Popularna ljubljanska pekarnica Sisters Kurtoš otvara se u Zagrebu
Popularna ljubljanska pekarnica Sisters Kurtoš otvara se u Zagrebu

Popularna ljubljanska pekarnica Sisters
Kurtoš otvara se u Zagrebu

Ako ste ljubitelj poslastice trdelnik (ili kurtoš), razveselit će vas vijest kako uskoro nećete morati potegnuti do Praga ili Ljubljane kako biste ga kušali. Popularna ljubljanska pekarnica Sisters Kurtoš, koja se u specijalizirala upravo za izradu ove slastice, otvara se i u Zagrebu.

Trdelnik ili kurtoš zovu još i chimney cake jer je zarolan u takav oblik. Izgled dobiva zbog načina pečenja – slatko tijesto omotava se oko valjka, zatim se uvalja u mješavinu šećera, cimeta i vanilije, a onda se prema želji puni dodacima. Originalni recept krajem 18. st. donio je umirovljeni mađarski general Jozsef Gvadany u Mađarsku gdje je trdelnik i populariziran. Brzo se proširio i na okolne zemlje, a danas je vrlo popularan u Češkoj.

U pekarnici Sisters Kurtoš, koju su prije nekoliko godina u Ljubljani otvorile sestre Špela i Maša Debevc, možete pronaći razne slatke kurtoše, slane kurtoše i ‘hladne’ kurtoše, odnosno one punjene sladoledom. Prošle je godine posebnu pažnju privukao njihov “čarobnjački” kurtoš u stilu Harryja Pottera, a okuse punjenja uvijek mijenjaju ovisno o sezoni.

Osim što je kurtoš preukusan, odličan je slatki snack koji vraća energiju tijekom gradskih razgledavanja, a i vrlo je fotogeničan. Koliko je za sada poznato, uskoro ćete ga moći isprobati u Zagrebu, u Amruševoj ulici gdje će se otvoriti ova pekarnica. Mi jedva čekamo, a vi?

Foto: Instagram (@sisterskurtos)

Učitati još
Zatvori