Potomak osnivača Cadburyja ima brend čokolada koje su nas oduševile

Potomak osnivača Cadburyja ima brend
čokolada koje su nas oduševile

Čokolada je jedan od onih proizvoda koje zaista možemo pronaći na svakom koraku, svakom kiosku i trgovini. I generalno ćemo biti zadovoljni s gotovo svakom tablom kako bi zadovoljili svoju želju sa slatkim, no jednom kada probate craft čokoladu stvari se zaista mijenjaju i dobro ćete moći raspoznati razlike između masovno proizvedenih slastica.

S pravom se Cadbury može nazvati jednim od najpoznatijih britanskih brendova uopće, a ovaj proizvođač čokolada i čokoladica svoj utjecaj od osnivanja proširio i na druge zemlje svijeta. Osnovao ga je John Cadbury 1824. i brend je godinama počivao na etičkim načelima proizvodnje koja se prenosila s generacije na generaciju, no kada je i posljednji član obitelji izašao iz kompanije 2010. godine uslijedilo je preuzimanje od američke kompanije Mondelēz International, a svi pomno građeni temelji polako su srušeni.

Love Cocoa čokolade

Cijela je priča potakla Jamesa Cadburyja, potomka Johna Cadburyja, da pokrene svoj vlastiti brend čokolada, ali brend koji će u potpunosti zadovoljiti sva etička načela moderne industrije. Ubiranje i prerađivanje zrna kakaaovca, zbog veličine čokoladne industrije danas, godišnje donosi veliku štetu za okoliš i izvor je izrabljivanja farmera koji se ovim poslom bave.

Primjerice, najveći svjetski proizvođač kakaa, Obala Bjelokosti, izgubila je čak 85% svojih šuma između 1990. i 2015. zbog stalno rastuće potražnje za čokoladom, a plantaže kakaa danas se ilegalno sade u zaštićenim područjima kako bi se zadovoljila ova potreba. To je sa sobom donijelo i uništavanje te izumiranje životinjskog svijeta, dok farmeri koji rade na plantažama zarađuju samo 50 centi dnevno, a kompanije koje od njih kupuju nebrojeno više. Zbog toga su uzgajivači primorani saditi u zaštićenim dijelovima prašume, kako bi pokušali prehraniti svoju obitelj i zajednice, no time se nastavlja masovno uništenje flore i faune što u konačnici dovodi do lošijih usjeva i time se zatvara ovaj začarani krug.

Ekološki osviještena proizvodnja čokolade

Velike kompanije još uvijek nisu poduzele sve što mogu kako bi se priča stvarana godinama promijenila, no novi, mladi i nezavisni brendovi pokušavaju učiniti sve u njihovoj moći, surađivati s lokalnim stanovništvom i zajednicama da podrže održivu proizvodnju. Love Cococa Jamesa Cadburyja jedan je od takvih brendova.

Sastojke za svoju čokoladu dobivaju s farmi koje su posvećene organskom rastu i razvoju i gdje nema mjesta masovnoj proizvodnji. Zato ćete za takvu čokoladu platiti više, ali iskustvo i zadovoljstvo su nemjerljivi. Love Cocoa posebnu pažnju posvećuje okusima i pakiranjima kreirajući od svakog proizvoda malo remek-djelo. Zato su i toliko popularan odabir za poklon jer ovakvu ćete čokoladu itekako zapamtiti – a da i ne nabrajamo okuse. Naime, u ponudi imaju gin & tonic čokoladu, prosecco čokoladu, čokoladu s Earl Grey čajem ili šampanjcem i jagodama, a jedna od najpopularnijih je veganska čokolada s avokadom.

Love Cocoa dostavlja u Hrvatsku, a možete se čak i pretplatiti da vam svakog mjeseca u sandučić stigne nekoliko čokolada iznenađenja.

Foto: Love Cocoa

Učitati još
Zatvori