Ova hrvatska malvazija proglašena je najboljom na svijetu

Ova hrvatska malvazija proglašena
je najboljom na svijetu

Od 5. do 8. travnja u hotelu Parentium Plava Laguna održalo se 13. ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića – Svijet Malvazije. Na ocjenjivanju je između 273 uzoraka malvazije iz deset zemalja, Santa Lucia Malvazija Kozlović iz berbe 2018 osvojila titulu najbolje malvazije na svijetu. 

Santa Lucia Malvazija najbolja na svijetu

Santa Lucia Malvazija 2018 koja dolazi iz vinograda Santa Lucia, odnijela je ove godine uvedenu titulu Best in Show te je proglašena i najboljom u kategoriji odležanih malvazija. Od svoih prethodnica, Santa Lucia 2018  razlikuje se po tome što je godinu dana odležala u drvu. “U prvih dvadesetak godina učili smo sve što se moglo o raznim tehnikama vinifikacije, a sada je na red došlo učenje o važnosti terroirea. Moći ćemo reći da smo uspjeli tada kada neke naše položaje afirmiramo tako da ih potrošači mogu prepoznati u čaši”, objasnio je Gianfranco Kozlović na vertikalnoj degustaciji malvazija još početkom godine. 

Pri kreiranju Santa Lucia Malvazije upravo to je nit vodilja – pokazati kako surađuju sorta, malvazija istarska i teritorij, točnije single vineyard Santa Lucia čiji nastariji nasadi datiraju iz 1962., a u kojem se provodi i međunarodni projekt održivog upravljanja vinorodnim krajobrazima Ecovinegoals.

Voditelj projekta s hrvatske strane, prof. dr Ivan Pejić kazao je da se “mjerenjem svih parametara u vinogradu, od sastava, temperature i vlažnosti tla, preko osobina vinove loze do agrometeorološkog okvira želi definirati terroir, utvrditi što iz tla i okoliša dolazi u biljke, a što im nedostaje, kako bi se optimizacijom navodnjavanja i gnojidbe lozama davalo samo ono što im treba i samo onda kada im to treba. Time će se spoznati i po čemu su vina s tog terroira specifična, a primjenjuju li se naučena načela pri sadnji novih vinograda, podiže se i vrijednost krajobraza. Ključno za postizanje tih ciljeva je uvođenje sustava pametnog odnosno preciznog navodnjavanja”.

Vinistra ocjenjivanje vina

Na Vinistrino ocjenjivanje vinari iz 10 zemalja poslali su ove godine rekordna 273 uzorka (ukupno 565 s destilatima), a zemlje sudionice bile su Hrvatska, Italija, Slovenija, Grčka, Španjolska, Njemačka, SAD, Portugal, Crna Gora i Srbija. Uzorke je ocjenjivalo 70 sudaca iz 15 zemalja, a kriteriji ovogodišnjeg ocjenjivanja bitno su postroženi. Za zlatnu medalju od ove je godine potrebno imati 90 i više bodova, uvedena je platinum medalja za vina koja dobiju više od 95 bodova i otvorena kategorija Best in Show za najbolje ocjenjene malvazije na svijetu. Vinistra će se ove godine održati u svojoj dobro znanoj lokaciji – porečkoj dvorani Žatika od 6. do 8. svibnja.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori