Posjetile smo restoran Korčula i isprobale nova riblja jela

Posjetile smo restoran Korčula i
isprobale nova riblja jela

Restoran Korčula već dugi niz godina u srcu Zagreba priprema prave, tradicionalne riblje delicije i donosi jedinstvene okuse Dalmacije. Restoran Korčula poznat je po kvaliteti, dobrim recepturama i svježim namirnicama, a svoju ponudu bazira na lokalnom i sezonskom. Prije nekoliko dana posjetile smo Korčulu i isprobale neka jela s aktualne tjedne ponude, koja su toliko dobra da bi se uskoro mogla naći i u stalnoj ponudi.

Restoran Korčula

Tim u kuhinji uspješno vodi chef Tadej Topolovec, a sam kaže kako su mali tim koji se povećava. Popričale smo sa chefom o jelima, konceptu restorana i željama za napredovanjem. “Tradicionalan riblji restoran koji odskače kroz tjednu kartu, pokušava približiti riblji restoran i mladim ljudima kroz zanimljiva jela poput moderne varijante soparnika, tatarskog od tune i mnogih drugih jela koja su primamljiva i okusom i izgledom!” chef Topolovec opisuje restoran. U Korčulinom timu prisutna je nada za dobru ljetnu sezonu kada im i terasa obično zaživi, a kažu i kako je šank obogaćen novim koktelima i updatean na 2022. godinu.

Tjedna karta jela u Korčuli

Tjedna karta se redovito izmjenjuje, a jela su inspirirana i prilagođena ponudom na ribarnici i dostupnošću svježe ribe. Jela koja se jako dobro prodaju na tjednoj bazi i dobiju jako dobar feedback biti će kroz neki period uvrštena i na stalnu kartu. Također, ovom se ponudom nastoji ljudima približiti plava riba jer kod nas ljudi i nemaju baš običaj jesti ju. Naravno, za mesoljpce se u ponudi nađe i poneko mesno jelo poput pašticade i bone steaka.

Ručak smo započele okruglicama, odnosno “fritulama” od hobotnice na kremi od blitve, sa svježe ribanim grana padano sirom i čipsom od pancete. Tanjur je završen različakom (plavi cvijetovi), a igra boja na tanjuru dodatno nam je otvorila apetit.

Fritule od hobotnice

Nakon fritula od hobotnice uslijedio je file od hame. Hama je vrsta ribe koja je nekoć bila jako rasprostranjena na našoj obali ali je zbog izlova gotovo nestala, a u posljednje se vrijeme vraća i uzgaja. Filet hame sa žara s kremom od blitve i glaziranim cherry rajčicama s medom, koje su prije na konjaku zapaliti da dobiju fini okus, uz malo šećera i soli te grčkim bosiljkom, jelo je koje bismo mogle stalno jesti. Iznimno svježe, lagano, zdravo i ukusno!

File od hame
Dnevna ponuda ribe

Dnevna ponuda svježe ribe: arbun, kovač, pagar, brancic, kokot i škampi.

Skuša punjena povrćem na kremi od blitve također je prava rapsodija okusa! Skuši su izvađene iznutrice i kosti, tako da je ostao čisti file od mesa, koji je zatim punjen tikvicama, cherry rajčicama i krumpirima s češnjakom, soli i maslinovim uljem. Uz njega je serviran umak od crnog vina i korijenastog povrća te krema od blitve. Zelena krema na tanjurima izgleda efektno i izvrsno paše uz okuse ribe. Na skuši su još i klice od mladog graška.

Skuša punjena povrćem

Za kraj pravog dalmatnskog ručka zasladile smo se tradicionalnom slasticom, dalmatinskom rožatom. Neki ju nazivaju još i rozata, neki rožada, no svi vole ovu slatku kremastu poslasticu.

Dalmatinska rožata

Foto: Tatjana Bukvić, Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori