
Bliži se Uskrs i na stolu će se tradicionalno pronaći nekoliko verzija slatke pince. No, kako bi trpeza ove godine dobila malo drugačiji twist pronašli smo divan recept za slatko pecivo – semla. Ovaj tradicionalni brioche prava je simfonija okusa i teksture, a meko kremasto punjenje s raskošnim notama badema promijenit će vam perspektivu gledanja na pecivo.
Jedan o najpopularnijih deserata u Švedskoj pronaći ćete i pod nazivima semlor i fastlagsbulle. U njemu uživaju u nordijskim zemljama tijekom cijele godine uz tople čajeve i kave.
Tradicija semla peciva
Tradicionalno se semla pripremala prije korizme, diljem cijele regije od Danske preko Švedske pa sve do Islanda. No, danas se tradicija izmijenila i priprema se tijekom cijele godine,a možete ju naći u gotovo svakoj pekarni koju ponosno prezentiraju kao dio švedske gastronomije. Ako ste se pitali odakle je dobila ime, tajna se krije u brašnu semolini. Najstarija verzija semla deserta potječe još iz srednjeg vijeka i pripremala se od komada crnog kruha naropljenih u zdjelicu toplog mlijeka. Danas se međutim semla pažljivo priprema s raznim toplim začinima i kremastim punjenjem od badema.
Recept
Sastojci semlu:
- 300g glatkog semolina brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 žličica kardamoma u prahu
- 110ml toplog mlijeka
- 15g svježeg gvasca
- 4 žlice šećera
- 6og maslaca
Sastojci za kremu:
- 100g mljevenih, blanširanih badema
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica vode
- 1/2 žličice kardamoma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 60ml toplog vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjelici pomiješati kvasac, žlicu šećera i 50 ml toplog mlijeka pa ostavite 10 minuta. U zdjelu posijati brašno, dodati kardamom, sol, a zatim jaje i preostali šećer, 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac. Mijesiti tijesto dok ne omekša, po potrebi dodati brašna. Vratite u posudu, pokrijte i ostavite da se diže oko 40 minuta. Podijelite ga na 8 jednakih dijelova i formirajte kugle., stavite na papir za pečenje i prekrijte krpom da se dižu još sat vremena. Umutite jaje i vodu pa premašite semla peciva te pecite oko 15 minuta. Ohladite ih i prerežite na pola, a donji dio malo izdubite. Pripremite kremu tako da bademe blanširate, sameljete s vanilin šećerom i dodate vaniliju s malo vode. Blendajte dok se ne poveže pa sipajte u zdjelu i uz neprestano miješanje lijati toplo vrhnje za šlag. Pažljivo dozirajte jer punjenje mora biti kremasto no ne i tvrdo. Svako pecivo napunite s 3 žlice nadjeva Nadjevom punite izdubljena peciva, za svako pecivo trebat će vam 2 žličice nadjeva, nemojte škrtariti s nadjevom.
Foto: Instagram