Posjetili smo splitski restoran Bòme u kojem se jede vrhunski i domaće
Posjetili smo splitski restoran Bòme u kojem se jede vrhunski i domaće

Posjetili smo splitski restoran Bòme u
kojem se jede vrhunski i domaće

Splitska gastro scena iz godine u godinu sve više cvjeta. Da je tomu tako svjedoče vrhunski restorani u centru grada koji, domaćim i stranim turistima, ali i svojim Splićanima, osiguravaju odlična mjesta za uživanje u jelu i piću. Split je grad koji živi za ljeto i u ljeto, a zimi se trudi ostat na životu. Tako je i s restoranima za koje nije rijetkost da zimi spavaju zimski san. Ovakve okolnosti, ruku na srce, sve više turističkog grada daju za zaključiti kako je otvaranje restorana u centru grada igranje na sigurno i lakši put ka uspjehu. Ipak, za takav put se nije odlučio splitski chef  Mario Omrčen. Njegova vizija bila je napraviti kvartovski restoran u kojem će se jesti vrhunske namirnice na moderan način i u kojem će se gosti osjećati kao u svom dnevnom boravku. Svoje snove pretvorio je u stvarnost te na splitskom Trsteniku otvorio restoran Bòme.

Istinski ljubitelji dobre hrane u Splitu već su čuli za restoran Bòme koji polako, ali sigurno grabi prema svom prvom rođendanu. Osim hrane čiji se ukusi teško mogu ovako dočarati, priča o ovom restoranu, kao i njihovi vlasnici, osvojili su nas na prvu. Franciska i Mario životni su partneri koji su u prošloj godini odlučili spojiti privatno i poslovno. Zajedničkim snagama otvorili su novo gastro mjesto u Splitu. U zadnjim danima stare godine, prije nego što su otišli na zasluženi odmor, odlučili smo ih posjetiti na Trsteniku. Širokog osmijeha, punih tanjura i zanimljivih priča dočekali su nas u restoranu Bòme. Što se sve ovdje kuha, o kakvom se konceptu radi i koje su posebnosti ovog mjesta donosimo vam u priči.

Restoran Bòme – od napuštenog prostora do boutique restorana

Za početak htjeli smo saznati kako je došlo do ideje stvaranja restorana baš u ovom kvartu i na ovom mjestu. Mario nam je vrlo otvoreno kazao: „Dugi niz godina radio sam u restoranu u centru Splita. Mogu reći da mi je to bio horor za dolaženje na posao u srcu sezone i velikih gužvi. Rekao sam sebi da ne želim više raditi u gradu. Osim toga želio sam ići drugačijim putem i napraviti restoran koji će biti daleko od „šušura“. Ovaj gradski prostor dugo je stajao prazan i napušten, a Franciska je ta koja me dugo “gnjavila” da bismo upravo tu trebali iskušati svoju sreću.“

Ženska se upornost isplatila pa su Franciska i Mario, nakon dobivanja prostora na natječaju, krenuli u renovaciju prostora. Stvorili su tako svoju malu oazu sreće čija su vrata otvorili u travnju prošle godine. Iza njih je jedna cijela turistička sezona tokom koje su oformili i svoje stalne goste koji im se rado vraćaju.

Pokazatelj koliko rade dobro svoj posao laži u pričama gostiju. Jedni su produžili svoj boravak u Splitu samo kako bi se mogli vratiti u restoran Bòme. Nas je oduševila još jedna priča gošće iz Amerike, hrvatskih korijena, koja je restoran posjetila na temelju preporuke koju je dobila u New Yorku. I sami su nam priznali kako su se iznenadili jer ne ulažu previše u marketing. Ponajviše zato što se radi o malom boutique restoranu s dvadesetak sjedećih mjesta. Bez obzira na to složili smo se kako se za dobre stvari uvijek daleko čuje, a nema boljeg marketinga od zadovoljnog gosta.

Fine dining bez pretencioznosti

Chef Mario Omrčen želio je napraviti jedinstveno mjesto u Splitu na kojem će se jesti fine dining jela pristupačnih cijena. Svjestan standarda života u Hrvatskoj, nije vidio smisao u restoranu koji će nuditi pretenciozna jela i u koji će rijetko tko zalaziti. Njemu je najvažnije da se kuha i uživa. Da je sve domaće i sezonsko te da su ljudi siti i zadovoljni. Da se probaju drugačija jela s naglaskom kušanja u sljedovima. Za pravi doživljaj naši domaćini savjetuju obrok u tri do pet sljedova pa je tako i njihov meni podijeljen na hladna predjela, juhe, rižote i tjestenine, glavna jela i deserte čije se cijene otprilike kreću od 40 do 140 kn (5 do 20 €).

Posebnost ovog mjesta je u tome što se jelovnik konstantno mijenja. Na njega se dodaju novi recepti u ovisnosti o sezonskim namirnicama. Nekada mijenjaju i po tri puta tjedno, a nekada to bude svako nekoliko tjedana. Za chefa Omrčena namirnica je svetinja jer smatra da je kvaliteta jela u kvaliteti same namirnice. Sve ono što koristi u kuhanju sam nabavlja kod malih OPG-ovaca iz cijele Hrvatske ili izrađuje sam. Čak je i ocat homemade, a rade ga od ostataka vina kojeg ne bacaju. Objašnjavaju nam kako brinu o okolišu pa se u kuhinji restorana Bòme ništa ne baca. Namirnica se iskorištava do svog maksimuma – primjerice od ostataka kruha rade se krušne mrvice, a od kore mrkve prah.

U restoranu Bòme jede se samo domaće i sezonski

Jelo koje nas je već pri samoj pripremi fasciniralo bio je dimljeni goveđi tatar sa ružmarinom serviran u goveđoj bedrenoj kosti s majonezom od ružmarina i češnjaka te kremom od ljubičastog luka. Njega smo jeli s toplim domaćim kruhom kojeg u restoranu Bòme samostalno izrađuju svakog dana. I to ne samo jednu vrstu, već tri vrste kruha kojeg fermentiraju najmanje 24 sata – priov, integralni pirov i pšenični. Otkrivaju nam kako je focaccia najomiljenija među gostima i da se nje uvijek traži košarica više. Nakon toga probali smo rižot od domaće buće iz okolice Sinja s dodatkom šipka i mikrobilja, a za glavno jelo chef  je spremio file lubina s krostom od domaćeg kruha, kremom od blitve i beluga lećom.

Na meniju se još nalaze tatar od lubina i goveđi carpaccio koje smo imali prilike probati prije ovog službenog posjeta pa možemo reći da se teško odlučiti za najbolje hladno predjelo. Rižot od dimljene pastrve i makaruni s junećim obrazima vode bitku za prvo mjesto na karti toplih predjela ovog restorana. Za glavno jelo kroz prosinac se u Bòme restoranu na veliko kuhao bakalar kao tradicionalna namirnica blagdanskog perioda. Primijetili smo kako se na karti nalazi samo onaj na bianco pa smo pitali Francisku gdje je bakalar na brudet – ostali smo bez domaće šalše, a sada nije sezona od rajčica pa smo radije odlučili ne spremati ga, nego koristiti kupovno. Vole se našaliti na temu kupovnog i domaćeg u svom restoranu tako što kažu kako jedino što u restoranu imaju, a kupljeno je u trgovini, su sredstva za čišćenje i toaletni papir.

I vi ćete zaključiti – bome je bilo savršeno!

Naši domaćini puni su dojmova nakon osam mjeseci rada. Kažu kako se gosti u njihovom dnevnom boravku i svađaju i mire. Svađe među gostima jedine su koje možda možete ovdje čuti jer u restoranu Bòme nema stresa i negativne energije. Sve se radi uz puno strpljenja, razumijevanja i ljubavi. Teško bi drugačije i moglo u malom prostoru s otvorenom kuhinjom. Ovdje se sve vidi i čuje pa na dobre vibracije vlasnici posebno paze.

Njihova složnost ne može se sakriti, a otkrivaju nam da je posljednje ljeto bilo prvo koje su proveli zajedno. Kako su oboje iz ugostiteljske branše, svako je radio svoje i rijetko su se vidjeli. Sa svojim restoranom nadoknađuju sve propušteno te energiju usmjeravaju prema zajedničkom cilju. Franciska je kreativan duh koji nikad ne miruje van kuhinje, a Mario pak onaj koji svoju kreativnost prezentira na tanjuru.

Već sada znaju da žele pripremiti večeru od deset sljedova za svoje goste u čast prvom rođendanu restorana Bòme. Osim toga za proljeće imaju i nove ideje oko uređenja vanjskog prostora pa se veselimo vratiti kada vani stignu limuni i zelenilo na plato Trstenika. Dovoljno je vremena do tada pa se prije osmišljavanja novih jela i ideja trebaju odmoriti. Na zasluženi dvotjedni odmor otišli su s početkom nove godine, a vraćaju se puni elana za nove gastro pobjede.

Kada kažu da je restoran Bòme mjesto gdje jedeš, a oko tebe se događa život – djeca igraju na balun, ljudi nose vrećice iz trgovine, momci piju pivo na zidiću, shvatiš da su u pravu. Nekome je možda u kvartu, nekome na 5 minuta pješke, a nekome na drugom kraju grada. Totalno je nebitno jer važno je da ispred sebe imaš vrhunsku hranu i genijalne domaćine, a oko sebe malo mira i dobrih ljudi s kojima ćeš zaključiti – bome je bilo savršeno!

Učitati još
Zatvori