![Posjetile smo restoran Korčula i isprobale nova riblja jela](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Cover-restoran-korcula.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/korcula-menu-003-1080x1620.jpg)
Restoran Korčula već dugi niz godina u srcu Zagreba priprema prave, tradicionalne riblje delicije i donosi jedinstvene okuse Dalmacije. Restoran Korčula poznat je po kvaliteti, dobrim recepturama i svježim namirnicama, a svoju ponudu bazira na lokalnom i sezonskom. Prije nekoliko dana posjetile smo Korčulu i isprobale neka jela s aktualne tjedne ponude, koja su toliko dobra da bi se uskoro mogla naći i u stalnoj ponudi.
Restoran Korčula
Tim u kuhinji uspješno vodi chef Tadej Topolovec, a sam kaže kako su mali tim koji se povećava. Popričale smo sa chefom o jelima, konceptu restorana i željama za napredovanjem. “Tradicionalan riblji restoran koji odskače kroz tjednu kartu, pokušava približiti riblji restoran i mladim ljudima kroz zanimljiva jela poput moderne varijante soparnika, tatarskog od tune i mnogih drugih jela koja su primamljiva i okusom i izgledom!” chef Topolovec opisuje restoran. U Korčulinom timu prisutna je nada za dobru ljetnu sezonu kada im i terasa obično zaživi, a kažu i kako je šank obogaćen novim koktelima i updatean na 2022. godinu.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Restoran-Korcula-3.jpg)
Tjedna karta jela u Korčuli
Tjedna karta se redovito izmjenjuje, a jela su inspirirana i prilagođena ponudom na ribarnici i dostupnošću svježe ribe. Jela koja se jako dobro prodaju na tjednoj bazi i dobiju jako dobar feedback biti će kroz neki period uvrštena i na stalnu kartu. Također, ovom se ponudom nastoji ljudima približiti plava riba jer kod nas ljudi i nemaju baš običaj jesti ju. Naravno, za mesoljpce se u ponudi nađe i poneko mesno jelo poput pašticade i bone steaka.
Ručak smo započele okruglicama, odnosno “fritulama” od hobotnice na kremi od blitve, sa svježe ribanim grana padano sirom i čipsom od pancete. Tanjur je završen različakom (plavi cvijetovi), a igra boja na tanjuru dodatno nam je otvorila apetit.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/korcula-menu-002-1080x720.jpg)
Nakon fritula od hobotnice uslijedio je file od hame. Hama je vrsta ribe koja je nekoć bila jako rasprostranjena na našoj obali ali je zbog izlova gotovo nestala, a u posljednje se vrijeme vraća i uzgaja. Filet hame sa žara s kremom od blitve i glaziranim cherry rajčicama s medom, koje su prije na konjaku zapaliti da dobiju fini okus, uz malo šećera i soli te grčkim bosiljkom, jelo je koje bismo mogle stalno jesti. Iznimno svježe, lagano, zdravo i ukusno!
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/korcula-menu-004-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/korcula-menu-005-1080x720.jpg)
Dnevna ponuda svježe ribe: arbun, kovač, pagar, brancic, kokot i škampi.
Skuša punjena povrćem na kremi od blitve također je prava rapsodija okusa! Skuši su izvađene iznutrice i kosti, tako da je ostao čisti file od mesa, koji je zatim punjen tikvicama, cherry rajčicama i krumpirima s češnjakom, soli i maslinovim uljem. Uz njega je serviran umak od crnog vina i korijenastog povrća te krema od blitve. Zelena krema na tanjurima izgleda efektno i izvrsno paše uz okuse ribe. Na skuši su još i klice od mladog graška.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/korcula-menu-006-1080x720.jpg)
Za kraj pravog dalmatnskog ručka zasladile smo se tradicionalnom slasticom, dalmatinskom rožatom. Neki ju nazivaju još i rozata, neki rožada, no svi vole ovu slatku kremastu poslasticu.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/korcula-menu-007.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/korcula-menu-008-1080x720.jpg)
Foto: Tatjana Bukvić, Sanja Jagatić