vrećica želatine

Prije nego sastojke izmiksate, zagrijete i promiješate s bazičnom smjesom za domaći marshmallow, rastopite vrećicu želatine u vodi, malo prokuhajte i dodajte smjesi.

A post shared by Elena (@alenka007) on

Domaći graham krekeri

  • šalica smeđeg šećera
  • 2 i pol šalice brašna
  • 3/4 žličice soli
  • 7 kockica maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • žličica praška za pecivo
  • 5 žlica mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice bijelog šećera
  • žličica cimeta

Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, smeđi šećer i maslac dok se maslac potpuno ne istopi i ne dobijete glatku smjesu. Posebno izmiješajte med, vanilin šećer i mlijeko. Potom obje smjese objedinite u jednu, a tijesto podijelite na 3 do 4 dijela, zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata. Razvaljajte tijesto i izrežite na manje pravokutnike. Slažite kekere u pobrašnjen i nauljen pleh i pospite mješavinom šećera i cimeta. Pecite na 160 stupnjeva dvadesetak minuta.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

0