Bili smo na ručku u restoranu Vinodol i isprobali nova sezonska jela i delicije

Bili smo na ručku u restoranu Vinodol i
isprobali nova sezonska jela i delicije

Restoran Vinodol je poznata zagrebačka gastro oaza i već godinama destinacija broj 1 za ljubitelje autentične hrvatske kuhinje i mediteranskih delicija. Smješten u samom srcu Donjeg grada, u Teslinoj ulici, Vinodol tradicionalne specijalitete kontinentalne i mediteranske kuhinje s ponosom sprema na moderan i jedinstven način. Za svoje bogato kulinarsko iskustvo, profesionalnost i tradiciju više je puna proglašen jednim od najboljih restorana u Hrvatskoj.

Uz restoran Korčulu, koji se nalazi nekoliko koraka dalje niz istu ulicu, Vinodol nam je jedna od omiljenih adresa u centru grada gdje uvijek rado navratimo na ručak. Tako je bilo i ovog tjedna, kad smo ih posjetili i uživali u novim jelima s menija. Ekipa predvođena chefom kuhinje Josipom Hauptfeldom za proljetnu sezonu pripremila je brojne ukusne sezonske specijalitete i delicije u kojima smo uživali u ugodnom ambijentu terase restorana.

Od predjela do deserta u restoranu Vinodol

Kako to obično biva, ručak smo započeli s nekoliko predjela. Salata od šparoga i kozjeg sira, koja se nalazi na tjednoj karti, predivno je servirana i odličnog je okusa. Još jedno jelo koje će vas prvo osvojiti izgledom, a zatim i okusom je pašteta od gusje jetre s dimljenim pačjim prsima servirana na briocheu od oraha. Za ljubitelje ribljih predjela preporučujemo njihovu verziju komiške pogače s namazom od bakalara i inćunima na saur. S obzirom da je trenutno sezona šparoga, nismo htjeli propustiti ni krem juhu od šparoga koja je također dio trenutne tjedne ponude.

Salata od šparoga i kozjeg sira
Pašteta od gusje jetre s dimljenim pačjim prsima
Hladna riblja predjela
Krem juha od šparoga

U istom tonu nastavili smo i s glavnim jelima. Tournedos sa šparogama u holandez umaku serviran sa gratiniranim krumpirom je prava rapsodija okusa koju morate probati. Od ribljih jela iz tjedne ponude izdvajamo file grdobine s panko mrvicama s kremom od celera i aioli od medvjeđeg luka.

Tournedos sa šparogama i gratiniranim krumpirom
File grdobine s panko mrvicam, kremom od celera i aioli od medvjeđeg luka

Uživali smo i u fileu gacke pastrve koji je zapečen s krustom od badema, a serviran je s kremom od graška i roladom od krumpira. Obožavatelji mesa ne smiju propustiti janjeću koljenicu s kremom od cikle i raguom od grožđa, još jedno mesno jelo koje će vas oduševiti kombinacijom okusa.

File gacke pastrve s kremom od graška i roladom od krumpira
Janjeća koljenica s kremom od cikle i raguom od grožđa

Koljenica i pastrva dio su proljetne stalne karte na kojoj se nalazi još nekoliko noviteta u skladu sa sezonom. Zagrebački odrezak tako dolazi u kombinaciji s krumpir salatom s jabukom i celerom, a od toplih predjela izdvajamo domaće špagete s jadranskim kozicama, dagnjama i cherry rajčicama te soparnik na Vinodolski način.

Šećer uvijek dolazi na kraju pa smo tako ručak zaključili ukusnim desertima – Pavlovom s jagodama i tortom od sira i malina.

Pavlova s jagodama i torta sa sirom i malinama

Ručak započnite aperitivom, a završite digestivom

U sklopu tjedne ponude čeka vas i posebna ponuda vina na čaše – Coronica Gran Malvazija, Gran Teran i Grabar. Svoj ručak možete zaokružiti i ostalim vrhunskim vinima s bogate vinske karte. A možete, kao mi, naručiti Papru, digestiv spravljen od 13 vrsta trava i 4 vrste korijenja, koji proizvodi “Kotač”, obrt za proizvodnu rakija i likera koji se nalazi u Lokvama, u Gorskom kotaru. Proizvodnju svojih rakija i likera u ovom obrtu baziraju na domaćoj lozovači sorte muškat, a obogaćuju ih goranskim voćem, ljekovitim travama i korijenjem.

Papra – Hortus Diabolicus treba piti u malim gutljajima, dobro promiješati po ustima i tek nakon toga popiti. Iduće dvije minute pratite sve promjene koje vam se događaju u ustima i naprosto uživajte u njima.

Prije ručka isprobali smo i jedan aperitiv istog proizvođača – San Hubert, odnosno goranski jäger spravljen od 50 vrsta trava, 7 vrsta korijenja i 7 vrsta šumskog voća. Zahvaljujući svom sastavu, ovo piće će potaknuti vašu cirkulaciju i uravnotežiti metabolizam.

Vrhunska hrana i izbor pića, besprijekorna usluga i ugodan ambijent više su nego dovoljni da ovih dana navratite u restoran Vinodol i uživate u svemu što su pripremili za naredni period.

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori