Journal.hr
punjeni krumpir

Pečeni pa punjeni krumpiri nova su gastro opsesija, evo kako ih u par koraka napraviti kod kuće

U posljednje vrijeme, jedna gastro priča koja osvaja ulice, jednako koliko i društvene mreže, definitivno su pečeni, punjeni krumpiri. Koncept je to koji slavi velike, pečene krumpire punjene raskošnim nadjevima. I dok je ovakav koncept već neko vrijeme hit u Velikoj Britaniji i širom svijeta, sada je Zagreb dobio svoj stalni lokal i reakcije su više nego potvrda da su ljudi gladni nove, jednostavne, ali genijalne ideje.

Ovo jednostavno jelo spaja najbolje od street fooda i comfort fooda: veliki pečeni krumpir izvana je hrskav, iznutra mekan i sočan, punjen bogatim nadjevima koji izgledaju podjednako dobro koliko i mirišu. Uz sve navedeno, lako je prilagodljiv različitim ukusima, i upravo zato svi žele ovo jelo pripremati i kod kuće. Dobra vijest je da za domaću verziju nije potreban nikakav poseban talent: dovoljno je nekoliko kvalitetnih sastojaka, malo vremena i ideja za punjenje.

U nastavku donosimo recept koji možete uzeti kao bazu, a potom ga prilagoditi vlastitom ukusu.

 

Domaći punjeni krumpiri: Recept

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 velika krumpira (brašnaste sorte)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 2 žlice maslaca
  • 100 g sira (cheddar ili neki po želji)
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice nasjeckanog mladog luka ili vlasca

Opcije za nadjev (birajte po želji):

  • pulled pork s BBQ umakom
  • chilli con carne
  • piletina s curry umakom

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 200 °C.
  • Krumpire dobro operite, osušite i probodite vilicom na nekoliko mjesta. Premažite ih uljem, posolite i stavite na rešetku pećnice. Pecite 50–60 minuta dok izvana ne postanu hrskavi, a iznutra mekani.
  • Kad su pečeni, na vrhu napravite rez u obliku križa i lagano pritisnite sa strana kako bi se otvorili.
  • U sredinu stavite komadić maslaca, pa preko njega dodajte željeni nadjev.
  • Pospite ribanim sirom i vratite na par minuta pod grill da se sir otopi.
  • Poslužite s kiselim vrhnjem i svježim vlascem.

 

Recepti za nadjeve:

Pulled pork s BBQ umakom

Sastojci:

  • 300 g svinjskog vrata ili lopatice
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica dimljene paprike
  • sol, papar
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 150 ml BBQ umaka

Priprema:

  • Meso natrljaj mješavinom soli, papra, paprike i šećera.
  • U tavi lagano preprži luk, dodaj meso i peci na laganoj vatri s malo vode ili temeljca 2–3 sata (ili u pećnici u zatvorenoj posudi na 160 °C).
  • Kad je meso mekano, vilicom ga razdvoji na trakice, prelij BBQ umakom i promiješaj.

Chilli con carne

Sastojci:

  • 250 g mljevene junetine
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 200 g rajčice iz konzerve
  • 1 mala konzerva crnog graha
  • 1 žličica kumin + čili u prahu po ukusu

Priprema:

  • Na ulju pirjaj luk, češnjak i papriku.
  • Dodaj mljeveno meso i začine, prži dok ne posmeđi.
  • Ulij rajčicu i kuhaj 20 minuta.
  • Dodaj grah, promiješaj i kuhaj još 5 minuta.

Piletina s curry umakom

Sastojci:

  • 300 g pilećih prsa, narezanih na kockice
  • 1 žličica curry praha
  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar

Priprema:

  • Piletinu začini solju, paprom i curryjem.
  • Na ulju je poprži do zlatne boje.
  • Dodaj kokosovo mlijeko i kuhaj 5–10 minuta dok se umak ne zgusne.

Ono što ovo jelo čini posebnim je sloboda kombiniranja: svaki krumpir može biti drugačiji, ovisno o tome imate li pri ruci meso, povrće ili samo malo sira i vrhnja. Uz minimalan trud dobit ćete jelo koje izgleda kao iz street food bara, a okusom je prava mala gozba.

Foto: Instagram