Mladi i talentirani chef Roko Nikolić je u trogirskom restoranu Mare priredio večeru za pamćenje
Mladi i talentirani chef Roko Nikolić je u trogirskom restoranu Mare priredio večeru za pamćenje

Mladi i talentirani chef Roko Nikolić je u trogirskom restoranu Mare priredio večeru za pamćenje

Trogir zadnjih godina bilježi rekordnu posjećenost turista i profilira se kao destinacija koja se ne preskače pri posjetu Hrvatske. Oduševljava turiste kulturno-povijesnim spomenicima, malim šarmantnim ulicama u kojima ćete pronaći umjetničke zbirke, ali i bogatom gastro ponudom u kojoj ćete uživati svim osjetilima.

Jedna od gastro adresa koju nikako ne biste smjeli zaobići pri idućem posjetu Trogiru je restoran Mare. Ova mediteranska priča s modernim twistom već neko vrijeme obogaćuje trogirsku gastro scenu, a vodi je chef Robert Predrag Žmire i njegova desna ruka, sous chef Toni Ukić. U ugodnom i lijepom abijentu ovdje možete uživati u vrhunskim dalmatinskim specijalitetima i bogatoj ponudi hrvatskih vina.

Robert Predrag Žmire, Roko Nikolić i Toni Ukić

Talent’s Night u trogirskom restoranu Mare

Osim toga, restoran Mare već neko vrijeme ima program Talent’s Night u kojem ugošćuju mlade i talentirane kuhare. Talent’s Night nastao je jedne večeri kroz razgovor s mojim mladim vrsnim sous chefom Tonijem Ukićem kada sam shvatio da za mlade ljude poput njega ne zna šira javnost. Ja kao stariji kuhar iznimno podržavam mlade kuhare, a pogotovo vrsne talente kojima treba dati i veći prostor da dođu do izražaja. Možemo biti ponosni na te mlade i revne ljude koji neumorno ‘tuku’ sate u kuhinji, kreiraju jela s kojima uz bok mogu stati, ne samo nama starijima, već i svjetskim liderima gastronomije! Jedno je vodilo drugom i od tada nekoliko puta godišnje u restoranu Mare ugostimo mladog talentiranog kuhara koji prezentira jela s njegovim potpisom i na taj način dopre i do naše publike, pojasnio nam je Robert Predrag Žmire.

Večera u pet slijedova by chef Roko Nikolić

Ovogodišnju sezonu je prije desetak dana otvorio mladi i talentirani chef Roko Nikolić. Večera u pet slijedova oduševila je goste koji su uživali u njegovim kreacijama na tanjuru. Na meniju su se našla razna zanimljiva jela, a Roko nam je pojasnio što mu je bila inspiracija pri kreiranju istog.

Kod svakog menija kojeg kreiram najbitnije mi je da radim sa sezonskim i lokalnim namirnicama. Misao mi je to vodilja i smatram da je vrlo važno da svaki gost kroz jelo može doznati nešto o kraju u kojem se nalazi i u koje doba godine. Dalmacija je tu vrlo šarolika tako da su mogućnosti beskrajne. Volim koristiti namirnice koje ljudi možda i nemaju priliku jesti svaki dan i koje su podcijenjene i koje se smatraju praktički ‘otpatcima’. Možda će vam to na prvu čudno zvučati, ali bitno je razmišljati o održivoj hrani i o tome da se od nekih vrlo jeftinih namirnica mogu napraviti ukusna i kompleksna jela, rekao je.

Goste je prvo dočekao tartar od mola s citrusima i segmentima celera i jabuke. Nakon toga na stol su stigle tripice od grdobine s dagnjama i morskom salatom – jelo koje je bez pretjerivanja oduševilo prisutne.

Uslijedio je rižot s dimljenim vongolama, peršinom i kefirom, zatim file skuše s kremom od korabe i kruške, ukiseljene kapulice i beurre blanc s komoračem te desert na kraju – bajami u cukru, crumble od bajama, čips od mlijeka i sorbet od jabuke. Posjetitelji su uz svaki slijed mogli kušati drugo Barun vino i pjenušce vinarije Barundić.

Kulinarski put Roka Nikolića

Roko Nikolić je u svojoj karijeri prošao razne faze i dijelove ugostiteljstva te na kraju odabrao kuhinju. Završio je nekoliko renomiranih škola u Hrvatskoj i inozemstvu, točnije u Italiji pa nas je zanimalo koliko se školovanje tamo razlikuje od školovanja kod nas.

Smatram da moje školovanje u Hrvatskoj nije mnogo zaostajalo što se tiče tehničkih primjenjivih znanja koje sam prolazio u samoj školi. Međutim, provesti vrijeme u zemlji kao što je Italija za mene je bilo kulturološki transformativno. Njihova gastronomija i pristup istoj su na stvarno zavidnoj razini. Imamo i mi puno potencijala, ali tek ga počinjemo koristiti na pravi način, kaže Roko koji je nedavno otišao iz imotskog restorana Tri sunca u koji je došao iz rovinjskog restorana Blu.

Na pitanje gdje planira nastaviti karijeru, odgovara: Namjeravam svakako ostati u Hrvatskoj. Moja želja i cilj su nastaviti razvijati našu lokalnu gastronomiju. Afirmacija naših tradicijskih recepata i njihovo privođenje današnjim standardima moderne gastronomije je nešto što smatram izrazito važnim. Što se tiče poslovnih ponuda, njih ne fali, ali želim prvenstveno pronaći mjesto u kojem ću moći raziti svoj puni potencijal i njegovati želje koje sam vam spomenuo.

Roka ćemo u travnju moći vidjeti na Weekend Food Festivalu u sklopu kojega će se pojaviti kao gost na kućici Babarol street food festivala.

Planiram servirati verziju tzv. ‘šalamaštranog’ telećeg jezika odležanog u pčelinjem vosku, naravno prilagođenu street food formatu. Ovo je jedno tradicionalno imotsko jelo koje stvarno reprezentira gastronomske vrijednosti u koje ja vjerujem i kako potječe iz mog kraja logično je da se predstavim nečim takvim. Nisam do sada razmišljao o street foodu kao mom žanru restoraterstva, ali zašto ne – čak bi mi to bilo zanimljivo. Za početak, vidimo se u Babarol street food kućici na Weekend Food Festivalu u Rovinju, a kasnije tko zna, zaljučuje Roko.

Novosti iz ‘kuhinje’ chefa Roberta Predraga Žmire

A i domaćin ove sjajne večere, Robert Predrag Žmire, priprema nešto novo za područje Trogira i okolice. Naime, uskroro otvara food bar, a nama je otkrio neke detalje.

Ideja je imati mjesto gdje će se moći nešto u malim zalogajima pojesti, što slano, što slatko – naravno, uz dobar izbor pića i interesantnu vinsku listu. Ime vam neću još otkriti, ali cijela filozofija ovog mjesta bila je da se uz dobru hranu i piće te povremeno i glazbena gostovanja stvori topla domaća atmosfera odmah tu pred vama. Ideja je krenula nakon Babarol street food festivala kad sam vidio ljude koje ne viđam često, a živimo u istom gradu, generacijski smo vezani i zaključio sam da su nestala mjesta na kojima smo se prije viđali. To je to što želimo! Okupiti urbane zrele ljude i ponuditi im zabavu koju žele i da je sve to skupa prihvatljivo. Na kraju krajeva, i sebe vidim kao dio te priče i također i meni fali mjesto na kojem se mogu zaista dobro i opušteno osjećati. Svakako ste pozvani na skoro otvorenje – garantiram feel good iskustvo!

Mi ćemo samo dodati da jedva čekamo vidjeti što je to Žmire ‘skuhao’!

Foto: Franko Kelam

Učitati još
Zatvori