Recenzija: namirnica koja će biti saveznik za fit liniju do ljeta

Ljeto se bliži, a toplije vrijeme motivira nas da započnemo sa zdravijim životnim navikama. Još od nove godine mnogi su postavili određene odluke, a najčešće od njih su povećanje fizičke aktivnosti i uvođenje balansirane prehrane. Ako do sada još uvijek niste uspjeli ostvariti zacrtane ciljeve i svoje rezolucije provesti u djelo, svibanj i lipanj, pa čak i srpanj, idealni su mjeseci koji će vam u tome i pomoći. Naravno da bez balansirane prehrane, aktivan život neće dati željene rezultate, stoga je važno obratiti pozornost na svakodnevni jelovnik.

O nutricionizmu se u današnje vrijeme priča sve više. Nutritivno bogata i kvalitetna hrana koju unosimo od presudne je važnosti za zdrav organizam, a bez dobrog, optimalnog zdravstvenog stanja nema niti sretnog i ispunjenog života. Dobro su poznati učinci aktivnog stila života u kombinaciji s uravnoteženom i raznolikom ishranom. Riba se istaknula kao jedna od ključnih namirnica zbog lepeze vitamina, minerala i zdravih masnoća koje posjeduje, a jedna od njih istaknula se kao favorit pobornika zdravog života – tuna.

Tuna za vitkost i zdravlje prema riječima stručnjaka

Kako bi dobili bolji uvid u svu raskoš koju nudi tuna, mr.sc. Irena Švenda, mag.nutr., inače voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ayurvedu, ispričala nam je više o ovoj vrsti ribe i zašto je za mnoge omiljen sastojak u pripremi laganih obroka. Zdravlje i ljepota nadopunjuju jedno drugo. Znanost danas jasno potvrđuje kako vježbom i pravilnom prehranom značajno možemo utjecati na sprečavanje nastanka bolesti, produženje životnog vijeka i kvalitetu života u cijelosti.

Što kaže mr.sc. Irena Švenda, mag.nutr.?

Vježba i omega-3 masne kiseline smatraju se najznačajnijim čimbenicima za zdravlje srca, krvnih žila i zglobova. Recept za vježbu je kombinacija kardio, intervalnih i vježba snage, dok će recept za omega-3 masne kiseline uvijek sadržavati plavu ribu. Danas najviše konzumirana plava riba je konzervirana tuna. Tunjevina Rio Mare Leggero s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja sadrži 60% manje masti u usporedbi s uobičajenom tunjevinom u maslinovom ulju. Time je Rio Mare Leggero tunjevina postala lakše probavljivi obrok i obrok s manjom kalorijskom vrijednošću.

Omega-3 masne kiseline dolaze u nekoliko oblika: ALA, EPA i DHA. Dok se ALA nalazi u biljnim izvorima, izvor EPA i DHA je većinom plava riba. ALA iz biljaka se mora konvertirati i postati EPA i DHA. Taj proces u prehrani bogatoj zasićenim masnim kiselinama je oko 6% u EPA i 3,8% u DHA. Dakle vrlo nizak zbog čega je plava riba najbolji izvor omega-3 masnih kiselina u modernoj prehrani. Tuna je također izvrstan izvor selena u neuobičajenom obliku selenoneina koji ribi, ali i čovjeku koju ju konzumira služi kao jaki antioksidans. Time utječe na zdravlje svih stanica organizma te je posebno bitan za rad srca. Ujedno je tuna izvrstan izvor vitamina B12 bitnog za pravilnu razgradnju homocisteina, bjelančevine čije nakupljanje može dovesti do ateroskleroze krvnih žila.

Preporuka nutricionistkinje

Mala količina maslinovog ulja u tunjevini Rio Mare Leggero (8% ili 1 čajna žličica po pakiranju) daje specifičan okus ljubiteljima mediteranske prehrane, a dodatno pridonosi sadržaju oleinske masne kiseline koja uz omega-3 masne kiseline utječe na smanje upala i zdravlje srca. Maslinovo ulje također će pridonijeti unosu vitamina E i polifenola, oba vrlo jaka antioksidansa. Tuna je također dobar izvor vitamina D, B3 i B6, te minerala joda i kalija, vrlo bitnih nutrijenata u mnogim enzimatskim i staničnim procesima.

Kako ne sadrži višak tekućine, prije konzumacije tunjevinu Rio Mare Leggero nije potrebno cijediti. Uz obrok s tunjevinom Rio Mare Leggero nije potrebno dodavati masnoće, već se dodaju povrće i žitarice ako je potreba. Kalorije iz tunjevine Rio Mare Leggero dolaze iz proteina. Manji dio dolazi iz nezasićenih masnih kiselina, koje ujedno služe i za podmazivanje i pravilan rad zglobova u sportskoj aktivnosti.

Predlažemo vam ukusnu salatu kao brzi ručak, za dugovječnost i dobar izgled: rikola, malo naribanog parmezana, mini rajčice, baby kukuruz, žlica-dvije integralnog kuskusa i tunjevina Rio Mare Leggero, s prstohvatom crnog papra.

Tuna je i naš favorit za lagane obroke

S dolaskom toplijih dana, pokušavamo smanjiti unos soli i količine ulja u naše obroke. U pothvatu za pronalaskom fine tunjevine pronašli smo i isprobali dvije nove varijante iz obitelji Rio Mare: Rio Mare Leggero tunjevinu sa svega par kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja i Rio Mare Natura tunjevinu, koja sadrži tek kap vode i prstohvat soli i začina.

Rio Mare tunjevina dolazi u konzervi savršenog obujma, jer jedna konzerva sadrži 56 grama tune što je dovoljno za pripremu jednog obroka. S obzirom na to da jako volimo ribu, pogotovo tunu, teško je pronaći onu ‘pravu’. Tek nakon što otvorite pakiranje, saznat ćete što ste ustvari kupili. Mnoge su previše usitnjene i plivaju u velikim količinama ulja. Tada ih je potrebno procijediti i ispirati čime se velika količina okusa izgubi, no to definitivno nije slučaj kod visoko kvalitetne Rio Mare Leggero i Rio Mare Natura tunjevine.

Isprobali smo Rio Mare Leggero  i Rio Mare Natura tunjevinu

Rio Mare Leggero tuna koja dolazi s tek par kapi maslinovog ulja, ali i ona Natura koja dolazi s jednom kapi vode, pravo je zadovoljstvo u kojem smo guštali svakim zalogajem. Naime, izrazito ukusna i kompaktna tuna divne boje, spremna je za konzumaciju čim ju otvorite. Vrlo je važno da sočno meso ne bude presuho, a mekoću je moguće zadržati jedino ako je tunjevina zaista najbolje kvalitete. Upravo takve su one iz Rio Mare pakiranja koje smo otvorili i moramo priznati kako su nestale u trenu. Iznenađujuće nježne, a opet dovoljno teksturirane da ih s lakoćom prožvačete, idealne su za ponijeti čak i na putovanje. Jedno je sigurno, u Rio Mare tunjevini uživat ćete i na tanjuru i iz konzerve ako vas uhvati glad. Pogotovo onda kada nemate vremena za pripremu konkretnijih obroka, a opet si želite priuštiti najbolju namirnicu koja će biti vaš saveznik za fit liniju.

Foto: Marija Laća

0