Riža na mlijeku s ružinom vodicom kakvu još niste probali

Riža na mlijeku s ružinom vodicom
kakvu još niste probali

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sagrario Matos (@sagrariomatos) on

Jesenski recepti za deserte koje volimo isprobavati vikendom svojim mirisima nas često vraćaju u djetinjstvo. Bakina kuhinja zauvijek će ostati u najslađim i najfinijim sjećanjima koja u trenu lako ožive. Riža na mlijeku omiljena je dječja poslastica, ali i lagani doručak koji se kroz razne recepte priprema diljem svijeta. Ako su vam zobene kaše dosadile, kremasta tekstura riže na mlijeku novi je način za započeti jutro. Lako se priprema, a aroma joj je opojna, baš idealan slatki zalogaj kad vas uhvati želja za slatkim. Osnovni sastojci su mlijeko i riža, a kombinacije dodataka razlikuju se od tradicije i kulture. Na tržištu su dostupna i instant pakiranja koja se pripremaju u šalici u nekoliko minuta, no ništa ne može zamijeniti kućnu verziju deserta. Koju god recepturu izabrali ne možete pogriješiti. Orijentalna riža na mlijeku s ružinom vodicom uskoro će postati vaš omiljeni vikend comfort food, a recept potražite u nastavku.

Riža na mlijeku, sutlija, mahalabiya, risalamande

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coco | Berlin (@coconutandcarrot) on

Ime ovog deserta znatno se razlikuje, ovisno o zemlji u kojoj se priprema. Naše bake jednostavno su ga zvale ‘riža na mlijeku’. Na području Bosne i Turske tradicionalno se naziva ‘sutlija’, a porijeklo riječi dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Okusi se razlikuju s obzirom na začine koji se koriste, a dominantni su za pojedinu regiju. Tako ćete u kuhinjama Zapadne Europe kao dodatke često primijetiti cimet, pekmez i pržene bademe. Svježe voće i kockice čokolade omiljen su dodatak za dječju poslasticu. U Danskoj se riža na mlijeku naziva ‘risalamande’, a u nju se uz mlijeko dodaje i slatko vrhnje. Zemlje Bliskog Istoka rižu na mlijeku vole pripremati na tradicionalan, aromatičan način, a nazivaju ju ‘mahalabiya’. U mlijeko se dodaje ružina vodica, a zdjelice se ukrašavaju sjeckanim pistacijom i cimetom. Za finu kremastu teksturu, riža se kuha odvojeno kako bi otpustila škrob.

RIŽA NA MLIJEKU S RUŽINOM VODICOM

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cook in Levels (@cookinlevels) on

Sastojci:
  • 1 šalica Arborio riže (okruglo zrno)
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 2 žlice ružine vodice
  • 3 žlice meda
  • 3 šalice mlijeka po izboru

** cimet, pistacija ili drugi orašasti plodovi za posipanje

Upute:

Rižu isperite dok voda ne bude potpuno prozirna i čista. Skuhajte ju na pola, u vrućoj vodi. Iscijedite te dodajte mlijeko i ostale sastojke. Na laganoj vatri uz miješanje nastavite kuhati i pazite da se ne počne lijepiti za dno. Kada riža upije tekućinu, desert je spreman. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi 5 minuta. Poslužite u zdjelicama i ukrasite po želji.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori