Nedvojbeno je kako francuska kuhinja vlada svijetom vrhunske gastronomije, a odlikuje je precizna priprema i besprijekorna dekoracija. Posebno mjesto u francuskoj kulinarskoj kulturi zauzima brend Fontignac koji nudi suvremenu interpretaciju klasičnih noževa, a u izradi svojih proizvoda ostaje vjeran svojim korijenima. Besprijekorna linija noževa predstavlja savršen kuhinjski pribor za profesionalne chefove i one koje će to tek postati.
Vrhunska gastronomija duboko je ukorijenjena u francuskoj kulturi, a kada je riječ o pripremi i konzumaciji hrane, Francuzi imaju posebne rituale i male trikove koje vam donosimo u nastavku.
Način pripreme namirnica
Sastavni dio tradicionalne francuske kuhinje je koncept ‘mise en place’ što znači ‘sve na svom mjestu’. Navedeno uključuje pripremu začina, rezanje sastojaka i njihovo porcioniranje te pripremu odgovarajućih alata na dohvat ruke koji će biti potrebni za proces kuhanja. Nije bitno pripremate li jednostavno jelo ili nešto zahtjevnije, uvijek definirajte plan kuhanja koji garantira savršen učinak.
Francuzi termički ne obrađuju namirnice u tolikoj mjeri i koriste jako puno sirovog povrća. Ovakav način pripreme olakšava višenamjenski kuharski nož koji se može koristiti za sjeckanje i rezanje gotovo svega što trebate za kuhanje. Francuska kuhinja poznata je po svojoj eleganciji i finoći jela te redoslijedu od nekoliko jela. Iako imaju puno sljedova, Francuzi pripremaju manje porcije koje zahtijevaju precizniju pripremu i sjeckanje na što sitnije komadiće.
Pravo rješenje donosi Santoku nož koji ima tanji rub, funkcionalan je i odlikuje ga lakoća korištenja. Kada je riječ o mesnim specijalitetima, idealno je koristiti nož za meso namijenjen za pripremu i rezanje svih vrsta mesa. Maštate o savršeno izrezanom odresku? Bez brige jer rješenje donosi set od dva noža za odreske s oštricom od 155 mm uz koje će svi ljubitelji mesa napokon doći na svoje.
Dekoracija hrane kao umjetnost
Tradicionalna francuska kuhinja oslanja se na jednostavne kombinacije hrane, ali je zato karakterizira besprijekorna dekoracija i prezentacija hrane. Francuzi podjednako uživaju u kuhanju kao i u dekoraciji hrane i doživljavaju to kao svojevrsnu umjetnost.
Odgovarajući alat uvelike će vam olakšati pripremu i dekoraciju hrane. Univerzalni nož uvijek je dobro imati u kuhinji jer je praktičan i omogućuje rezanje mnogo toga, dok je nož za guljenje savršen za guljenje, urezivanje i rezanje sitnih sastojaka. Voilà – besprijekorna dekoracija je uvijek zagarantirana.
Uživanje u okusima, a ne u količini
Francuzi su poznati po tome što kuhanju pristupaju opuštenije i s užitkom. Kuhanje i hrana za njih nisu potreba, već način za uživanje s obitelji i prijateljima – za njih je uživanje u kuhanju način života.
Kuhanje kao poseban ritual za Francuze započinje odabirom svježih i kvalitetnih namirnica, njihovom pripremom po tradicionalnom receptu – uz užitak u okusima i odgovarajuće vino te uvijek s ljubavlju.
Foto: PR, Unsplash, Pexels