Domaći i svjetski stručnjaci odabrat će najveće talente regionalne barske scene. Znamo gdje i kada
Domaći i svjetski stručnjaci odabrat će najveće talente regionalne barske scene. Znamo gdje i kada

Domaći i svjetski stručnjaci odabrat će najveće talente regionalne barske scene. Znamo gdje i kada

Konferencija Raise the Bar i ove godine, 19. i 20. ožujka u Laubi, omogućuje razmjenu znanja i iskustava između domaćih i stranih stručnjaka te njihovo umrežavanje s ciljem podizanja kvalitete ugostiteljskog i turističkog sektora. Konferenciju osmu godinu organizira Coca-Cola HBC Adria, no po prvi put riječ je o dvodnevnom događanju koje uključuje i jedinstveno natjecanje Raise the Bar Competition na kojem će snage odmjeriti mladi barmeni iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri natjecanja činit će istaknuti predstavnik svjetske barmenske scene, Alex Kratena te predstavnici domaće barske scene: Dominik Bečvardi, glavni predavač Akademije Raise the Bar i suvlasnik zagrebačkoga bara Peaches & Cream, Mišel Posavac, član globalnoga tima tvrtke Monin na poziciji Advocacy Brand Manager i Anteo Ivanišević, suvlasnik i osnivač Bar Sisteme, splitskoga craft koktel bara.

Konferencija Raise the Bar 2024

Tijek natjecanja

Stručni žiri će, prema recepturama pristiglim putem prijavnog obrasca, a koje su u skladu s Pravilima i uvjetima natječaja, rekreirati prijavljene koktele te odabrati natjecatelje koji će se prvog dana konferencije, 19. ožujka u Laubi okušati u izazovima osmišljenima kako bi testirali skup znanja i vještina ključnih za vrhunske barmene: timski rad, kreativnost, snalaženje u kratkome vremenskom roku, izradu klasičnih koktela, blind tasting te prezentacijske vještine.

Nakon toga, u superfinale, koje će se održati 20. ožujka, ulaze samo dva natjecatelja koji prema ocjenama stručnoga žirija najbolje izvrše izazove i pokažu najvišu razinu stručnosti, a pobjednik/ica će, uz titulu najboljega barmena u regiji, osvojiti 10.000 eura te putovanje u Rim na Roma Bar Show 2024.

Svjetski priznati stručnjaci kao predavači i članovi stručnog žirija 

Predstavnik svjetske barske scene na konferenciji je Alex Kratena, nagrađivani češki barmen te suosnivač Muyu liqueurs i bara Tayēr + Elementary. Kao glavni barmen legendarnog bara Artesian u Londonu, Alex i njegov tim četiri su godine zaredom zaslužili priznanje World’s Best Bar.

Alex Kratena_Konferencija Raise the Bar
Alex Kratena

Uz brojne druge nagrade, Alex je osvojio i nagradu Best International Bartender te je proglašen jednom od 40 najutjecajnijih osoba koje usmjeravaju budućnost svjetske barske industrije. U sklopu natjecanja, Alex će biti član stručnog žirija, ali će održati i predavanje pod nazivom Move Fast Get S**t Done.

Kako dospjeti na najuglednije liste u industriji kao što su Michelin i The World’s 50 Best Bars?

Sudionici konferencije Raise the Bar će na predavanjima imati priliku poslušati Paula Ivića, glavnog chefa te izvršnog direktora fine dining vegetarijanskog restorana TIAN, prvog i trenutno jedinog u Austriji te jednog od ukupno četiri vegetarijanskih restorana na svijetu koji ima Michelinu zvjezdicu, a uz to i četiri toke uglednog gastronomskog vodiča Gault&Millau.

TIAN je jedinstven vegetarijanski gourmet restoran, poznat po sofisticiranim, jednostavnim vegetarijansko – veganskim jelima te poslovnoj filozofiji koja stavlja naglasak na održivost i korištenje svježih namirnica koje su pribavljene od lokalnih organskih uzgajivača. Paul je revolucionarna figura u kontekstu vegetarijanske kuhinje te zagovornik promišljene i savjesne uporabe namirnica po principu “od korijena do lista“.

Paul_Ivić_ Tian
Paul Ivić
Restoran Tian
Restoran Tian

Zero waste princip

Predavači na konferenciji Raise the Bar su i Valerio Serino te Lucia De Luca, suvlasnici uglednog restorana Tèrra u Kopenhagenu, koji u svom radu snažno promiču održivost, zero food waste koncept i biodinamički izbor. Tèrra je pravi primjer održivosti i održivog poslovanja, posvećen poštivanju onoga što priroda daje, stoga se njezini suvlasnici snažno oslanjaju na uporabu sezonskih namirnica.

Valerio i Lucia 2017. godine su svoju viziju održivog ugostiteljskog iskustva pretvorili u stvarnost otvorivši Tèrru koja je nagrađena mnogim nagradama među kojima je i Michelinova zelena zvjezdica.

Valerio Serino i Lucia De Luca, restoran Tèrra
Valerio Serino i Lucia De Luca
Restoran Terra
Restoran Terra

Sudjelovanje u prvom danu konferencije je besplatno, dok je za drugi dan, kad se održavaju predavanja stručnjaka te superfinale barmenskog natjecanje, potrebno kupiti ulaznicu putem sustava Entrio. Sva sredstva od prodaje namijenjena su stipendiranju perspektivnih mladih kuhara i slastičara u sklopu Stipendije Raise the Bar.

Što se tiče natjecanja Raise the Bar Competition u sklopu konferencije, ono predstavlja jedinstvenu priliku svim natjecateljima da se povežu s vodećim domaćim i svjetskim stručnjacima te steknu uvid u praksu uglednih svjetskih i domaćih barova, ali i restorana.

U nastavku pogledajte kako će izgledati program. 

koktel_iStock

Program konferencije

Prvi dan- utorak 19.3.

12:00- 19:00 Raise the Bar Competition (1. dio)

slobodan ulaz

PROGRAM KONFERENCIJE

Drugi dan- srijeda 20.3.

10:00- 15:30

Pozdravni govori

Akademija Raise the Bar- ceremonija dodjele certifikata

Predavanja istaknutih predavača:

Alex Kratena, Tayer + Elementary London – Move Fast Get S**t Done

Paul Ivić, Tian Vienna – From the soil to the kitchen to the soul – how acting today can make a difference tomorrow

Valerio Serino & Lucia De Luca, Terra Copenhagen – Tèrra – natural imperfection

Hospitality Excellence Challenge – Raise the Bar Competition, FINALS

Lounge Sessions

15:30- 20:00 Cocktail hour by Raise the Bar Academy

Konferencija Raise the Bar

Foto: PR, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori