Imamo recept za brownie s Fuliranja i savršeno mekane fritule omiljenog chefa iz Masterchefa
Imamo recept za brownie s Fuliranja i savršeno mekane fritule omiljenog chefa iz Masterchefa

Imamo recept za brownie s Fuliranja i savršeno mekane fritule omiljenog chefa iz Masterchefa

Što nam je bliži Božić to smo sve više okrenuti ka slasticama, jer pravi blagdanski ugođaj u domu donose nam upravo mirisi božićnih kolača. Možda već godinama pečete kolače po maminim i bakinim receptima, možda volite eksperimentirati s novim receptima, a možda, poput nas, ostanete oduševljeni slatkim delicijama na Fuliranju i poželite ovog Božića spremiti upravo fritule po receptu chefa Damira Tomljanovića ili neodoljivo sočan brownie cake s Public kućice – recepte vam donosimo u nastavku.

Fuliranje 2023

Za ljubitelje slanog, ali i sve slatkoljupce

Vjerujemo da ste već upoznati s bogatom ponudom slanih gurmanskih čarolija na ovogodišnjem Fuliranju jer na Strossmayerovom trgu u Zagrebu izbora ne nedostaje. Na 17 kućica pronaći ćete i tradicionalne delicije poput vrhunskih kobasica, bunceka, sarme, rižota i bakalara, ima tu i egzotičnih jela kao što su bao buns, kozice u tempuri ili katsu sendvič, ali i comfort fooda poput pohanog piceka, izvrsnih burgera, najrazličitijih kombinacija krumpirića i nenadmašnih pizza. Tu su i brojne inovacije kao što su brioche s ćevapima, zatim slani kronuti s kobasicama ili junetinom, dekonstrukcija sarme te sočan burrito s obrazima crne slavonske svinje. Ako preferirate bezmesne obroke, tu su plant based Burek sarma, Tikka Masala, Dan Dan Piletina z mlincima, vikend specijal Beef Wellington, tofu bunsi te Beyond chicken nuggets tortilja.

Obiteljski izlazak na Fuliranje

A za sve ljubitelje slastica, kao i najmlađe Fulirante i Fulirantice ovaj puta smo istražili onu slatku stranu Fuliranja. Sudeći po dojmovima, vraćat ćemo se po još, a možemo čak i naručiti za doma ili na posao jer Fuliranje ove godine ima i dostavu putem Wolta te u njihovim kreacijama možete uživati i bez da izlazite iz pidžame. Ponuda kućica s Fuliranja na Woltu je dostupna od 12:00 do 15:00 h, a možda i dulje, ovisno o zauzetosti kućica.

Slavlje uz slastice na Fuliranju

Blagdani su nezamislivi bez fritula

Slatku rapsodiju Fuliranja započeli smo mirisnim i slasnim Kaiserschmarrnom, odnosno trganim palačinkama koje marljivo spremaju na Santas Good Food kućici, a na sveopće odobravanje brojnih mališana poslužuju ih s Nutellom ili pekmezom od šljiva. Odmah pored njih, na kućici Kužinavanje by Damir Tomljanović mirišu i mame neopisivo mekane i sočne fritule uz koje možete birati preljev od Linolade, Nutelle, karamele, šumskog voća, lješnjaka ili sezama. U receptu koji je podijelio sa nama najiskusniji sudac MasterChefa otkrio nam je sastojke i korake po kojima mu fritule baš uvijek savršeno uspiju.

Fuliranje

RECEPT – Fritule chefa Damira Tomljanovića

Sastojci za fritule:

2 jaja

0,36 l tekućeg jogurta

0,1 kg kristal šećera

20 g vanilija šećera

12 g praška za pecivo

0,02 l rakije

prstohvat soli

0,4 kg glatkog brašna

naribana korica od jednog limuna

1 l biljnog ili sojinog ulja

0,15 kg šećera u prahu

Sastojci za umak:

0,2kg kristal šećera

0,5 l espresso kave

0,1 l Amaretto Disaronno liker Originale

0,1 l vrhnja za šlag

 

Fritule_Kuzinavanje by Damir Tomljanovic

Postupak izrade fritula:

U jednoj zdjeli mikserom izmiješajte jaja, jogurt, šećer, sol, vanilija šećer i rakiju. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi. Sve dobro izmiješajte i dobit ćete  glatku, ali gustu smjesu. Ulje neka bude vruće, ali ne vrelo. Malom žličicom oblikujte kuglice i spuštajte ih u ulje. Kada porumene, fritulice su gotove i pospite ih šećerom u prahu.

Priprema umaka:

U lončiću otopite šećer na laganoj vatri. Neka ima laganu boju karamela. Ulijte pripremljenu kavu i pustite da kuha. Kada imate teksturu gušćeg umaka, dodajte još liker i slatko vrhnje da dobijete željenu boju i ukus. Ako želite jači okus likera, manje ga kuhajte.

Slatki užici

Slatkoljpce na Fuliranju i ove godine oduševljava već legendarni Briocherie čije je slatko brioche pecivo punjeno sladoledom, pa tostirano kako bi izvana postalo hrskavo, iznutra toplo i mekano, dok je sladoled i dalje savršeno hladan. Ove godine imaju u ponudi dvije vrste: Nutella Bomb s Nutellom i soft serve sladoledom od vanilije te Chocolate + Chocolate brioche s čokoladnim umakom i soft serve sladoledom od čokolade.

Ako cijenite nešto kompleksnije okuse, nikako ne smijete propustiti kušati fantaziju naziva Pržena pita od jabuke na kućici Nebo Streetstyle by Deni Srdoč, otkrit ćemo vam tek da su u njoj slani karamel, umak od kefira te crumble od lješnjaka.

Briocherie
Briocherie
Briocherie_Brioche Nutella Bomb
Briocherie
Pržena pita od jabuke_Nebo Streetstyle by Deni Srdoc
Pržena pita od jabuke na kućici Nebo Streetstyle by Deni Srdoč

Velik izbor gastro delicija

Posve originalnu verziju jabuka u šlafroku smo pronašli na Beg’s Plant Based kućici – ova se divota zove Jack jabuke u šlafroku, a čine ju kolutovi jabuka omotani u smjesu brašna, vode i plant based mlijeka, s posipom od vanilin šećera i cimeta s preljevom od belgijske čokolade i Jack Apple sirupa.

Jedan od hitova ovogodišnjeg Fuliranja svakako su kronutsi Boogie Laba. Osim dva slana, u ponudi su i tri slatka kronuta – jedinstveni je to spoj kroasana i krafne, točnije tijesto za kroasan prženo i punjeno fantastičnim kombinacijama kao što su: čokolada, kikiriki i slana karamela, ili kokos i mandarina, te pistacija i limun. Pogađate – sve jedan bolji od drugoga!

Beg's Plant Based Streetfood_Jack jabuke u šlafroku
Beg's Plant Based Streetfood - Jack jabuke u šlafroku
Kronut pistacija limun_BoogieLab
BoogieLab - Kronut pistacija limun

RECEPT – Brownie Cake Streetfood by Public

Poseban hit među najmlađima je Bananko Brioche na Punch House kućici, a sve ljubitelje čokolade oduševit će i izdašan, mekan, topao i savršeno balansiranog okusa Brownie cake preliven vanilijom na kućici Street Food Public. Kako biste ga i sami mogli spremiti kod kuće iz Publica su nam otkrili recept za ovaj jednostavan, a tako savršen kolač.

Sastojci:

150 g  mliječne čokolade

150 g čokolade za kuhanje

250 g maslaca

150 g šećera

5 kom jaja

1 žlica brašna

Brownie_Public

Postupak:

Maslac i obje čokolade stavimo da se tope na pari. Za to vrijeme jaja i šećer zajedno izlupamo, zatim u njih dodamo otopljenu smjesu čokolade i maslaca. Dodamo žlicu brašna i sve zajedno dobro sjedinimo. Tako dobivenu smjesu istresemo u kalup i pečemo u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. I to je to!

Brownie Cake_Streetfood Public

Druženje s Djedom Božićnjakom

U ovom najuzbudljivijem tjednu uoči Božića Fuliranje se posebno pripremilo za svoje najmlađe posjetitelje. Na Strossmayerovom ih trgu svakoga dana od utorka 19. prosinca završno sa subotom 23. prosinca od 18:00 do 20:00 sati očekuje Djed Božićnjak koji se dugo i pažljivo pripremao za ovo najveselije doba godine. Usto, u subotu, 23. prosinca, ponovno će nastupati dječji zbor Zagrepčanke i dečki.

 

Djed Bozicnjak kusa kronutse s Fuliranja
Djed Bozicnjak stize na Fuliranje

Zabava uz dobru glazbu

Pored nikad bogatije i zaista kreativne ponude pića za odrasle, o kojoj smo već pisali, najmlađi posebice uživaju u toplom soku od jabuke na Picnic kućici, te bogatim izborima sokova i čajeva na Rakijarnici, Ginglebells kućici i Punch House kućici koja ima Grandma’s Baked Apple Tea, Ginger Lemon Fresh, Red Hot Ginger Tea, Rainy Day, Mommy & Me čajeve.

U toplo i originalno uređenom ambijentu, uz nadaleko najbolju atmosferu na cijelom Adventu, na Fuliranju možete pjevati i plesati na gratis koncertima. Prvi je ovog četvrtka, 21. prosinca od 20:00h – fantastičan glazbeno scenski spektakl svjetski priznatog Queen Tribute benda Queen Sensation, a slijedi luda zabava i uz koncert Kuzme & Shake Zulu 28. prosinca.

Djecji zbor Zagrepčanke i dečki_Fuliranje
Queen Sensation na Fuliranju nastupaju 21. prosinca

Ovu ćemo godinu ispratiti i ući u 2024. uz nastup TBF-a koji se iznimno raduju dočeku na Fuliranju. Naš cilj je da u sitne sate 01.01.2024. s Fuliranja odete kućama inspirirani i s osmjehom na licu, kaže nam Mladen Badovinac.

Podsjetimo, na Fuliranju vam sve do 07. siječnja 2024. godine dosad najbogatije  gurmansko poglavlje ispisuju:

  • Nebo by Deni Srdoč Streetstyle
  • Izakaya
  • Institut za kobasice by Mate Janković
  • Picnic Mingle & Fun
  • Full Circle by Marko Palfi
  • Kužinavanje by Damir Tomljanović
  • Boogie Lab
  • Beg’s Plant Based Street Food
  • Pizza Social Club
  • Santa’s Good Food
  • Chefs Burger by Ivan Pažanin
  • Rougemarin
  • Street Food by Public
  • Briocherie
  • Punch House by Gin Garden
  • Gingle Bells
  • Rakijarnica

Sve novosti možete svakodnevno doznati prateći Fuliranje na Facebooku i Instagramu

 

Najmladi posjetitelji uzivaju na Fuliranju

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb

Trajanje: 29. studeni 2023. – 07. siječnja 2024.

Radno vrijeme :

pon-pet: 12:00 – 01:00 /  sub-ned: 11:00 – 01:00

Božić: 16:00 – 01:00  / Štefanje: 12:00 – 01:00

Stara godina: 12:00 / 03:00 / Nova Godina: 17:00 – 01:00

Ulaz: besplatan

Foto: PR

Učitati još
Zatvori