Journal.hr
punjene paprike_Dupe photos

Tražite savršen recept za punjene paprike? Donosimo tradicionalni način pripreme sa savjetima

Punjene paprike jedan je od onih recepata koji odmah prizivaju miris kuhinje iz djetinjstva. Sočne, mirisne i zasitne, klasik su domaće kuhinje i spadaju u naše omiljene ljetne recepte. Idealne su za obiteljski ručak, a odlično podnose i podgrijavanje, pa su savršen izbor i za pripremu unaprijed. U nastavku donosimo tradicionalni recept za punjene paprike s mesom i rižom u bogatom umaku od rajčice, uz nekoliko trikova kako da vam ispadnu baš savršene. 

Sastojci (za 4–6 osoba):

Za paprike:
  • 8 srednjih paprika (žute, zelene ili crvene babure)
  • 500 g mljevenog mesa (najbolje mješavina svinjetine i junetine)
  • 100 g riže (nekuhane)
  • 1 veći luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 jaje
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • Sol, papar po ukusu
  • Po želji: malo nasjeckanog peršina
Za umak:
  • 2 žlice ulja ili masti
  • 1 žlica brašna
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 300–500 ml vode ili temeljca
  • Sol, šećer, papar po potrebi

Upute za pripremu:

1. Pripremite paprike
Operite ih, odrežite vrhove i pažljivo uklonite sjemenke. Ostavite sa strane.

2. Pripremite nadjev
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sirovu rižu, jaje, nasjeckani luk, češnjak i začine. Dobro izmiješajte rukama kako bi se sve povezalo. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne pretvrda.

3. Napunite paprike
Paprike punite do otprilike 3⁄4 visine jer će riža tijekom kuhanja nabubriti. Nemojte ih pretrpati da ne popucaju.

4. Napravite umak
U velikom loncu zagrijte ulje. Dodajte brašno i kratko zapržite dok ne postane zlatno. Brzo miješajte da se razbiju grudice. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, promiješajte i dolijte vodu ili temeljac. Po potrebi začinite.

5. Kuhajte
Paprike posložite uspravno u lonac s umakom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 60–75 minuta, dok paprika i riža ne omekšaju. Povremeno protresite lonac kako se paprike ne bi zalijepile.

6. Poslužite
Punjenje paprike najčešće se poslužuju s domaćim pire krumpirom ili svježim kruhom.

Dodatni savjeti:

  • Mljeveno meso neka bude svježe – idealno 70 % junetina i 30 % svinjetina.
  • Nadjev za papriku možete prethodno popržiti, ali i ne morate. Ako ga pržite, on će biti mekši, ako volite kompaktnije meso, nemojte pržiti.
  • Ako pripremate dan unaprijed, paprike će biti još ukusnije – savršeno jelo za meal prep!
  • Ostatke slobodno zamrznite – izvrsno se podgrijavaju.

 

Foto: Dupe photos, Instagram