Slavonka: Ljetni frangipane tart s jagodama
Slavonka: Ljetni frangipane tart s jagodama

Slavonka: Ljetni frangipane tart s jagodama

Ovaj tart očarat će vas ukusnom kremom od badema, a divna kora i svježe jagode pridonose i prekrasnom izgledu deserta. Idealan je za proljetno i ljetno uživanje, odnosno za cijelu sezonu domaćih jagoda!

Sastojci:

 

Kora:

  • 250g glatkog brašna
  • 150 g maslaca narezanog na kockice
  • 60g šećera u prahu
  • 2 žumanjka

Frangipane:

  • 100g maslaca
  • 100g šećera
  • 2 bjelanjka
  • 150g  mljevenih badema
  • 3 žlice brašna
  • 600g svježih jagoda +borovnica po želji
  • 1 vrećica preljeva za torte
  • 1 žlica šećera

Postupak:

  • Za početak pripremite koru. Navedene sastojke stavite u posudu i umijesite glatko tijesto. Umotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na 1h.
  • Kalup za tart namastite, pa tijesto razvaljajte na pola cm debljine i prvo izrežite donju koru tako da odgovara veličini kalupa.
  • Zatim izrežite rubne djelove pa ih onda smjestite u kalup.
  • Obložite aluminijskom folijom pa stavite utege za peći pitu ili sirovi grah. Bitno je da ima neka težina, a grah možete onda uvijek koristiti za ovu svrhu.
  • Pecite na 180 stupnjeva, 20 minuta.
  • Dok se peče kora, pripremite frangipane. Maslacu dodajte šećer i miksajte pet minuta. Dodajte, zatim, bjelanjke pa miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte mljevene bademe i brašno i miksajte još 3 minute dok se ne sjedini.
  • Iz kalupa za tart uklonite utege za pitu pa rasporedite frangipane kremu po kori. Pecite još 40 minuta.
  • Nakon pečenja, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi barem 20 minuta, a onda rasporedite gore narezane jagode.
  • ripremite preljev za torte tako da mu dodate žlicu šećera i 100ml kipuće vode. Promiješajte, a onda premažite preko jagoda.
  • Čuvajte u hladnjaku.

Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu Instagram profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

Učitati još
Zatvori