Zavirite u jedan od najljepših restorana u Europi koji je obožavala i Coco Chanel
Zavirite u jedan od najljepših restorana u Europi koji je obožavala i Coco Chanel

Zavirite u jedan od najljepših restorana u Europi koji je obožavala i Coco Chanel

Želite li na nekoliko sati zaboraviti na užurbanost modernog svijeta, otputovati u prošlost i prepustiti se jednom od najnevjerojatnijih gastronomskih iskustava, znamo mjesto koje će vam to pružiti!

Restoran Le Train Bleu ikona je Pariza. Nalazi se unutar željezničke postaje Gare de Lyon, jedne od najprometnijih u gradu. Otvoren je 1901. godine, kao dio obnove same stanice na kojoj je smješten, a dizajnirao ga je francuski arhitekt Marius Toudoire.

Njegovo ime, Le Train Bleu, odnosi se na luksuzni noćni vlak koji je putovao od Calaisa do Francuske rivijere tijekom ranih 1900-ih. Restoran je osmišljen kako bi poslužio bogatim putnicima koji bi polazili ili dolazili na Gare de Lyon, a obožavale su ga i poznate ličnosti poput Salvadora Dalija, Coco Chanel i Brigitte Bardot.

Povijesni spomenik

Njegova je unutrašnjost zapanjujuća – luksuzna i profinjena. Ukrašeni od poda do stropa pozlaćenim štukaturama i kristalnim lusterima, zidovi su bogati freskama. Oslikalo ih je više od 40 poznatih slikara s početka 20. stoljeća, poput Françoisa Flamenga i Henrija Gervexa, a prikazuju odredišta duž razgranate željezničke mreže.

Restoran je proglašen i povijesnim spomenikom 1972. godine, a zbog zadivljujućeg interijera, ukusne hrane i besprijekorne usluge i danas privlači velik broj turista. Ovdje ćete se osjećati kao da ste otputovali kroz vrijeme i završili u francuskoj palači.

Kultni restoran poslužuje klasična francuska jela, a cijene su raznovrsne. Primjerice, carpaccio od brancina sa začinskim biljem platit ćete 31 euro, kuhana jaja i petrossian kavijar 42 eura, pâté en croûte od peradi, pačju jetru s gljivama 29 eura, a romba na žaru s krumpirom (za dvije osobe) 110 eura.

Restoran Train Bleu otvoren je svaki dan od 11:15 do 14:30 sati za ručak i od 19 do 22:30 za večeru.​ Ako želite svratiti ovdje prilikom posjeta Parizu, ne zaboravite rezervirati stol za jedinstveno iskustvo.

Učitati još
Zatvori