

Početak ljeta znači i početak sezone domaćih rajčica, onih pravih, koje se ne mogu usporediti s kupljenima u supermarketu. Bilo da ih jedemo svježe, samo s malo maslinovog ulja i soli, ili ih pretvorimo u glavno jelo, rajčice su nezaobilazan dio ljetne kuhinje. Dolaze u raznim bojama, veličinama i sortama, a sve ih volimo jednako, jer znamo da s dobrim rajčicama i najjednostavniji recepti postaju užitak. Ljeti, kada su vrućine tolike da se nikome ne pali pećnica, težimo laganim i svježim jelima.
Rajčice tako možemo jesti u salatama, kao prilog uz jela, a ako želimo da budu zvijezda tanjura, od njih pripremamo sasvim jednostavna i brza jela. Donosimo recepte za pet jednostavnih i nama omiljenih jela s rajčicama, savršenih za tople dane, brzinske večere ili lagani ručak.
Caprese Toast (svježe rajčice na tostu s burratom)
Jedno od najjednostavnijih jela, istovremeno je preukusno i puno vitamina, proteina i zdravih masnoća. Ovaj brzi caprese sendvič možete jesti za doručak, brunch ili snack, a jednako će dobro doći i kao lagana večera.
Sastojci:
- tostirani kruh
- burrata ili mozzarella
- svježe domaće rajčice
- svježi bosiljak
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar
- aceto balsamico crema
Postupak:
Tostirajte komad omiljenog kruha, gore stavite mozzarellu ili burratu, a na vrh svježe rajčice, maslinovo ulje, sol, papar i listiće bosiljka. Na vrh dodajte malo aceta balsamica.
Galette od rajčica
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 140 g hladnog maslaca
- 3 žlice hladne vode
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g svježih domaćih rajčica narezanih na ploške
- 120 g kozjeg sira
- prstohvat soli, papar
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka, nariban
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- svježe začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, vlasac ili timjan
Postupak:
- Zamijesite tijesto (ručno ili mikserom), oblikujte kuglu tijesta i zamotajte u prozirnu foliju.
- Tijesto stavite u hladnjak na minimalno 6h.
- U zdjeli pomješajte sir, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar te sitno nasjeckane svježe začine po želji.
- Pećnicu zagrijte na 200 C.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, pospite brašnom i razvaljajte.
- Kada je tijesto razvaljano, prebacite ga na pleh za pečenje i premažite smjesom sira i začina.
- Na vrh posložite rajčice narezane na ploške.
- Rub tijesta presavinite preko rubova i premažite razmućenim jajem.
- Pecite oko 45 min, pa pustite 15 min da se ohladi, a zatim na vrh pospite sol i svježe začine!!
Gazpacho
Poznata španjolska hladna juha, gazpacho, radi se od rajčica, krastavaca, paprika, luka i češnjaka. Nastao je u Andaluziji, kao lagano osvježenje za duga, vruća ljeta. U gazpacho obavezno dodajte i tostirani kruh – iako na prvu zvuči čudno, pridonosi i okusom i teksturom!
Sastojci:
- 900g svježih rajčica
- 1 krastavac
- 1 zelena paprika
- 1/2 crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice vinskog octa
- sol, papar
- 1 deblji komad kruha
Postupak:
- Operite i očistite povrće, krastava i ogulite. Narežite na manje komade.
- Izblendajte sve sastojke dok ne nastane gusta, kremasta juha fine konzistencije.
- Po ukusu dodajte sol i papar.
- Ohladite u hladnjaku barem 3-4 sata.
- Poslužite hladno.
Tjestenina s domaćom šalšom od rajčicama
Sastojci:
- 2 kg zrelih rajčica
- 5 režnja češnjaka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žlica šećera
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Svježi bosiljak
- Tjestenina po izboru (špageti, linguine ili fusilli)
Priprema:
- U velikom loncu zakuhajte vodu. Rajčicama zarežite malu križnu oznaku na dnu i kratko ih ubacite u kipuću vodu (oko 30 sekundi), zatim ih prebacite u hladnu vodu. Ogulite im kožu i narežite ih na kockice, pazeći da sačuvate i sok.
- U tavi zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak. Pržite kratko na laganoj vatri dok ne zamiriši (pazite da ne zagori).
- Dodajte rajčice sa svim sokovima, malo šećera (da izbalansirate kiselinu), posolite i popaprite.
- Kuhajte umak 20-30 minuta na srednje jakoj vatri dok se rajčice ne raspadnu i umak ne postane gust i mirisan. Pred kraj ubacite listove svježeg bosiljka i još koju kap maslinovog ulja.
- Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi, ocijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja) i dodajte direktno u umak.
- Dobro promiješajte i po potrebi dodajte koju žlicu vode od tjestenine.
- Po želji pospite s malo ribanog parmezana.
Panzanella (talijanska salata sa starim kruhom i rajčicama)
Sastojci:
- 3-4 zrele rajčice
- 2 šnite starog kruha (ili više, po želji)
- ½ crvenog luka (tankih ploški)
- ½ krastavca (nije obavezno)
- Svježi bosiljak (šaka listova)
- Maslinovo ulje (ekstra djevičansko)
- Vinski ocat (ili jabučni, po želji i ukusu)
- Sol i svježe mljeveni papar
Postupak:
- Kruh nareži na kockice i lagano tostiraj na suhoj tavi ili u pećnici da postane hrskav izvana, ali da iznutra ostane malo mekan.
- Rajčice nareži na veće komade, krastavac na polumjesece, a luk na tanke ploške.
- U velikoj zdjeli pomiješaj rajčice, luk, krastavac i kruh. Dodaj maslinovo ulje, malo vinskog octa, sol i papar. Promiješaj rukama da kruh upije sokove.
- Na kraju umiješaj svježe listove bosiljka i po potrebi još malo začini.
- Najbolje je pustiti salatu da odstoji 10-ak minuta prije posluživanja, kako bi se okusi povezali i kruh upio sokove od rajčica.
Foto: Instagram (Clare Cole), Pexels