Svi putevi ovog vikenda vode u Šibensko-kninsku županiju. Evo i zašto

Svi putevi ovog vikenda vode u
Šibensko-kninsku županiju. Evo i zašto

Chia sjemenke su superhrana. I spirulina. I đumbir. I dagnja. Ona obiluje vitaminima A, C i B12, selenom, manganom, željezom, jodom, kalijem, natrijem, mineralima, folnom kiselinom, omega 3 masnim kiselinama, bjelančevinama i proteinima. Ta školjka: pidoča, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol dijela Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Upravo taj položaj, na utoku rijeke Krke u more, Prukljanski kanal čini idealnom mješavinom slatke i slane vode, a time i zlatnim rudnikom pidoča. Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se ona hrani, ovdje posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoča uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu. Zato je ta školjka ove godine dobila svoj dan. Naime, lokalci su ju uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju prvo izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibensko – kninsku županiju privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji. Jer stiže ‘Pidoča & debit se vole’.

U subotu, 5. lipnja, u večernjim satima na Šibenskoj rivi kuhat će se, peći i jesti: pidoče na buzaru, na latu, na salatu ili dimljene, pohane i u rižotu. Uz svako jelo preporučit će vam i debit koji tom jelu najbolje pristaje.

Od Pirovca do Primoštena, od Šibenika preko Plastova, Oklaja i Drniša sve do Knina, pa od planina Dinare, Promine i Svilaje preko rijeke Krke te natrag do mora i otoka, proteže se raznoliko područje Šibensko-kninske županije gdje se na manje od 3.000 km2 i manje od sat vremena vožnje izmjenjuju od gotovo planinske i kontinentalne do tipične mediteranske klime.

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daje mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu.

Preferirate li autohtone ili internacionalne sorte, suha vina ili slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine…ovdje sigurno možete pronaći svog favorita ili otkriti nekog novog.

A u tim ćete različitim vinima moći također uživati ovog vikenda. 3. i 4. lipnja na širem području Šibenika i Knina održat će se još jedna nova manifestacija ‘Dani otvorenih kušaonica’ kada će hedonisti moći od 12-20 sati, uz kupljenu dnevnu kartu od 150 kuna, obići 20-ak vinarija, pivovara i kušaonica maslinovih ulja i kušati preko 100 različitih finih vina, maslinovih ulja, craft piva, rakija i likera. Oni koji kupe ulaznice dobit će mapu područja s označenim kušaonicama i drugim važnim informacijama. Najbrži kupci ulaznica biti će nagrađeni besplatnim prijevozom tako da se mogu potpuno prepustiti uživanju u ovom jedinstvenom hedonističkom događaju. Više informacija o novim turističkim događanjima u Dalmaciji dostupno je na web stranici www.dalmatiasibenik.hr.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori