Biste li probali slani panettone? Na tržištu su se pojavila dva i podijelila mišljenja
Biste li probali slani panettone? Na tržištu su se pojavila dva i podijelila mišljenja

Biste li probali slani panettone? Na tržištu su se pojavila dva i podijelila mišljenja

Talijanska kulinarska scena ovih dana bruji o – slanom panettoneu. Poznati talijanski chef i sudac MasterChefa Bruno Barbieri udružio je snage s industrijskim gigantom Motta kako bi stvorili dvije nove verzije ovog tradicionalnog božićnog kolača. Iako panettone stoljećima važi za simbol talijanskog Božića, Barbieri i Motta odlučili su ga “osloboditi” sezonalnosti i predstaviti u slanom izdanju, pogodnom za cijelu godinu.

Dolazi u dvije verzije. All’Arrabbiata s intenzivnim okusom sušenih rajčica, ljutom paprikom i origanom, inspirirana je popularnim talijanskim jelom penne all’arrabbiata. Mediterraneo je pak rađen s kandiranim sicilijanskim limunom, sušenim rajčicama, origanom i sjemenkama koromača.

Iako je riječ o prvim slanim panettoneima koji su masovno proizvedeni i bit će plasirani u supermarketima, koncept slanog panettonea već postoji u talijanskoj gastronomiji. Primjeri uključuju panettone s pecorino sirom, tartufom ili sušenim mesom kod lokalnih pekara i restorana te verzije poput onih Romea Landija na jezeru Como ili Attilija Servija u Rimu.

Slani panettone još uvijek nije dostupan u supermarketima (probna serija je rasprodana) ali ga je moguće naručiti online. Ideja Motte bila je “desezonirati” panettone i otvoriti vrata inovativnim kombinacijama koje idu daleko izvan klasičnih božićnih okusa. Sočno i prozračno tijesto savršeno se slaže s pršutom, sirevima, maslinovim uljem ili raznim gourmet namazima.

Ipak, reakcije onih koji su probali slani panettone su mješovite. Dok jedni tvrde da okusom podsjeća na grešku u receptu, primjerice onu kada sol zaluta u desertu, drugi tvrde baš ono što je i Bruno Barbieri želio istaknuti – ukusan je i svestran, može se puniti poput pizze, grilati, dimiti, peći, pržiti ili koristiti na razne kreativne načine.

Slani panettone možda nije za svakoga, ali predstavlja hrabar korak u modernizaciji talijanske kulinarske tradicije. Barbieri i Motta pokazuju da i klasični božićni specijalitet može postati univerzalan i kreativan proizvod koji izlazi izvan granica sezonalnosti.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori