Arhitektica iz Zagreba pravi funky kolače koji su nas osvojili. Fermentirana torta radi se čak mjesec dana
Arhitektica iz Zagreba pravi funky kolače koji su nas osvojili. Fermentirana torta radi se čak mjesec dana

Arhitektica iz Zagreba pravi funky kolače koji su nas osvojili. Fermentirana torta radi se čak mjesec dana

Zagrebačka arhitektica Irena Bakić baš se dobro zabavlja u kuhinji! Njena ljubav prema slasticama, kreativnost i sklonost eksperimentiranju doveli su je do ideje da pokrene radni trokut, mjesto iz kojeg izlaze funky deserti (fermentirani, voćni, neobični), kao i oni klasičnih okusa (ali, s malim twistom). Naizgled jednostavni kolačići kao i fermentirana torta bili su nešto najbolje što smo probali ovih blagdana, zato smo poželjeli otkriti više o Ireni i procesu njihove izrade!

Radni trokut
Irena Bakić
Radni trokut

Više od kuhinje

  • Što je Radni trokut? Je li riječ o svojevrsnoj eksperimentalnoj pekarnici?  

Radni trokut je moja kuhinja i svačija kuhinja, a naziv je posveta mojem arhitektonskom odgoju. Volim pojam i prostor kuhinje, zanimljiva mi je iz raznih perspektiva: slastičarske, arhitektonske, dizajnerske, feminističke, kulture svakodnevice. Puno sam razmišljala o imenu svog projekta (malo mi je čak i neugodno koliko), ali htjela sam nešto što je univerzalno. Uvijek u domu postoji kuhinja, uvijek se u njoj okupljamo i radimo. Profil sam pokrenula ove jeseni jer sam htjela malo konkretnije dokumentirati sve što radim. Voljela bih da to postane stvarno mjesto rada, susreta, učenja i uživanja u hrani.

 

Poslužit ću se fakultetskim trikom (oprostite mi na pretencioznosti) i nazvati taj koncept slastičarnica+.

Radni trokut
  • Završila si arhitekturu. Radiš li još uvijek u struci ili si se potpuno posvetila Radnom trokutu?

Odlučila sam da želim sve! Imam raznolike interese, vjerujem da su kompatibilni jer su unutar mene. Trenutno sam većinu energije usmjerila na radni trokut, ali nisam napustila arhitekturu, niti mi se zamjerila; volim taj svijet i kanim o(p)stati u njemu u okvirima koji mi odgovaraju. Također uživam u crtanju i ilustraciji. To je i prirodno postalo dio radnog trokuta: uvijek crtam ono što radim.

Duboko vjerujem da su najobičnije stvari najljepše.

Radni trokut

Život u Helsinkiju

  • Kada se rodila ljubav prema izradi slastica?
Kad smo bili mali, doma smo imali ‘slastičarsku školu’ u kojoj smo radili razne obiteljske recepte, to pamtim kao jako zabavni dio odrastanja. U mojoj obitelji se uvijek kuhalo i peklo, sve je bilo fino i nepretenciozno, tako da sam u tom duhu nastavila interesirati se. Rano sam se upetljala u internet i uživala u moru sadržaja, puno čitala o hrani i svemu što s njom ima veze. Još uvijek sam na isti način gladna znanja. Prije par godina sam dobila priliku raditi u jednoj lijepoj slastičarnici i to je bio moj prvi posao u kuhinji koji me potaknuo da krenem dalje u tom smjeru. Završila sam kratku slastičarsku prekvalifikaciju i u međuvremenu odradila još jedan odličan kuhinjski gig na kojem sam puno naučila. Sad želim biti u svom svijetu.

Kad smo kod ljubavi, moram spomenuti svoju finsku godinu: dio diplomskog studija arhitekture odradila sam u Helsinkiju, gdje sam ljeto provela radeći u finskoj sauni. Tamo sam spontano počela kuhati i peći kolače, pa je tako nastala ‘saturday cake’ tradicija u sauni. To je bilo moje prvo iskustvo kuhanja za druge, baš sam uživala i bilo mi je super da ljudi žele jesti moje kolače (i platiti za njih!). Mislim da čak to mogu definirati kao začetak ove ideje.

Radni trokut

Sezonalnost je uvijek u trendu

  • Koja je tvoja filozofija pri izradi keksića i torti? Čime se najviše vodiš pri stvaranju?
Najviše se vodim svojim osjećajima, kao i kod projektiranja. Volim se baviti stvarima koje su preda mnom – to u praksi znači da osmišljavam jela s obzirom na namirnice koje imam u datom trenutku, ili sam ih našla na tržnici taj tjedan. Sezonalnost je trendy i neka tako i ostane. Kad razmišljam o okusima ili o rezultatu koji želim postići, uglavnom imam neku prilično neobavezujuću ideju i tijekom rada se prilagođavam po potrebi. Recepte koji mi se svide koristim kao ideje, a ne upute. Nekad imam i jako jasnu ideju o prezentaciji, ali to najčešće zahtjeva malo više napora.
Svi su kreativni procesi nalik jedan drugome: trebaš prevaliti put od ideje do realizacije, putem rješavaš probleme i uspostavljaš hijerarhiju vrijednosti.

Fermentirano čudo

  • U ponudi imaš doista ukusnu fermentiranu voćnu torticu. Po čemu je posebna i koliko ti je trebalo eksperimentiranja s fermentacijom da bi postigla željeni okus?
Jako volim taj kolačić! Baziran je na receptu Claire Saffitz (koju volim od zlatnih dana Bon Appetit Youtube kanala!) ali sam ga toliko izmijenila (i veganizirala) da ga smatram svojim. Poseban je po tome što između trenutka proizvodnje i konzumacije prođe minimalno mjesec dana, ali može stajati, to jest ‘raditi’ i puno duže – imam dvije prošlogodišnje tortice i čekam priliku da ih otvorim. Ovo je treća godina da ga radim, svaki put nešto promijenim, sigurna sam da će tako biti i sljedeće sezone.
Radni trokut
  • Je li to proizvod na koji si najviše ponosna? Ima li još fermentiranih proizvoda u ponudi?
Možda čak i je, jer sam mu najstudioznije pristupila. Trenutno ne radim ništa slično, što odležava kao gotovi proizvod, ali fermentiram sve što mi dođe u ruke i te sastojke često koristim u izradi slastica; uglavnom su to voće, povrće, paste od suhog voća i orašastih plodova, i slično. Dosta sam i eksperimentirala s tehnikom fermentacije sastojaka pomoću sourdough startera u cilju obogaćivanja svog osnovnog recepta za biskvit. Mislim da sam to prilično dobro smislila, i ove godine želim dijeliti recepte i ideje, samo moram naći način da budem koncizna i jasna (i zabavna naravno). To mi je važno, da vratim ‘dug’, jer sam većinu svog znanja akumulirala zahvaljujući ljudima koji su sve nesebično dijelili online i offline.

Kad poželite naručiti Irenine slatke proizvode koji nastaju u radnom trokutu, to možete učiniti putem Instagram i Facebook stranice, ili preko emaila radni.trokut@gmail.com.

Učitati još
Zatvori