

Pečeni pa punjeni krumpiri nova su gastro opsesija, evo kako ih u par koraka napraviti kod kuće
U posljednje vrijeme, jedna gastro priča koja osvaja ulice, jednako koliko i društvene mreže, definitivno su pečeni, punjeni krumpiri. Koncept je to koji slavi velike, pečene krumpire punjene raskošnim nadjevima. I dok je ovakav koncept već neko vrijeme hit u Velikoj Britaniji i širom svijeta, sada je Zagreb dobio svoj stalni lokal i reakcije su više nego potvrda da su ljudi gladni nove, jednostavne, ali genijalne ideje.
Ovo jednostavno jelo spaja najbolje od street fooda i comfort fooda: veliki pečeni krumpir izvana je hrskav, iznutra mekan i sočan, punjen bogatim nadjevima koji izgledaju podjednako dobro koliko i mirišu. Uz sve navedeno, lako je prilagodljiv različitim ukusima, i upravo zato svi žele ovo jelo pripremati i kod kuće. Dobra vijest je da za domaću verziju nije potreban nikakav poseban talent: dovoljno je nekoliko kvalitetnih sastojaka, malo vremena i ideja za punjenje.
U nastavku donosimo recept koji možete uzeti kao bazu, a potom ga prilagoditi vlastitom ukusu.
Domaći punjeni krumpiri: Recept
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 velika krumpira (brašnaste sorte)
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni papar
- 2 žlice maslaca
- 100 g sira (cheddar ili neki po želji)
- 100 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice nasjeckanog mladog luka ili vlasca
Opcije za nadjev (birajte po želji):
- pulled pork s BBQ umakom
- chilli con carne
- piletina s curry umakom
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- Krumpire dobro operite, osušite i probodite vilicom na nekoliko mjesta. Premažite ih uljem, posolite i stavite na rešetku pećnice. Pecite 50–60 minuta dok izvana ne postanu hrskavi, a iznutra mekani.
- Kad su pečeni, na vrhu napravite rez u obliku križa i lagano pritisnite sa strana kako bi se otvorili.
- U sredinu stavite komadić maslaca, pa preko njega dodajte željeni nadjev.
- Pospite ribanim sirom i vratite na par minuta pod grill da se sir otopi.
- Poslužite s kiselim vrhnjem i svježim vlascem.
Recepti za nadjeve:
Pulled pork s BBQ umakom
Sastojci:
- 300 g svinjskog vrata ili lopatice
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica dimljene paprike
- sol, papar
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 150 ml BBQ umaka
Priprema:
- Meso natrljaj mješavinom soli, papra, paprike i šećera.
- U tavi lagano preprži luk, dodaj meso i peci na laganoj vatri s malo vode ili temeljca 2–3 sata (ili u pećnici u zatvorenoj posudi na 160 °C).
- Kad je meso mekano, vilicom ga razdvoji na trakice, prelij BBQ umakom i promiješaj.
Chilli con carne
Sastojci:
- 250 g mljevene junetine
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 200 g rajčice iz konzerve
- 1 mala konzerva crnog graha
- 1 žličica kumin + čili u prahu po ukusu
Priprema:
- Na ulju pirjaj luk, češnjak i papriku.
- Dodaj mljeveno meso i začine, prži dok ne posmeđi.
- Ulij rajčicu i kuhaj 20 minuta.
- Dodaj grah, promiješaj i kuhaj još 5 minuta.
Piletina s curry umakom
Sastojci:
- 300 g pilećih prsa, narezanih na kockice
- 1 žličica curry praha
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
- Piletinu začini solju, paprom i curryjem.
- Na ulju je poprži do zlatne boje.
- Dodaj kokosovo mlijeko i kuhaj 5–10 minuta dok se umak ne zgusne.
Ono što ovo jelo čini posebnim je sloboda kombiniranja: svaki krumpir može biti drugačiji, ovisno o tome imate li pri ruci meso, povrće ili samo malo sira i vrhnja. Uz minimalan trud dobit ćete jelo koje izgleda kao iz street food bara, a okusom je prava mala gozba.
Foto: Instagram




