Kako nas je očarao San Canzian – pravi mali komadić raja u Istri

Mali istarski roadtrip na koji smo se otisnule ovog rujna, kao jednu od obaveznih i planiranih točaka skretanja imao je i San Canzian Village & Hotel, novootvoreni luksuzni hotel koji se smjestio u Mužolini donjim, srednjovjekovnom gradiću na pola puta između Buja i Grožnjana, mletačke utvrde iz 14. stoljeća koja danas slovi kao najvažnije istarsko umjetničko središte.

O San Canzianu intenzivno se počelo brujati ovog ljeta, kada je hotel ujedno počeo primati svoje prve goste, a fotografije s lokacije, jedna za drugom ostavljale su nas bez daha, i već izdaleka dale naslutiti o koliko se posebnom mjestu za odmor radi, mjestu koje, posvjedočit ćemo i same kasnije, nećemo htjeti napustiti tako skoro.

Po dolasku, već izvana nas je uspjela u potpunosti šarmirati tradicionalna istarska kamena kuća u kojoj se smjestila većina soba, a doživljaj je postajao sve veći i ljepši, kako smo se bolje upoznavale sa samim hotelom, izuzetnom uslugom njegova osoblja, brojnim sadržajima hotela i nezaobilaznim posjetom restoranu Noel Buje, koji se smjestio upravo u sklopu San Canziana. Ovdje ćete u pravom smislu riječi provesti svoj odmor, doživjeti dašak istarske čarolije, i pritom sve to doživjeti na nevjerojatan hedonistički način.

Preuređena kamena ljepotica

U selu od samo 3 stanovnika, bilo je bitno da se San Canzian svojim stilom skladno uklopi u postojeći ambijent. Iako su prvotno postojala razmišljanja o tome da se postojeća kamena kuća sruši i izgradi nova, dizajner Boris Ružić i arhitekt Siniša Bjelica, kao i ostatak tima smatrali su kako bi bilo puno bolje da se postojeći objekt uredi i da se napravi savršeni spoj modernog i starog, sa sobama prilagođenima smještaju sa 5 zvjezdica. Tako je originalna kamena kuća koja je postojala na zemljištu preuređena, a njoj je dodana još jedna kamena kuća (novogradnja) preko puta, kao i dodatna odvojena jedinica koju zovu vila. Čitava gradnja trajala je godinu dana i 8 mjeseci, a dok je originalna kamena kuća rezervirana za spavaće sobe, u novogradnji su osim ostatka soba i bar, restoran, recepcija, bazen, lounge zona…

Ukupan kapacitet hotela je 25 soba i tome još treba pridodati tu izdvojenu vilu. Ona je idealna za dvije osobe, proteže se na dva kata, sa spavaća soba s king size krevetom, dnevnim boravkom, kaminom, kuhinjom, kupaonicom, privatnom terasom i privatnim bazenom.

Što se tiče soba, one su različitih veličina, ali su slične ili čak iste stilom uređenja. Dizajner Boris Ružić htio je zadržati minimalistički, odnosno nordijski stil interijera, s nezaobilaznim primjesama tradicionalnog istarskog štiha.

Mjesto na kojem uživaju sva osjetila

San Canzian je, bitno je napomenuti, i kids i pets friendly, a osoblje intenzivno radi na tome da svaki dan za njihove goste bude jedan poseban doživljaj.

Najveći potencijal za sadržajan provod u hotelu vide u eksterijeru hotela, koji između ostalog uključuje i bazen. On je napravljen od istarskog kamena i tijekom zime ima svoje grijanje, a okružuje ga lounge zona, koja se zatim proteže i na suhu i finsku saunu.

Impresivan krajolik uključuje i vlastiti vrt hotela, u kojem raste bilje koje se zatim koristi u sklopu kuhinje i bara. Ružmarin, lavanda, melisa, menta, svo začinsko bilje ovdje raste i svakodnevno se bere od strane osoblja (za pripremu koktela, sirupa, a la carte jela i fine dining), a ideja za skoriju budućnost je i da na izlet do vrta idu i gosti restorana. Oni bi na ovaj način doživjeli sve čari seoskog života i u vrtu sami brali voće i povrće od kojeg bi im naposljetku šef kuhinje pripremio jelo, što je bez sumnje iskustvo za sva osjetila i mali bijeg od užurbanog gradskog života, kako bi se podsjetili kako to izgleda slow living.

Izleti su planirani i do izvora pitke vode kojeg je osoblje nedavno otkrilo nadomak hotela, a intrigantan zvuči i planirani posjet ostacima crkve San Canzian (Canzian je inače zaštitnik poljoprivrednika) do kojih vodi staza duga jedan kilometar od hotela.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo u Noel Buje

Istarska inačica mondenog zagrebačkog restorana Buje otvorena je u San Cazianu 15. srpnja. Gosti hotela svoje iskustvo u Noelu započinju s doručkom, no svi se naposljetku odluče i za degustacijski menu.

Restoran se smjestio na katu niže, odmah ispod recepcije i bara, tik uz bazen, i prima oko 40 ljudi. Po ljeti je to 10-11 stolova, a tijekom zime njih 6 do 7, no u slučaju evenata, broj gostiju koji se mogu primiti penje se do njih stotinjak. Noel Buje uređen je ručno rađenim namještajem tvrke Artisan iz Tuzle, a pažnju promatrača svakako ‘kradu’ i divna djela dalmatinskog umjetnika Duja Botterija, koji u Noelu (ali i u spavaćim sobama hotela) trenutno ima izložene svoje slike iz opusa ‘Iskanje’. Svoju izložbu opisuje kao potrebu za dubinom, beskonačnosti i smirenjem, a najzanimljivija je činjenica da su slike rađene tehnikom enkaustike, u sklopu koje se koristi pčelinji vozak. Ovdje se njegovi radovi mogu i kupiti, pa će zanimljivo biti doznati u skorijoj budućnosti je li prodana i najimpresivnija slika od svih koja krasi stubište San Canziana, rađena je godinu dana i teži 400 kilograma.

I dok zagrebački Noel uživa jednu Michelinovu zvjezdicu, Noel Buje intenzivno radi na svojoj prvoj, a otkrivaju nam i da im je cilj ići do dvije zvjezdice. Ovdje se kuhinja ipak razlikuje od one zagrebačke, jer menu uvelike definiraju lokalne namirnice, s kojima se gostu pruža autentično istarsko iskustvo. Gosti se dočekuju s čajem i ručnicima s lavandom koji im pružaju osvježenje. Ljeti je to hladna infuzija sencha čaja, a zimi ona topla i čaj se priprema ukupno 24 sata.

Zatim se prelazi na vina. Vinoteka Noela Buje je, u najmanju ruku, impresivna. U ponudi je 700 etiketa vina kojima će u narednom periodu društvo praviti dodatnih 50 do 100 onih koje tek stižu. Za njih je zadužen najbolji sommelier Hrvatske i voditelj restorana Noel Buje Ivan Jug, kao i tri puta nagrađivani sommelier Hrvatske Filip Savić. U vinoteci se etikete dijele na hrvatska vina (sekcije istarskih, kontinentalnih i dalmatinskih) i strana vina, od starog kontinenta do Europe. U ponudi je i 30 etiketa šampanjaca. Filozofija vina ne završava u vinoteci, nego se nastavlja i tijekom fine dininga, a planiraju imati i vinske noći s lokalnim vinarima.

U sklopu svog posjeta San Canzianu i Noelu Buje nismo mogli ne isprobati selekciju jela chefa Gorana Kočiša, koji je zagrebačkom Noelu osigurao Michelinovu zvjezdicu. On je za nas napravio ukupno tri tanjura i svakim nas očarao na svoj prepoznatljiv način.

Prvi tanjur

Istarski gnudi/domaća skuta odležavana u oštrom brašnu 24 sata/priprema na smeđem maslacu/marinirana sirova sipa/crnilo od sipe/Virgin Mary umak/list kadulje

Drugi tanjur

Skuša u marinadi s limetom, lovorovim listom, vodom i hladnim ribljim temeljcem/morske alge/morsko grožđe/kavijar/gel od octa od borovnice

Treći tanjur

Janjeći kare mariniran 24 sata/krema od kelja/prah od kelja/crno korjenasto povrće

Još više detalja o San Canzianu Village & Hotelu, smještaju i usluzi saznati možete na njegovoj web stranici.

Foto: Sanja Jagatić

1