
Na domaćoj sceni food blogera uistinu možemo uživati u cijelom spektru vrsti kuhinja i recepata. No, svaki put nas veseli otkriti nekoga tko se svojim pristupom dodatno izdvaja i unosi egzotiku u našu svakodnevnicu. Možda ste već naišli na profil RockYourGreens, a ako niste danas ćemo vas upoznati s Vaniom, Čileankom koja stoji iza ovog profila i oduševljava nas svojim uistinu drugačijim slasticama koje su veganske, gluten free i sa zdravim slatkim sastojcima. Vania ima uistinu simpatičnu priču o tome zašto svoj blog vodi trenutno iz Zagreba u kojem se naposljetku osjeća kao doma!


Sasvim slučajno Hrvatska je postala njezina zemlja
Kako to da si se doselila u Hrvatsku?
Iskreno, nisam planirala. Odselila sam se iz Čilea u Španjolsku 2018. godine kako bih se educirala za chefa raw prehrane, istražila europsku scenu zdrave kuhinje i dobila inspiraciju prije povratka kući. Odlučila sam u međuvremenu i posjetiti svoje rođake u Zagrebu. Naime, moji baka i djed su Hrvati i odrasla sam jako povezana s ovom zemljom.
Nakon tri mjeseca odlučila sam ostati ovdje malo dulje, upoznati nove ljude, započeti projekte i putovati, kako bih otkrila i naučila što više toga. Taman kada sam se planirala ponovno vratiti u Španjolsku započela je pandemija koja mi je poremetila sve planove i odlučila sam ostati ovdje neko dulje vrijeme. To je ispala najbolja odluka ikad i sada se već četiri godine tu osjećam kao kod kuće. Nije uvijek bilo lako, ali uistinu uživam u ovoj fazi života.


Kako je krenuo Rock Your Greens?
Kada i kako si započela blog i koji su tvoji još neostvareni planovi?
Nakon što sam promijenila svoj lifestyle, i svoju prehranu, počela sam na Instagramu objavljivati ono što sam kuhala. Iako sam bila zaposlena kao dizajnerica, ovo je bio moj hobi i radila sam to čisto iz zabave. Ipak, 2017. godine napustila sam svoj posao i odlučila se u potpunosti posvetiti Instagramu. Krenula sam sa zdravim i veganskim slasticama, zatim i dnevnim veganskim jelima te na kraju i s radionicama kuhanja.
Tada nisam imala plan imati blog jer nisam imala vremena za tako nešto, a i plan mi je bio otvoriti vlastiti studio u Čileu. Ipak, prije dvije godine prihvatila sam da je ovo moj posao, počela blogati i održavati online radionice. To je što planiram nastaviti za sada, kao i live radionice u Zagrebu, a dalje ću istraživati. Voljela bih imati svoju kuharicu jednog dana kao i ‘slastičarnicu budućnosti’ – to je nešto o čemu sanjam.


Što najviše voliš pripremati od hrane, čime se najviše vodiš i što te inspirira?
Volim kuhati sve. Iako za sebe kuham jako jednostavno, za blog i Instagram volim kreirati malo zanimljivija jela i deserte kako bih pokazala koliko kreativni mogu biti zdravi i prirodni sastojci. Kombiniram više tehnika i tekstura kako bih stvorila posebno iskustvo jer hrana uistinu može pričati priče. Prije nego osmislim recept važno mi je krenuti od sastojaka poput biljnog mlijeka, raw čokolade, brašna i maslaca tako da znam s kakvim sastojcima pripremam jelo, da su svi kvalitetni.
Obožavam raditi slastice s njima i to je uistinu pravi izazov, osobito po pitanju tekstura, hrskavosti i usklađivanja okusa. Volim usrećivati ljude kroz hranu, kao i educirati ih. Uvijek me inspiriraju novi sastojci od kojih dobijem ideju što raditi, kao i poznavanje različitih tehnika što mi omogućuje da se poigram s njima. Kao i putovanja, koja su uvijek inspirativna za nove ideje.


‘Nikada ne bih točno pratila recepte’
Unosiš uistinu nešto posebno u svoje recepte, kada si ustvari uopće naučila kuhati?
Odrasla sam gledajući mamu kako kuha, ona je odlična kuharica. Pomagala sam joj često u kuhinji i tako sam još kao dijete naučila baze u pripremi hrane, ali i kako spontano i intuitivno kombinirati sastojke. Nikada ne bih točno pratila recepte ili pisala ih dok ovo nije postao moj posao.
Prije nekoliko godina, kada sam promijenila prehranu i izbacila iz nje procesuiranu hranu i rafinirane šećere, krenula sam puno eksperimentirati kako bih dobila željeni rezultat. Otišla sam na nekoliko radionica u Čileu, zatim sam u Barceloni dobila certifikat za chefa za sirovu prehranu, te saznala više o zdravim i biljnim slasticama i tehnikama. To mi je otvorilo cijeli novi svijet i dalo mi samopouzdanje da nastavim u novom smjeru.


Koji je tvoj ultimativni ljetni recept koji bi nam preporučila?
Ljeti volim svježe namirnice, osobito jer ih možete bez problema kupiti u Hrvatskoj. Ovdje se uistinu osjeti ta promjena godišnjih doba u ponudi voća i povrća. Sladoled na štapiću jedan mi je od omiljenih deserta ljeti, osobito ovaj od borovnica koje su pune antioksidanata!
Sastojci (za 4-5 sladoleda)
300 g smrznutih borovnica (ili šumskog voća)
1 jabuka
Cijeđeni sok od naranče
Manji komadić đumbira
Štapići ili kalupi za sladoled
Spojite sve sastojke u blenderu dok ne postignete željenu teksturu. Stavite je u kalupe i smrznite barem na tri sata. Možete ih i preliti s čokoladom (koristite tamnu čokoladu koja sadrži preko 80% kakaovca, bez šećera). Sladolede držite u hladnjaku i poslužite se s njima kada poželite!
Foto: Luna Džidić-Uzelac