![Kamo otići na večeru za Valentinovo? Zavirite u naš vodič](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/02/Il-Secondo-Valentinovo.jpg)
![Kamo otići na večeru za Valentinovo? Zavirite u naš vodič](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/02/Restorani-za-Valentinovo.jpg)
Valentinovo bi se, reći će neki, trebalo slaviti svakoga dana u godini, no činjenica je da smo navikli posebnu pažnju bliskim nam osobama iskazivati upravo na taj dan. Zbog toga si mnogi parovi na Dan zaljubljenih priušte malo više uživanja i obilježe ga na poseban način. Večera za dvoje u intimnoj atmosferi vječni je klasik s kojim ne možete pogriješiti. Svijeće, cvijeće, glazba, čaša vina, hrana i vrijeme samo za vas dvoje. Izlasci i večere se u zadnje vrijeme sve češće svode na brzinski zalogaj u gradu, a zaista je postala rijetkost izdvojiti cijelu večer za uživanje u hrani i romantici kako se to nekada radilo. Valentinovo je zato idealna prigoda za mirnu večeru ispunjenu romantikom u restoranu koji volite.
Ako ste među onima koji su ove godine Valentinovo poželjeli provesti upravo u takvoj atmosferi, no ne znate kamo otići, napravili smo mali vodič kroz zagrebačke restorane koji su složili posebne menije povodom Valentinova. Vama preostaje jedino da odaberete gdje želite provesti večer i na vrijeme rezervirate mjesta.
![Točkica](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/04/tockica-2-1080x720.jpg)
Bistro Točkica
Zaljubite se iznova u Bistrou Točkica ovog Valentinova. Restoran na Trešnjevci nudi tradicionalnu hranu, a mjesta možete rezervirati za večeru u 19 i 21 sat na broj 01 364 6618 ili na info@tockica.eu. Začinite večer s ‘Tatarskim poljupcem’ i putujte kroz ‘Rižoto Skradinske Zaljubljenosti’, dok vas ‘Tournedos Romantique’ vodi u srce strasti. Završite slatko s ‘Čarolijom Šumskog Voća’, sve upareno s pažljivo odabranim vinima. Drugi meni koji možete izabrati vodi vas putem mora sa ‘Zaljubljenim Početkom’, ‘Plesom Tartufa i Fuža’, i ‘Grdobinom u Zagrljaju Buzare’, zaključno sa ‘Slatkim poljupcem’, a svako je jelo upotpunjeno vinom.
Tomassino
Ovog Valentinova u Tomassinu za vas kuhaju poznati Chefovi Jeffrey Vella i Ivica Štruml. Talijanski restoran, smješten u prizemlju luksuznog Sheraton Hotela, osim atraktivne lokacije, nudi spoj moderne elegancije i opuštenog, prostranog ambijenta. Specijalno kreirani jelovnik za zaljubljene sastojat će se od nekoliko sljedova, a u ponudi ćete moći pronaći sve od ukusnih predjela poput bottarge ili hrskave brizle, glavnih jela poput rižota, artičoka ili kroketa od palente i zečje jetre, pa sve do ukusnih i raznovrsnih domaćih kolača.
Od vina na meniju će se pronaći Graševina Mitrovac i Kasna Berba, Muštra, Pinot Sivi, Merc, ili Chardonnay Rosenberg. Jelovnik stoji 75 eura po osobi, a osim vrhunskog gastro iskustva, goste će zabavljati Bruno Rački Acoustic duo, glazbenik čiji je glas oduševio žiri showa Supertalent. Rezervirati možete na broj 099 218 3767.
![Restoran Tomassino](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/10/Tomassino_Sanja-Jagatic-3.jpg)
Marble Steakhouse
Tik uz Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, ove je veljače otvoren najambiciozniji stakehouse u Hrvatskoj, imena Marble. Osim što sami odabirete svoj steak, vrijeme odležavanja i način pripreme, ovdje možete i gledati kako vam ga pripremaju dok sjedite za stolom. Za prvo Valentinovo u Marbleu pripremili su 2 menija (130 i 160 eura), a obje varijante kreirane su za dvije osobe. Rezervacije su obavezne putem maila info@marble.hr.
![Marble](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/12/Marble_Sanja-Jagatic-6-1080x1620.jpg)
Eateria
Karta jela u Eaterii predstavlja brižno odabranu ponudu inspiriranu kombinacijom francuske, mediteranske i kontinentalne kuhinje. Ovaj rooftop restoran ističe se pravednom ravnotežom ribe i mesa te vegetarijanskih i veganskih opcija u jelovniku kako bi zadovoljili i najzahtjevnija nepca. Za Valentinovo, kulinarski tim na čelu sa Vilimom Sikavicom, gostima priprema šest sljedova koji će obuhvatiti šaroliku ponudu ribe, školjki, mesa, sezonskog povrća te domaće tjestenine i sira.
Na valentinovskoj večeri će se tako naći buzara od rakova, školjki i mekušaca, rižoto i ragu od janjetine, teleći steak i zanimljivi deserti. Posebnost ovog menua je tjestenina i sir iz ‘kućne radinosti’. Naime, posebno za ovaj menu, u kuhinji sami pripremaju tjesteninu temeljenu na tradicionalnoj, izvornoj recepturi naših baka. Za potpuni doživljaj valentinovske večeri pobrinut će se glazbenica Tena Vodopija, s klavirskom pratnjom Vida Hribara. Rezervirati možete na info@eateriazagreb.com.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Papavero Pizza & Food Lab
Prvi zagrebački pizzaurant Papavero, smješten u Mlinovima na obroncima Medvednice, također je pripremio posebani meni koji možete sherati sa svojom polovicom. Možete birati između ponude iz kuhinje i ponude pizzerije, a cijena varira od 40 do 50 eura. Detalje pronađite u Instagram objavi, a rezervaciju možete napraviti pozivom na 091 628 0008 te je potrebno uplatit 50 eura depozita za rezervaciju.
Otto & Frank
Otto & Frank je opušteni bar u kojem se ekipa druži oko stola s hranom, artisanskim pivima i pomno biranim vinima. S obzirom na lokaciju u blizini Dolca, ponuda jela bazira se na svježim namirnicama svakodnevno ubranim s najpoznatijeg zagrebačkog placa. Za Valentinovo pripremaju večeru od četiri slijeda s proseccom dobrodošlice za 38 eura. Na meniju će se naći soparnik, juha od celera, confit pačjeg zabatka, medaljoni grdobine kao i tri vrste deserta. Večeru rezervirajte od 18 sati nadalje u bilo kojem terminu koji vam odgovara na broj 01 4824 288 ili facebook inbox. Zadnja rezervacija je u 20.30 sati.
![otto&frank](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2019/07/ottofrank-12-1080x1620.jpg)
Il Secondo
Proslaviti ljubav možete i u intimnoj i ugodnoj atmosferi restorana Il Secondo uz posebnu večeru. Evo dijela menija: svinjski file u demi-glace umaku, sotirani domaći njoki, krema od kestena, džem od šljive i maline; biftek na kremi od gljiva i tartufa, shiitake gljive, sous vide bundeva, karamelizirani bademi; domaća ručno rađena tjestenina strozzapreti sa svježim vongolama, kozicama, dagnjama i lignjama; grdobina u panko mrvicama s prženim krumpirima i domaćim aioli umakom; pečeni file brancina s krustom od španjolske kobasice Chorizo, sotirana raštika i tikvice, krema od parmezana i tikvica uz pikantni umak od rajčice.
Više informacija o valentinovskom jelovniku možete pronaći u njihovoj Instagram objavi (ispod), a rezervaciju možete napraviti pozivom na broj telefona 01 658 6609 ili putem maila ilsecondo.restoran@gmail.com.
Foto: Instagram, Sanja Jagatić, Marija Laća, Martina Haraminčić