

Umjetnost na zidovima, luksuz na tanjuru: U ovim se restoranima nalaze djela vrhunskih umjetnika
U posljednjem desetljeću umjetnost se sve češće nalazi daleko od bijelih zidova galerija i muzeja. Umjesto u tihim, zaštićenim prostorima, njezini najintrigantniji primjerci vise iznad stolova, prate servis tanjura i reflektiraju svjetla kristalnih čaša. Restorani nove generacije ne kupuju umjetnost zbog dojma prestiža, nego iz uvjerenja da ona postaje sastavni dio iskustva. Zidovi postaju izjava o identitetu, statusu i viziji. Dok muzeji nastoje približiti umjetnost široj publici, određeni restorani to su učinili neprimjetno. Transformirali su svoje prostorije u galerije i uspostavili novu kulturnu ekonomiju u kojoj se večera odvija pod okriljem djela Picassa, Bourgeois ili Damiena Hirsta.
Mount St, London
Mount St. u Mayfairu djeluje kao privatna galerija prerušena u restoran. Kolekcija umjetnina unutar prostora procijenjena je na desetke milijuna funti, a kurirana je s pažnjom dostojnom muzeja. Zidovi, podovi i stropovi postaju površine za intervencije umjetnika – instalacije, murali i skulpturalni detalji stapaju se s arhitekturom. Iza interijera stoji pariški studio Laplace, poznat po suptilnoj fuziji dizajna i umjetnosti. Mount St. tako je postao model kulturnog luksuza, prostora u kojem se gastronomija i umjetnost uzdižu jedna uz drugu, a obrok postaje dio umjetničkog narativa. U kolekciji restorana Mount St. nalaze se djela Andyja Warhola, Luciana Freuda, Henrija Matissea, Davida Hockneya, pa i Rashida Johnsona, čiji mozaik Broken Floor prekriva pod glavne dvorane.
Kronenhalle, Zürich
U Kronenhalleu u Zürichu granica između muzeja i restorana odavno je izbrisana. Zidove ovog kultnog prostora krase originali Picassa, Miróa, Chagalla i Klea – djela generacija umjetnika koji su ovdje bili i gosti. Zbirku je tijekom desetljeća prikupljao Gustav Zumsteg, gotovo mitska figura čije je prijateljstvo s umjetnicima oblikovalo DNK lokala. Restoran Kronenhalle predstavlja dokument umjetničke baštine 20. stoljeća. Svaka večera tamo podsjeća na vrijeme kada su se umjetnici i industrijalci susretali za istim stolom, a umjetnost bila dio svakodnevnog života, a ne institucionalne distance.
Sexy Fish, Miami
Suprotno europskoj tradiciji, Sexy Fish u Miamiju pristupa umjetnosti kroz spektakl. Interijer je scenski raskošan: skulpture, digitalni murali i refleksivne površine stvaraju vizualni show koji funkcionira kao dio hedonističkog noćnog života Brickella. Ovaj prostor dokazuje da umjetnost ne mora uvijek biti tiha niti intelektualna. Ona može biti blistava, teatralna, osmišljena da stvori digitalno prenosivo iskustvo. U eri društvenih mreža, vrijednost interijera mjeri se i u pikselima. Svaka površina Sexy Fisha zamišljena je kao kadar koji kruži Instagramom. U interijeru restorana Sexy Fish u Miamiju nalaze se monumentalne skulpture Damiena Hirsta, dok prostor osvjetljavaju prepoznatljive „riblje lampe“ koje je dizajnirao Frank Gehry.
Manuela, New York
Restoran Manuela u New Yorku redefinira pojam restorana kao umjetničkog prostora. Kreiran u suradnji s Artfarm grupom, projekt spaja gastronomiju, dizajn i suvremenu umjetnost u koherentan narativ o održivom luksuzu. Interijer, koji potpisuje Russell Sage Studio, obuhvaća radove umjetnika poput Louise Bourgeois, Rashida Johnson i Mikea Rottenberga, čija djela funkcioniraju kao integralni elementi prostora, od skulpturalnih lustera do umjetničkih stolova. Manuela tako postaje model živog muzeja, gdje umjetnost nije dekoracija, već iskustvo.
Ovakav koncept otvara pitanje budućnosti hospitality industrije, u kojoj vrijednost prostora proizlazi iz njegove kulturne relevantnosti, a ne isključivo iz estetike. U svijetu gdje se vrijednosti kreću između ekskluzivnosti i iskustva, restorani postaju novi simbol kulturnog kapitala. Ako je nekada umjetnost bila privilegij institucija, danas se njezina najdinamičnija forma odvija uz čašu vina i degustacijski meni.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@mountstrestaurant, @manuelanyc, @kronenhalle)




