

Švedska fika, sinonim za ispijanje kave s prijateljima ili kolegama, osim same kave obavezno uključuje i neki slatki desert, a jedan od najpoznatijih definitivno je semla.
Ovaj tradicionalni brioche prava je simfonija okusa i teksture, a meko kremasto punjenje s raskošnim notama badema promijenit će vam perspektivu gledanja na pecivo.
Tradicija semla peciva
Jedan o najpopularnijih deserata u Švedskoj pronaći ćete i pod nazivima semlor i fastlagsbulle. Tradicionalno se semla pripremala prije korizme, diljem cijele regije od Danske preko Švedske pa sve do Islanda. No, danas se tradicija izmijenila i priprema se tijekom cijele godine, a možete ju naći u gotovo svakoj pekari koje ju ponosno prezentiraju kao dio švedske gastronomije.

Ako ste se pitali odakle je dobila ime, tajna se krije u brašnu semolini. Najstarija verzija semla deserta potječe još iz srednjeg vijeka i pripremala se od komada crnog kruha naropljenih u zdjelicu toplog mlijeka. Danas se, međutim, semla pažljivo priprema s kardamomom i kremastim punjenjem od badema i tučenim vrhnjem.
Razne nove verzije semle
Tijekom godina u švedskim pekarnicama pojavljivale su se razne verzije semle kao što je, na primjer, semmelwrap. Semmelwrap se priprema kao tortilja – razvaljano tijesto puni se kremom od badema i tučenim vrhnjem, a zatim se zamota u wrap. Postoje i verzije u kojima se semla puni Nutellom, bobičastim voćem, postoje i pržene verzije semle itd. Ipak, nijedna nova izvedenica nije uspjela nadmašiti original.
Šveđani semlu najčešće jedu uz kavu, a ukoliko želite isprobati ovo tradicionalno švedsko pecivo, u nastavku donosimo recept.


Recept za semlu
Sastojci za tijesto:
- 300g glatkog semolina brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 žličica kardamoma u prahu
- 110ml toplog mlijeka
- 15g svježeg kvasca
- 4 žlice šećera
- 6og maslaca
Sastojci za kremu:
- 100g mljevenih, blanširanih badema
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica vode
- 1/2 žličice kardamoma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 60ml toplog vrhnja za šlag
+ šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjelici pomiješati kvasac, žlicu šećera i 50 ml toplog mlijeka pa ostavite 10 minuta. U zdjelu prosijati brašno, dodati kardamom, sol, a zatim jaje i preostali šećer, 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac. Mijesiti tijesto dok ne omekša, po potrebi dodati brašna. Vratite u posudu, pokrijte i ostavite da se diže oko 40 minuta. Podijelite ga na 8 jednakih dijelova i formirajte kugle. Stavite na papir za pečenje i prekrijte krpom da se dižu još sat vremena. Umutite jaje i vodu pa premažite semla peciva te pecite oko 15 minuta. Ohladite ih i prerežite na pola, a donji dio malo izdubite.
Pripremite kremu tako da bademe blanširate, sameljete s vanilin šećerom i dodate vaniliju s malo vode. Blendajte dok se ne poveže pa prelijte u zdjelu i uz neprestano miješanje ulijevajte toplo vrhnje za šlag. Pažljivo dozirajte jer punjenje mora biti kremasto, ali ne i tvrdo. Nadjevom napunite izdubljena peciva, posipajte šećerom u prahu i uživajte.
Foto: Unsplash, Pexels