POMAJ Gelato & Bar jedno je od naših omiljenih mjesta u Puli
POMAJ Gelato & Bar jedno je od naših omiljenih mjesta u Puli

POMAJ Gelato & Bar jedno je od
naših omiljenih mjesta u Puli

Službeni početak ljeta obilježili smo prije nešto više od mjeseca dana, a puni kafići, restorani i plaže ukazuju da je početak sezone i više nego uspješan. Ljeti nas obuzme hedonistički osjećaj i jedina stvar na pameti nam je uživanje u suncu, moru i dobroj hrani. Neizostavan dio svakog ljeta je sladoled, a postoji nešto posebno u kuglici sladoleda koju jedemo na plaži ili tijekom razgledavanja grada. Ljeti čak imamo tendenciju izbjegavati deserte u restoranima već se nakon obroka zaputimo u našu najdražu gelateriu na omiljenu kuglicu ultimativnog ljetnog osvježivača.

POMAJ Gelato & Bar naš je najdraži gelato ovog ljeta

Jedna gelateria koju ljeti naprosto obožavamo je POMAJ Gelato & Bar koji se smjestio u samom centru Pule, tek na nekoliko minuta od pulskog amfiteatra. Osim zavidne lokacije, POMAJ  je ipak najpoznatiji po svom gelatu čiji nas okusi oduševljavaju. Naime, baza svakog gelata su autohtone i kvalitetne namirnice nakon kojih slijedi kreiranje okusa, a POMAJ je itekako vješt u kreiranju zanimljivih okusa. Dva okusa koja bismo izdvojili, i koje nismo vidjeli na obali, su gelato s okusom istarskog maslinovog ulja i teranina.

Roki Lekaj i njegova žena zajedno su kreirali POMAJ Gelato & Bar, a mi smo imali priliku popričati s njima. Kako je krenula sama priča ove gelaterie, od kud ideja za zanimljive okuse i koju slatku priču nam POMAJ priprema ovo ljeto donosimo u nastavku.

 

  • POMAJ je Gelato & Bar čiji se prvi prostor nalazi na zaista zavidnoj lokaciji – tik do Pulske Arene. Osim dobre lokacije prepoznatljivi ste i po još boljem gelatu. Možete nam reći kako ste zapravo krenuli u tu priču?

Nakon što smo se više godina bavili ugostiteljstvom, prodajom i posluživanjem vina i autohtonih Istarskih proizvoda zaključili smo da želimo imati svoj proizvod tj. svoj brend. Tako da smo ja po struci fotograf i supruga pekarica/slastičarka ušli u istraživanje i učenje o proizvodnji sladoleda i slastičarstva. Nakon dvije godine, točnije 2020. g. okuražili smo se i odlučili za otvaranje koncepta POMAJ Gelato & Bar.

  • Zvijezda cijele vaše priče upravo je gelato. Za naše čitatelje, možete li nam ukratko opisati proces izrade gelata?

Proizvodnja gelata je vrlo zahtjevan posao ako se želite ozbiljno baviti tim poslom. Moglo bi se reći da bi sladoled bio dobar mora se otpjevati poput pjesme u jednom navratu. Postoje dvije vrste sladoleda; oni na bazi mlijeka i na bazi voća i vode, koji se najčešće nazivaju sorbetto.

Proizvodnja započinje nabavkom dobrih namirnica, nakon toga razvijaju se recepture. Miješanjem sastojaka dolazi se do smjese koja se najčešće naziva baza. Ona se radi od mlijeka, sama riječ nam kaže da je to baza za skoro svaki sladoled. Kad ste napravili dobru bazu, onda možete krenuti u proizvodnju vaših tipiziranih okusa. Najbitnija stvar je, a i prepoznatljivost sladoledara, da svaki nosi svoje tajne proizvodnje.

  • POMAJ odlikuje kvaliteta proizvoda, a valja reći kako vaše inovativne kombinacije okusa gelata poput Teranina zaista oduševljavaju. Kako dolazite do ideja za kreiranje zanimljivih okusa?

Od samog početka ideja POMAJA je bila podržavati lokalno. Otuda naziv ,,pomaj“ koji na istarskom dijalektu znači mjesec lipanj. Mjesec kada ljeto počinje, a dani su obojani beskonačnošću. Tako smo došli na ideju da proizvedemo sladoled ‘Istriano’ koji se sastoji od baze ‘fior di latte’ te ekstradjevičanskog maslinovog ulja sorte Istarska bjelica kojeg nabavljamo od maslinarske kuće Oio Vivo.

Razvili smo i druge okuse, kao na primjer ‘Teranino’ u suradnji sa s destilerijom Aura, sladoled od svježe ricotte sa smokvama i orasima, lavanda limun, jogurt alla nonna, biškoto, maremonti i drugi.

  • U prodaji imate i sladoled od maslinovog ulja koji ste kreirali u suradnji s jednim od najboljih istarskih ulja Oio Vivo. Kako je došlo do te suradnje i koliko je popularan taj okus gelata?

Na tečaju somelijera maslinovog ulja dobio sam inspiraciju da istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje zaslužuje biti plasirano i tretirano na mnoge načine. Tako smo u suradnji i prijateljstvu s Oio Vivom krenuli u pothvat proizvodnje sladoleda okusa ‘Istriano’. Nazvali smo ga ‘Istriano’ jer nam se činilo da nas gosti trebaju pitati i da im mi ispričamo priču o ‘Istrianu’.

Sladoled je dobro prihvaćen kako kod domaćih, tako kod stranih gostiju. Nadamo se da onda zadovoljni nose ovo iskustvo u svoje države te tako pridonosimo skupa promoviranju Hrvatske i Istre.

  • Koji su okusi vašeg gelata najprodavaniji, a koji su oni koje rijetko tko odabere, a vaš su favorit?

Od okusa naravno kao što smo i govorili, istaknuli bi prvenstveno ove lokalne od kojih smo izrazito ponosni na ‘Istriano’. Voljeli bismo da i drugi sladoledari ubace u ponudu taj okus te da postane neizostavna ponuda u ljetnim mjesecima u Istri. Okusi sladoleda koji se prodaju više ili manje zavise o dijelu perioda sezone i temperature. Na primjer, u špici, u vrućim ljetnim danima najčešće se prodaju tzv. sorbetti od voća od kojih je limun možda najistaknutiji.

  • Na samom početku dotakli smo se prve lokacije Gelaterije, a nedavno ste otvorili POMAJ na drugoj lokaciji. Kako to da ste se odlučili za taj pothvat?

Nedavno smo otvorili još jednu novu lokaciju u atraktivnoj ulici Sergijevaca, također jedna od najposjećenijih ulica Pule. Imamo puno upita za franšizno poslovanje i druge vrste poslovnih suradnja. Ciljamo na još neke atraktivne lokacije, no ne žuri nam se. Želimo da naš proizvod raste zajedno s nama. Bit će sigurno nekih iznenađenja u budućnosti.

  • Za kraj, postoje li budući projekti na kojima radite i sprema li nam POMAJ kakvo slatko iznenađenje ovo ljeto?

Evo za kraj, otkrit ćemo vam malu poslasticu. U suradnji s Count’s Drinks iz Kaštelira koji proizvode prvi hrvatski craft tonic pri kraju smo izbacivanja novog okusa sladoleda ‘Gineta’. Gineta je piće koje poznaju stari Istrijani i koje se radi od bobica borovice ili šmrike koje u Istri ima na pretek. Još puno toga spremamo, ali morat ćete biti malo strpljivi 🙂

Foto: POMAJ Gelato & Bar

Učitati još
Zatvori