Slavonka: Sticky pekan kardamom rolice idealne za hladne dane koje provodimo kod kuće 
Slavonka: Sticky pekan kardamom rolice idealne za hladne dane koje provodimo kod kuće 

Slavonka: Sticky pekan kardamom rolice idealne za hladne dane koje provodimo kod kuće 

Ovo vam je jedan od onih jesenskih recepata koji griju dušu i tijelo… Meko, slatko dizano tijesto, najljepši orašasti okusi i nezaboravna tekstura! Poželjet ćete uroniti u protvan!

Slatko dizano tijesto za posudu 30x20cm, dubine 7cm

  • 120 ml toplog mlijeka
  • 1 žličica (cca 3g) suhog kvasca
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 80 g maslaca narezanog na kockice
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje M veličine
  • 1 žumanjak .

Sticky toping

  • 100 g pekan oraha
  • 100 g javorovog sirupa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 30 g maslaca
  • 1 prstohvat soli

Premaz za rolice

  • 30 g maslaca
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • Korica od pola limuna
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica vanilija paste/ekstrakta
  • 1 prstohvat soli

Postupak:

Slatko dizano tijesto

  • Prvo pripremite tijesto jer se mora dizati.
  • U toplom mlijeku rastopite kvasac i dodajte prstohvat šećera pa pustite da se zapjeni.
  • U posudu za miksanje dodajte brašno, šećer, maslac te prstohvat soli pa miksajte 3 minute.
  • Dodajte jaje i žumanjak te mlijeko i kvasac pa miksajte još 5 minuta, odnosno, dok ne dobijete jednolično tijesto.
  • Tijesto pokrijte čistom krpom pa pustite da se diže 40 minuta na toplom, a onda još 40 minuta u hladnjaku.

Premaz za rolice

  • Otopite maslac i ostavite ga kako bi se prohladio.
  • Kardamomu dodajte koricu limuna, vanilija pastu i šećer pa prstima umasirajte koricu i kardamom u šećer kako bi korica pustila ulje.

Sticky toping

  • Kad vam je ostalo još 10 minuta zadnjeg dizanja u hladnjaku, pripremite toping.
  • U posudu za kuhanje dodajte maslac, javorovo sirup, šećer te prstohvat soli.
  • Zagrijte toping na umjerenoj vatri uz miješanje. Grijte dok se sav šećer ne otopi.
  • Izlijte kompletan sadržaj u posudu tako da prekrije kompletnu površinu posude.30x20cm, dubine 7cm je posuda koju ja koristim.

  • Polovicu pekan oraha sitno nasjeckajte pa pospite po topingu koji ste izlili u posudu.
  • Ostale cijele pekan orahe posložite isto po topingu. Možete ih i sve nasjeckati, ako želite, meni je ovako bilo ljepše.

Priprema rolica

  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte hladno tijesto u pravokutnik dimenzija cca 45×30 cm te pola cm debljine.
  • Prohlađenim maslacem koji ste otopili u *Premaz* koraku sada premažite kompletnu površinu tijesta.
  • Prstima rasporedite mješavinu šećera i kardamoma po cijeloj površini tijesta. Slobodno rukom razmažite kako bi se fino rasporedilo.
  • Zarolajte u savijaču od dulje strane.
  • Od savijače odrežite krajeve, sa svake strane po cm kako biste dobili čisti rez.
  • Savijaču narežite na 12 jednakih rolica.
  • Rolice rasporedite po topingu.
  • Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite na toplom još 40 minuta.

Pečenje i posluživanje

  • Rolice pecite na 180 stupnjeva, 30 minuta.
  • Nakon pečenja pustite da odmori 5 minuta, a onda pažljivo preokrenite rolice na tacnu ili žicu za hlađenje.
  • Poslužite toplo.

Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu Instagram profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

Učitati još
Zatvori