Uživamo u sezoni svježih rajčica: Donosimo recepte za 5 jednostavnih jela koja svi vole
Uživamo u sezoni svježih rajčica: Donosimo recepte za 5 jednostavnih jela koja svi vole

Uživamo u sezoni svježih rajčica: Donosimo recepte za 5 jednostavnih jela koja svi vole

Početak ljeta znači i početak sezone domaćih rajčica, onih pravih, koje se ne mogu usporediti s kupljenima u supermarketu. Bilo da ih jedemo svježe, samo s malo maslinovog ulja i soli, ili ih pretvorimo u glavno jelo, rajčice su nezaobilazan dio ljetne kuhinje. Dolaze u raznim bojama, veličinama i sortama, a sve ih volimo jednako, jer znamo da s dobrim rajčicama i najjednostavniji recepti postaju užitak. Ljeti, kada su vrućine tolike da se nikome ne pali pećnica, težimo laganim i svježim jelima.

Rajčice tako možemo jesti u salatama, kao prilog uz jela, a ako želimo da budu zvijezda tanjura, od njih pripremamo sasvim jednostavna i brza jela. Donosimo recepte za pet jednostavnih i nama omiljenih jela s rajčicama, savršenih za tople dane, brzinske večere ili lagani ručak.

Caprese Toast (svježe rajčice na tostu s burratom)

Jedno od najjednostavnijih jela, istovremeno je preukusno i puno vitamina, proteina i zdravih masnoća. Ovaj brzi caprese sendvič možete jesti za doručak, brunch ili snack, a jednako će dobro doći i kao lagana večera.

Sastojci: 

  • tostirani kruh
  • burrata ili mozzarella
  • svježe domaće rajčice
  • svježi bosiljak
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar
  • aceto balsamico crema

Postupak:

Tostirajte komad omiljenog kruha, gore stavite mozzarellu ili burratu, a na vrh svježe rajčice, maslinovo ulje, sol, papar i listiće bosiljka. Na vrh dodajte malo aceta balsamica.

Galette od rajčica

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 140 g hladnog maslaca
  • 3 žlice hladne vode
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 500 g svježih domaćih rajčica narezanih na ploške
  • 120 g kozjeg sira
  • prstohvat soli, papar
  • 1-2 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka, nariban
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • svježe začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, vlasac  ili timjan

Postupak:

  • Zamijesite tijesto (ručno ili mikserom), oblikujte kuglu tijesta i zamotajte u prozirnu foliju.
  • Tijesto stavite u hladnjak na minimalno 6h.
  • U zdjeli pomješajte sir, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar te sitno nasjeckane svježe začine po želji.
  • Pećnicu zagrijte na 200 C.
  • Tijesto izvadite iz hladnjaka, pospite brašnom i razvaljajte.
  • Kada je tijesto razvaljano, prebacite ga na pleh za pečenje i premažite smjesom sira i začina.
  • Na vrh posložite rajčice narezane na ploške.
  • Rub tijesta presavinite preko rubova i premažite razmućenim jajem.
  • Pecite oko 45 min, pa pustite 15 min da se ohladi, a zatim na vrh pospite sol i svježe začine!!

Gazpacho

Poznata španjolska hladna juha, gazpacho, radi se od rajčica, krastavaca, paprika, luka i češnjaka. Nastao je u Andaluziji, kao lagano osvježenje za duga, vruća ljeta. U gazpacho obavezno dodajte i tostirani kruh – iako na prvu zvuči čudno, pridonosi i okusom i teksturom!

Sastojci:

  • 900g svježih rajčica
  • 1 krastavac
  • 1 zelena paprika
  • 1/2 crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice vinskog octa
  • sol, papar
  • 1 deblji komad kruha

Postupak:

  • Operite i očistite povrće, krastava i ogulite. Narežite na manje komade.
  • Izblendajte sve sastojke dok ne nastane gusta, kremasta juha fine konzistencije.
  • Po ukusu dodajte sol i papar.
  • Ohladite u hladnjaku barem 3-4 sata.
  • Poslužite hladno.

Tjestenina s domaćom šalšom od rajčicama

Sastojci:

  • 2 kg zrelih rajčica
  • 5 režnja češnjaka
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica šećera
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Svježi bosiljak
  • Tjestenina po izboru (špageti, linguine ili fusilli)

Priprema:

  • U velikom loncu zakuhajte vodu. Rajčicama zarežite malu križnu oznaku na dnu i kratko ih ubacite u kipuću vodu (oko 30 sekundi), zatim ih prebacite u hladnu vodu. Ogulite im kožu i narežite ih na kockice, pazeći da sačuvate i sok.
  • U tavi zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak. Pržite kratko na laganoj vatri dok ne zamiriši (pazite da ne zagori).
  • Dodajte rajčice sa svim sokovima, malo šećera (da izbalansirate kiselinu), posolite i popaprite.
  • Kuhajte umak 20-30 minuta na srednje jakoj vatri dok se rajčice ne raspadnu i umak ne postane gust i mirisan. Pred kraj ubacite listove svježeg bosiljka i još koju kap maslinovog ulja.
  • Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi, ocijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja) i dodajte direktno u umak.
  • Dobro promiješajte i po potrebi dodajte koju žlicu vode od tjestenine.
  • Po želji pospite s malo ribanog parmezana.

Panzanella (talijanska salata sa starim kruhom i rajčicama)

Sastojci:

  • 3-4 zrele rajčice
  • 2 šnite starog kruha (ili više, po želji)
  • ½ crvenog luka (tankih ploški)
  • ½ krastavca (nije obavezno)
  • Svježi bosiljak (šaka listova)
  • Maslinovo ulje (ekstra djevičansko)
  • Vinski ocat (ili jabučni, po želji i ukusu)
  • Sol i svježe mljeveni papar

Postupak:

  • Kruh nareži na kockice i lagano tostiraj na suhoj tavi ili u pećnici da postane hrskav izvana, ali da iznutra ostane malo mekan.
  • Rajčice nareži na veće komade, krastavac na polumjesece, a luk na tanke ploške.
  • U velikoj zdjeli pomiješaj rajčice, luk, krastavac i kruh. Dodaj maslinovo ulje, malo vinskog octa, sol i papar. Promiješaj rukama da kruh upije sokove.
  • Na kraju umiješaj svježe listove bosiljka i po potrebi još malo začini.
  • Najbolje je pustiti salatu da odstoji 10-ak minuta prije posluživanja, kako bi se okusi povezali i kruh upio sokove od rajčica.

 

Foto: Instagram (Clare Cole), Pexels

Učitati još
Zatvori