Tražite savršen recept za punjene paprike? Donosimo tradicionalni način pripreme sa savjetima
Tražite savršen recept za punjene paprike? Donosimo tradicionalni način pripreme sa savjetima

Tražite savršen recept za punjene paprike? Donosimo tradicionalni način pripreme sa savjetima

Punjene paprike jedan je od onih recepata koji odmah prizivaju miris kuhinje iz djetinjstva. Sočne, mirisne i zasitne, klasik su domaće kuhinje i spadaju u naše omiljene ljetne recepte. Idealne su za obiteljski ručak, a odlično podnose i podgrijavanje, pa su savršen izbor i za pripremu unaprijed. U nastavku donosimo tradicionalni recept za punjene paprike s mesom i rižom u bogatom umaku od rajčice, uz nekoliko trikova kako da vam ispadnu baš savršene. 

Sastojci (za 4–6 osoba):

Za paprike:
  • 8 srednjih paprika (žute, zelene ili crvene babure)
  • 500 g mljevenog mesa (najbolje mješavina svinjetine i junetine)
  • 100 g riže (nekuhane)
  • 1 veći luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 jaje
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • Sol, papar po ukusu
  • Po želji: malo nasjeckanog peršina
Za umak:
  • 2 žlice ulja ili masti
  • 1 žlica brašna
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 300–500 ml vode ili temeljca
  • Sol, šećer, papar po potrebi
Paprike_Dupe photos

Upute za pripremu:

1. Pripremite paprike
Operite ih, odrežite vrhove i pažljivo uklonite sjemenke. Ostavite sa strane.

2. Pripremite nadjev
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sirovu rižu, jaje, nasjeckani luk, češnjak i začine. Dobro izmiješajte rukama kako bi se sve povezalo. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne pretvrda.

3. Napunite paprike
Paprike punite do otprilike 3⁄4 visine jer će riža tijekom kuhanja nabubriti. Nemojte ih pretrpati da ne popucaju.

4. Napravite umak
U velikom loncu zagrijte ulje. Dodajte brašno i kratko zapržite dok ne postane zlatno. Brzo miješajte da se razbiju grudice. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, promiješajte i dolijte vodu ili temeljac. Po potrebi začinite.

5. Kuhajte
Paprike posložite uspravno u lonac s umakom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 60–75 minuta, dok paprika i riža ne omekšaju. Povremeno protresite lonac kako se paprike ne bi zalijepile.

6. Poslužite
Punjenje paprike najčešće se poslužuju s domaćim pire krumpirom ili svježim kruhom.

Dodatni savjeti:

  • Mljeveno meso neka bude svježe – idealno 70 % junetina i 30 % svinjetina.
  • Nadjev za papriku možete prethodno popržiti, ali i ne morate. Ako ga pržite, on će biti mekši, ako volite kompaktnije meso, nemojte pržiti.
  • Ako pripremate dan unaprijed, paprike će biti još ukusnije – savršeno jelo za meal prep!
  • Ostatke slobodno zamrznite – izvrsno se podgrijavaju.

 

Foto: Dupe photos, Instagram

Učitati još
Zatvori