Američke palačinke u slanoj varijanti kao super ideja za brunch

Ove američke palačinke pripremaju se u pećnici u željeznoj ili metalnoj tavi s teškim dnom. Polutekuće tijesto od brašna, mlijeka i jaja slično je srodnim tijestima kao što su blini ili tanke palačinke. Obično su neutralnog okusa i najčešće se jedu uz nešto slatko, no ovoga puta donosimo recept za slanu varijantu koja će biti idealna za brunch.

Sastojci (za tavu od 24 cm):

  • 225 ml punomasnog mlijeka
  • 3 jaja veličine L
  • 1 šalica brašna (oko 130 g)
  • 5 žlica maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar po želji
  • 2 žlice usitnjenog svježeg vlasca
  • 1 žličica svježeg origana
  • 1 burrata ili mozzarella
  • 1 grančica cherry rajčica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • listići rukole (po želji)

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu 20 minuta na 220 ºC
  • Istucite jaja i pomiješajte ih s mlijekom, brašnom, soli, paprom, usitnjenim vlascem i svježim origanom. Ostavite sa strane.
  • Operite grančicu cherry rajčica, ali pritom pripazite da ostane cijela te je zatim osušite i začinite s malo ulja, soli i papra. Stavite je na pladanj za pečenje u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
  • Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kada se zagrije, smanjite jačinu vatre i u tavi otopite maslac. U ovom je koraku važno smanjiti vatru kako maslac ne bi zagorio.
  • Ulijte tijesto u tavu i stavite je na pladanj za pečenje, pokraj rajčica.
  • Pecite otprilike 25 minuta. Važno je da tijekom pripreme palačinke ne otvarate pećnicu, pa ako želite, prvo pripremite rajčice.
  • Izvadite tavu iz pećnice i na palačinku stavite burratu ili mozzarellu, cherry rajčice i listove rukole. Popaprite i dodajte nekoliko kapljica ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Foto & recept: Zara Home

0