Naše omiljeno ljetno piće krije se u čaši vrhunskog hrvatskog vina

Postoji tisuću razloga zašto volimo ljeto. Osjećaj slobode i bezbrižnosti koje u nama bude topli, sunčani dani, odlazak na godišnji odmor negdje na Jadransko more i uživanje u morskim specijalitetima samo su neki od tih njih. Svi znamo da uz ukusnu hranu idu i dobra vina, a ovog se ljeta naše omiljeno piće krije u čaši Pošipa pelješke vinarije Skaramuča.

Vrhunsko vino s juga Korčule

Pošip je sorta bijelog grožđa koja se uzgaja na jugu Korčule, otoka koji se može pohvaliti tradicijom uzgoja bijelih sorti još od vremena starih Grka. To je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. godine. Najbolje uspijeva na položajima Čare i Smokvice gdje uvijek daje vrhunsku kvalitetu. Gusto nasađeni vinogradi, nagnuti i terasasti tereni prisiljavaju da se većina radova još uvijek obavlja na tradicionalan način, ručno.

O podrijetlu ove sorte dugo je postojalo više hipoteza. Najčešće se tvrdilo da su ga davno, za potrebe ‘prve’ obnove vinograda, korčulanski pomorci s Istoka donijeli na svoj otok. Ovu hipotezu su potvrđivala i ispitivanja koja su pokazala da Pošip po svojim morfološkim karakteristikama pripada ekološko-geografskoj skupini Conv. Occidentalis. No, tek su najnovija DNK ispitivanja otkrila da je ta ‘orijentalna’ morfološka svojstva Pošip samo naslijedio, a da je on uistinu pravi i autohtoni Korčulanin.

Pošip Elegance vinarije Skaramuča

Pošip Elegance vinarije Skaramuča, berba 2019., pravo je osvježenje u ovim ljetnim vrućim danima. Blistave je svijetložute boje, punog okusa, s karakterističnom mineralnosti i aromom suhog mediteranskog voća.

Vrlo zaokruženo, harmonično, skladno, živahno i ugodno vino idealno je uz školjke, lagane sireve, bijelo meso i ribu spremljenu na razne načine. Preporučuje se piti ohlađeno na temperaturi izmedu 10-12 °C pa predstavlja idealno ljetno osvježenje.

Foto: Dingač Skaramuča

0