

Sastojci (za 4–6 osoba):
- 8 srednjih paprika (žute, zelene ili crvene babure)
- 500 g mljevenog mesa (najbolje mješavina svinjetine i junetine)
- 100 g riže (nekuhane)
- 1 veći luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 jaje
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- Sol, papar po ukusu
- Po želji: malo nasjeckanog peršina
- 2 žlice ulja ili masti
- 1 žlica brašna
- 500 ml pasirane rajčice
- 300–500 ml vode ili temeljca
- Sol, šećer, papar po potrebi

Upute za pripremu:
1. Pripremite paprike
Operite ih, odrežite vrhove i pažljivo uklonite sjemenke. Ostavite sa strane.
2. Pripremite nadjev
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sirovu rižu, jaje, nasjeckani luk, češnjak i začine. Dobro izmiješajte rukama kako bi se sve povezalo. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne pretvrda.
3. Napunite paprike
Paprike punite do otprilike 3⁄4 visine jer će riža tijekom kuhanja nabubriti. Nemojte ih pretrpati da ne popucaju.
4. Napravite umak
U velikom loncu zagrijte ulje. Dodajte brašno i kratko zapržite dok ne postane zlatno. Brzo miješajte da se razbiju grudice. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, promiješajte i dolijte vodu ili temeljac. Po potrebi začinite.
5. Kuhajte
Paprike posložite uspravno u lonac s umakom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 60–75 minuta, dok paprika i riža ne omekšaju. Povremeno protresite lonac kako se paprike ne bi zalijepile.
6. Poslužite
Punjenje paprike najčešće se poslužuju s domaćim pire krumpirom ili svježim kruhom.
Dodatni savjeti:
- Mljeveno meso neka bude svježe – idealno 70 % junetina i 30 % svinjetina.
- Nadjev za papriku možete prethodno popržiti, ali i ne morate. Ako ga pržite, on će biti mekši, ako volite kompaktnije meso, nemojte pržiti.
- Ako pripremate dan unaprijed, paprike će biti još ukusnije – savršeno jelo za meal prep!
- Ostatke slobodno zamrznite – izvrsno se podgrijavaju.
Foto: Dupe photos, Instagram