Ako volite deserte koji jednako vesele oči i nepce, ova šarena sirova torta bit će vam apsolutni favorit. Donosi je Doris, kreativka iz kuhinje bloga Foodoris, koja je poznata po svojim veselim i zdravim slasticama. Ova torta bez pečenja, s kremastom teksturom i prirodnim sastojcima, pravi je izbor kada poželite nešto lagano, efektno i preukusno.
Savršena je za posebne prilike, ali i za one dane kada vam samo treba doza boje i dobrog raspoloženja na tanjuru. U videu koji se nalazi ispod napisanog recepta ćete možda primijetiti promjenu kalupa. Doris se tijekom pripreme odlučila prebaciti na manji (17 cm), kako bi torta bila viša i još vizualno dojmljivija. Krenimo s receptom.
Recept za šarenu tortu koja se ne peče
*1 šalica = 250 ml*
Sastojci za podlogu:
- 1 šalica (150 g) badema
- 6 (80 g) medjool datulja (ili svježe datulje)
- prstohvat soli
- 1 žlica kokosovog ulja
Sastojci za kremu:
- 2 šalice (250g) indijskih oraščića
- 1 šalica (250 ml) kokosove kreme (gusti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)
- 1/4 šalice biljnog mlijeka po želji
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1/3 šalice kokosovog maslaca (ili ulja)
- jestive boje (prirodne od npr. kurkume, cikle itd… Ja sam koristila gotove, kupovne)
Priprema:
- Indijske oraščiće namočiti preko noći u vodi ili kratko prokuhati dok ne omekšaju.
- U sjeckalici / multipraktiku samljeti bademe i sol u sitno. Dodati otkoštene datulje (ako su tvrđe, namočiti ih prethodno 15-ak minuta u vrućoj vodi zatim ocijediti) i izmiksati dok se sve ne poveže.
- Dodati žlicu kokosovog ulja, izmiksati te prebaciti smjesu u pripremljeni kalup (obložen papirom za pečenje ili nauljen). Dobro utisnuti ravnomjerno u dno kalupa te staviti u hladnjak.
- Procijeđene indijske oraščiće staviti u blender s preostalim sastojcima (osim boje) za kremu te miksati dok ne dobijete glatku kremu bez grudica.
- Podijeliti kremu na 4 jednaka dijela te u svaki staviti prah jestive boje i dobro pomiješati da se prah otopi.
- Na podlogu u kalup stavljati po jednu, dvije žlice svake kreme te se igrati uzorcima po želji sve dok ne potrošite svu kremu.
- Kalup dobro protresti te lupnuti par puta da se krema rasporedi i izravna. Po želji posipati šarenim posipom.
- Staviti u zamrzivač preko noći ili na najmanje četiri sata. Još zaleđenu odvojiti od kalupa te pustiti na sobnoj temperaturi minimalno 30 minuta da se odledi prije rezanja.