Danski monkey-bread je doručak po mjeri hedonista

Danski monkey-bread je doručak
po mjeri hedonista

Nakon zimskih praznika koji su protekli u tonu blagdanskog prejedanja i najfinijih delicija, razmišljanje o doručku mnogima nije na listi prioriteta. No, da je doručak najvažniji obrok u danu dobro je poznato. Novogodišnje odluke često se odnose upravo na pozitivne prehrambene navike, stoga je odlično vrijeme da ih i počnete provoditi. Kako bi vas dodatno motivirali, pronašli smo recept za danski monkey-bread kojeg jednostavno morate isprobati. Jedna od najvažnijih točaka poznatog hygge koncepta, kojeg su Danci vrlo dobro brendirali je definitivno uživanje u hrani. Točnije, guštanje u obrocima koji hrane dušu i tijelo te u zimskim mjesecima pružaju okrjepu u svakom zalogaju. Monkey-bread je doručak po mjeri hedonista, a što vam je potrebno za pripremu ove slastice, doznajte u nastavku.

Monkey-bread za slatki doručak

Danske delicije u svijetu su poznate i cijenjene, a izgledom i prepoznatljive. Peciva su najčešće slagana u slojevima, pletenicama i rolicama. Ukrašena su šarenim pekmezima i kremastim pudinzima, a nerijetko i jajima. Monkey-bread ima nekoliko varijacija, a za doručak je posebno popularna ona s jabukama i orašidima, preliven karamel umakom. Zahtjeva nešto više pripreme od uobičajenog deserta, no trud će se isplatiti, a u monkey-bread deliciji uživat ćete još danima.

@gaj_7

Recept

Sastojci za tijesto:

  • 250ml toplog mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 30g smeđeg šećera
  • 550g brašna
  • 1/2 žlice soli
  • 40g maslaca

Sastojci za nadjev od jabuka:

  • 15g maslaca
  • 2 velike crvene jabuke
  • 1 žličica cimeta

Sastojci za karamel umak:

  • 100g smeđeg šećera
  • 100ml soka od jabuke
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje

** sjeckani orasi i pekan orasi, maslac, šećer i cimet

Upute:

U zdjeli sjedinite toplom mlijeko i kvasac i ostavite sa strane nekoliko minuta da se aktivira. Zatim sve sastojke za tijesto umijesite zajedno, barem 10 minuta i formirajte kuglu. Ostavite tijesto prekrivno plastičnom folijom da se digne, barem jedan sat. U međuvremenu pripremite sve za nadjev tako da jabuke nasjeckate na kockice. Na putru zajedno s ostalim sastojcima ih pecite u tavici dok ne omekšaju. U drugom lončiću pripremite umak tako da šećer i 50ml soka na laganoj vatri neprestano miješate dok se sav šećer ne otopi. Kada poprimi smeđu boju maknite s vatre te umiješajte ostale sastojke uz neprestano miješanje.

Monkey-bread možete peći u kalupu za kuglof ili nekom dubljem limu za pečenje po želji. Rastopite **maslac, a šećer i cimet izmiješajte u zdjeli. Od tijesta trgajte i formirajte kuglice veličine šljive, umočite u maslac, a zatim u mješavinu šećera i cimeta. Slažite ih na dno kalupa, zatim dodajte sloj jabuka pa nekoliko žlica karamel umaka i tako do vrha dok sve ne potrošite. Malo umaka ostavite za posluživanje. Prekrijte monkey-bread i ostavite ga pola sata, a za to vrijeme uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite ga 30-40 minuta na 180 stupnjeva, a prije posluživanja prelijte ostatkom karamel umaka i sjeckanim orašidima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori