Nakon blagdana, vrijeme je za proljetni detox – imamo 3 super recepta

Proteklih nekoliko dana uživali smo u uskrsnim delicijama, a mnogi od nas vjerojatno su u tome malo i pretjerali. Nakon blagdana zato razmišljamo kako “presjeći” loše prehrambene navike, birati više zelenih, hranjivih namirnica i na jelovnik vratiti voće i povrće.

Guštanje u kaloričnoj hrani na tijelu i koži vrlo brzo pokaže prve znakove umora i svih ostalih neželjenih pojava pa je naš organizam potrebno očistiti od toksina. Ako se osjećate umorno, teško i dekoncentrirano, čišćenje organizma može vam pomoći ponovno vratiti energiju i poboljšati zdravlje.

Naša gastro blogerica Marie Wasler pripremila je 3 super recepta za proljetni detox koja možete konzumirati svaki dan, a koji će vas ekspresno regenerirati i povratiti vam energiju za nove početke. Ostale njene recepte možete pronaći u našoj rubrici Journal Gastro, kao i na njenom Instagram profilu.

Hladno prešani sok – sunce u čaši

Sastojci:

  • 3 crvene naranče
  • 6 mrkvi
  • 1 crvena paprika
  • svježi đumbir

Ako nemate sokovnik, sastojke možete izblendati i u blenderu pa procijediti kroz gazu kako biste dobili konzistenciju soka. 

Šarenilo u staklenci

Sastojci: 

  • 2 velike šake salate
  • 1 naribana mrkva
  • 1/2 krastavca
  • 1/2 crvenog luka
  • 5 rotkvica
  • 1 šalica slanutka
  • šaka jagoda

Dressing: 

  • 120 ml maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 naribani režanj češnjaka
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica senfa
  • sol i papar

Sve sastojke za salatu dobro operite, osušite i nasjeckajte. Sastojke za dressing pomiješajte. Na dno staklenke stavite dressing. Nakon dressinga stavite zeleno lisnato povrće i onda posložite ostatak sastojaka u staklenku.

Ova salata je savršena za ponijeti na posao i može do 3 dana stajati u frižideru. 

Lagani Buddha Bowl

Sastojci:

  • Mješavina salata
  • 250 g tofua
  • 1 naribana mrkva
  • 1 avokado
  • šaka indijskih oraščića
  • šaka borovnica
  • tapioka škrob ili gustin

Umak:

  • 2 žlice soja sosa
  • 2 žlice rižinog octa
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • naribani đumbir
  • 2 naribana režnja češnjaka
  • malo sezama

Prvo nasjeckajte tofu na kockice, zatim ga možete s papirnatim maramicama osušiti. U dubokom tanjuru pomiješamo škrob i sol. Po želji tu možete dodati još druge začine. Kockice tofua uvaljajte u škrob. U tavi zagrijte ulje pa popržite tofu sa svih strana dok ne zarumeni.

U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za umak i posložite sastojke za salatu u dubokim tanjurima. Kad je tofu zarumenio, ulijte umak u tavu. Umak će vrlo brzo postati gust i zalijepit će se za tofu. Tofu posložite na salatu i onda je sve spremno za uživanje.

Foto: Marie Wasler

1