Splitski restoran dobio još jedno važno priznanje struke
Splitski restoran dobio još jedno važno priznanje struke

Splitski restoran dobio još jedno
važno priznanje struke

Restoran ZOI smješten je na rivi, na južnom zidu Dioklecijanove palače, kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja. Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju.   Povijest Splita je kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana.

restoran zoi
restoran zoi

Zanimljiv interijer osmišljen je kao mozaik

Kod projektiranja interijera, za koje su bili zaduženi arhitekti Stairwell&Loft, naglasak je stavljen na višestoljetni kameni zid Dioklecijanove palače koji se proteže duž cijelog restorana i terase. Interijer je osmišljen kao mozaik, sačinjen od različitih stilova koji oslikavaju povijesne, kulturne i arhitektonske utjecaje kojima je Split kroz svoju dugu povijest bio izložen. Rezultat je nevjerojatna doza sofisticiranosti, koja se prelijeva i na jelovnik restorana ZOI.

restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi

Jela nadahnuta Mediteranom i njegovom bogatom povijesti

Glavni chef restorana je Igor Kurtanjek, koji svojim umjetničkim darom za okuse spaja jela nadahnuta Mediteranom i njegovom bogatom povijesti, koja uz izobilje lokalnih namirnica, postaju prava rapsodija na tanjuru.  Igor je uvijek u potrazi za najboljom namirnicom, u potrazi za samom prirodom. Pokloniti se prirodi, ne pokušavati je kontrolirati te poštovati godišnja doba, zemlju i kraj gdje se nalazi, način je na koji stvara svoja jela. Nikada ne sakriva okus vrhunske namirnice, okus koji se uvijek umjetnički isprepliće s nježnim začinima i slojevitim strukturama njegovih kreacija.

restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi

Igorovi tanjuri su njegov izričaj, spoj izvornih starih okusa i modernih tehnika kuhanja, izričaj predivnog Splita, regije, mora i zemlje, savršeno sljubljeni u umjetničko djelo. S vinskom kartom od ukupno 82 vrhunska vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava zdrava pristranost prema Hrvatskoj i užoj regiji.

restoran zoi
restoran zoi
restoran zoi

Stiglo je još jedno priznanje

Od samog otvaranja, 2017., pa sve do danas restoran kite razna uzastopna priznanja. Ove godine ZOI nastavlja svoju gastronomsku izvrsnost što potvrđuju i brojne međunarodne i domaće nagrade koje je dobio u 2022: Michelin plate, Galut&Millau, Falstaff, TripAdvisor Travelers Choice, 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica, THA award i najrecentija nagrada, Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku, za najbolji restoran godine.

restoran zoi

Zato nije ni čudno što je dobio još jednu nagradu Turistički cvijet, koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje najboljem restoranu godin. Još jedan dokaz izvrsnosti, truda i kreativnosti novi je vjetar u leđa ovom renomiranom restoranu, smještenom na mjestu od iznimne povijesne i kulturne baštine.

Foto: Duško Vlaović

Učitati još
Zatvori